YerdenYüksek
Member
Şeker ikamesi olan eritritolün, geleneksel şekere sağlıklı bir alternatif olduğu söylenir. Ancak çalışma sonuçları, kan pıhtılaşmamız üzerinde muhtemelen bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir.
Almanya’da çoğu insan çok fazla şeker tüketiyor. 2021/2022’de kişi başı tüketim 34,8 kilogram civarındaydı. Yani günde yaklaşık 95 gram. Bu önerilenden 45 gram daha fazla. Çoğu insan çok fazla şekerin sağlığa zararlı olduğunu bilir.
Ancak en azından insanlar tatlı ve şekerden tamamen uzak durabilmelidir. Bu nedenle bazı tüketiciler kalorisi azaltılmış ve sofra şekeri içermeyen tatlılara, hamur işlerine veya çikolataya yöneliyor. Yiyecek, şeker yerine eritritol gibi bir şeker ikamesi içerir. Ancak Cleveland Clinic’teki araştırmacılar, tatlandırıcı tüketiminin inme ve kalp krizi riskini artırabileceğine dair kanıtlar buldu. Sonuçlarını “Nature Medicine” dergisinde yayınladılar.
Eritritol tam olarak nedir?
Eritritol sözde bir şeker ikamesidir. Bir gıdanın içindekiler listesinde E 968 adı ile tanınabilir. Örneğin şekersiz sakızlarda, hamur işleri, reçeller, şekerlemeler veya çikolata gibi şeker ilavesiz düşük kalorili yiyeceklerde bulunabilir. Bu hafif ürünlerin tatlı bir tada sahip olmasını ancak kan şekeri seviyesinin yükselmemesini sağlar.
Eritritol ayrıca peynirde ve armut, üzüm ve kavun gibi meyvelerde doğal olarak bulunur. Ama içindeki miktarlar endüstriyel üretim için çok küçük. Bu nedenle şeker alkolü genellikle endüstriyel olarak mısırın fermente edilmesiyle elde edilir. Normal şekerden daha az tatlıdır ve neredeyse hiç kalorisi yoktur. Eritritol, AB’de onaylanan sekiz şeker ikamesinden biridir. Ancak araştırma grubunun en son sonuçları, eritritol tüketiminin sağlık üzerinde muhtemelen olumsuz bir etkisi olabileceğini gösteriyor.
Diğer araştırma ilgi alanı
Çalışmanın baş yazarı, Cleveland Clinic Kardiyovasküler Teşhis ve Önleme Merkezi direktörü Dr. Stanley Hazen’dir. Aslında, çalışmasının şeker ikamesinin kalp krizi ve felç riski üzerindeki etkisini incelemesini istemiyordu. Araştırması, bir kişinin kanında önümüzdeki üç yıl boyunca kalp krizi, felç veya ölüm riskini tahmin edebilecek bilinmeyen kimyasallar veya bileşikler bulmayı amaçlıyordu. Bunu yapmak için o ve ekibi 1150’den fazla kişinin kan örneklerini değerlendirdi.
CNN’e konuşan Hazen, “Büyük bir rol oynuyor gibi görünen bu maddeyi bulduk ama ne olduğunu bilmiyorduk” dedi. “Sonra bunun bir şeker ikamesi olan eritritol olduğunu keşfettik.” Vücudun kendisi de eritritol üretir, ancak yalnızca çok küçük miktarlarda.
Araştırmacılar, ABD’den 2.100’den fazla kişiden ve Avrupa’dan 830’dan fazla kişiden alınan kan örneklerini inceledi. Kan örneklerinin yarısından fazlası 60’lı veya 70’li yaşlarındaki erkeklerden alındı. Her üç gruptaki katılımcıların yaklaşık dörtte üçünde koroner hastalık veya yüksek tansiyon vardı. Başka bir deyişle, genellikle inme veya kalp krizi geçirme riski daha yüksek olan kişiler.
Yüksek eritritol düzeyleri ile kalp krizi riski arasındaki ilişki
Sonuç: Araştırmacılar, test deneklerinde artan eritritol seviyeleri ile daha yüksek inme, kalp krizi veya erken ölüm riski arasında bir bağlantı buldu.
Bunun nedenini bulmak için bilim adamları hayvan ve laboratuvar testleri gerçekleştirdiler. Görünüşe göre eritritol, kan trombositlerinin bir araya toplanmasına neden oldu. Şeker ikamesinin tüketilmesi, kan pıhtılarının oluşumunu teşvik ediyor gibi görünmektedir. Ve kan pıhtıları koroner arterleri veya serebral arterleri tıkayarak kalp krizi veya felce neden olabilir.
