Rapora göre sıcak Almanya'da en büyük sağlık riski haline geliyor

DAK anketi
İklim değişikliği Almanya'da ısıyı en büyük sağlık riski haline getiriyor





İş yerinde kısa pantolon mu? Birçok çalışan için bu söz konusu bile olamaz

© Fabian Sommer / DPA


Almanya'da sıcak yaz günleri giderek yaygınlaşıyor. Bu bazı insanları daha çok memnun ederken bazılarını daha az memnun eder. Sıcakta çalışan herkes hem terlemekle kalmıyor, hem de ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.





Bir araştırmaya göre, Almanya'da neredeyse her dört çalışandan biri, sıcakta işyerinde ciddi stres yaşıyor. Alman Basın Ajansı'nın bilgisine sunulan ve bu Cuma günü Berlin'de sunulacak olan sağlık sigortası şirketi DAK tarafından yaptırılan ankette yüzde 23, bu kadar yüksek bir yükün olduğunu belirtti. Bu yaklaşık on milyon insan demek.



CEO Andreas Storm şunları söyledi: “Almanya'da iklim değişikliğinin neden olduğu en büyük sağlık riski ısıdır, çalışanlar için de.” İklim ve ısının korunması söz konusu olduğunda farkındalıkta bir değişim ve daha fazla eğitim gereklidir. Storm, “Hem insanlar hem de çevre için sürdürülebilir, dayanıklı bir çalışma dünyası için geniş bir aktör ittifakı çalışmalıdır” diyor.


Özellikle hemşireler ve zanaatkarlar sıcaktan korkuyor




Ankete göre çalışanların yaklaşık yüzde 69'u aşırı sıcaklıkların performanslarını sınırladığını düşünüyor. Yüzde 19'unun ısıya bağlı sağlık sorunları var. Storm, “Raporumuz, sıcak hava dalgalarının halihazırda çalışma koşullarını nasıl etkilediğini ve çalışanların refahını, sağlığını ve performansını nasıl etkilediğini endişe verici bir şekilde gösteriyor” dedi.


Araştırmaya göre sıcak havalardan özellikle belirli meslek grupları etkileniyor. Ankete katılan hemşirelik personelinin yüzde 49'u çok fazla stres altında olduklarını söyledi. İnşaat sektöründe ya da ticarette bu oran yüzde 28'di. Genel olarak, yüksek sıcaklıklarda çalışmak çoğu zaman performansın düşmesine neden oluyor: Ankete katılanların büyük bir kısmı (yüzde 53) her zamanki kadar üretken olmadıklarını söyledi. Yüzde 42'si yüksek sıcaklıkta konsantre olmakta zorlandıklarını söyledi.


Neredeyse beş kişiden biri sağlık sorunlarından şikayet ediyor; uzmanlar alarma geçti




Araştırmaya göre tüm çalışanların yüzde 19'u aşırı sıcaklardan dolayı sağlık sorunu yaşıyor. Anketi iş sağlığı yönetimi uzmanı olarak destekleyen Profesör Volker Nürnberg, “Neredeyse her beş çalışandan birinin ısıya bağlı sağlık sorunlarının farkında olması endişe verici” dedi. Şirketlerin tüm iş süreçlerini ve prosedürlerini bir an önce ısınma dönemlerine uyarlaması ve çalışanları koruyacak tedbirleri alması gerekecek.


Kamuoyu araştırma enstitüsü Forsa, “DAK Sağlık Raporu” için 22 Ağustos – 8 Eylül 2023 tarihleri arasında 18-65 yaş arası yaklaşık 7.000 çalışanla anket yaptı. Tüm sayım ve analizler, ham veri seti temel alınarak Iges Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi. Forsa'dan devralındı. Ayrıca rapor için başka veri kaynakları da kullanıldı. Diğer şeylerin yanı sıra, çalışan 2,4 milyon DAK sigortalısının verileri değerlendirildi.


cl
DPA

#Konular