Bir endüstri derneği olan Kalori Kontrol Konseyi’nden Robert Rankin, çalışma hakkında CNN’e şunları söyledi: “Bu çalışmanın sonuçları, eritritol gibi düşük kalorili tatlandırıcıların güvenli olduğunu gösteren onlarca yıllık bilimsel araştırmalarla çelişiyor ve bunların gıdalarda kullanımları için küresel düzenleyici onaylarla destekleniyor. ve içecekler.”
Şeker ikamesi kan pıhtısı oluşumunu teşvik edebilir
Çalışma yazarı Stanley Hazen şunları söyledi: “Kan pıhtılaşması, kalp krizi ve inme riski taşıyan kişiler için – mevcut kalp rahatsızlığı veya diyabeti olan kişiler gibi – daha fazlasına kadar eritritolden uzak durmak için yeterli veri olduğunu düşünüyorum. olmak için çalışmalar yapılır.”
Pişmanlık duymadan atıştırmak
Avokadodan böğürtlene: on iki düşük şekerli meyve
Bilim adamı “CNN”ye küçük miktarlarda şeker ikamesinin kandaki eritritol seviyesi üzerindeki büyük etkisini vurguladı: “Kandaki eritritol seviyesini bin kat artırmak için otuz gram yeterliydi” diyor Hazen. “Sonraki iki ila üç gün boyunca pıhtılaşma riskini tetiklemek ve artırmak için gereken eşiğin üzerinde kaldı.” Eritritolün etkisinin artık hızlı ve dikkatli bir şekilde kontrol edilmesini talep etti.
Bununla birlikte, çalışmada araştırmacılar yalnızca eritritol ile kanın pıhtılaşması üzerindeki etkisi arasında bir bağlantı buldular. Bu, eritritol tüketmenin kalp krizi veya felç riskini artırdığını kanıtlayamayacağınız anlamına gelir. Bunun için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Eritritol gibi şeker ikameleri kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarının ve kilo problemi olan kişilerin hafif ürünler kullanıp kullanmamaları konusunda sürekli bir tartışma vardır. Tüketici danışma merkezi, diyetinizi uzun vadede değiştirmenizi önerir. Sonuç olarak, şeker alternatifleri, ev tipi şekere sağlıklı bir alternatif değildir.
kaynaklar: Study Nature Medicine, DGE, Statista, CNN, Verbraucherzentrale, Kaufberatung,Çalışma hakkında duyuru
#Konular
Almanya’da çoğu insan çok fazla şeker tüketiyor. 2021/2022’de kişi başı tüketim 34,8 kilogram civarındaydı. Yani günde yaklaşık 95 gram. Bu önerilenden 45 gram daha fazla. Çoğu insan çok fazla şekerin sağlığa zararlı olduğunu bilir.
Ancak en azından insanlar tatlı ve şekerden tamamen uzak durabilmelidir. Bu nedenle bazı tüketiciler kalorisi azaltılmış ve sofra şekeri içermeyen tatlılara, hamur işlerine veya çikolataya yöneliyor. Yiyecek, şeker yerine eritritol gibi bir şeker ikamesi içerir. Ancak Cleveland Clinic’teki araştırmacılar, tatlandırıcı tüketiminin inme ve kalp krizi riskini artırabileceğine dair kanıtlar buldu. Sonuçlarını “Nature Medicine” dergisinde yayınladılar.
Eritritol tam olarak nedir?
Eritritol sözde bir şeker ikamesidir. Bir gıdanın içindekiler listesinde E 968 adı ile tanınabilir. Örneğin şekersiz sakızlarda, hamur işleri, reçeller, şekerlemeler veya çikolata gibi şeker ilavesiz düşük kalorili yiyeceklerde bulunabilir. Bu hafif ürünlerin tatlı bir tada sahip olmasını ancak kan şekeri seviyesinin yükselmemesini sağlar.
Eritritol ayrıca peynirde ve armut, üzüm ve kavun gibi meyvelerde doğal olarak bulunur. Ama içindeki miktarlar endüstriyel üretim için çok küçük. Bu nedenle şeker alkolü genellikle endüstriyel olarak mısırın fermente edilmesiyle elde edilir. Normal şekerden daha az tatlıdır ve neredeyse hiç kalorisi yoktur. Eritritol, AB’de onaylanan sekiz şeker ikamesinden biridir. Ancak araştırma grubunun en son sonuçları, eritritol tüketiminin sağlık üzerinde muhtemelen olumsuz bir etkisi olabileceğini gösteriyor.
Diğer araştırma ilgi alanı
Çalışmanın baş yazarı, Cleveland Clinic Kardiyovasküler Teşhis ve Önleme Merkezi direktörü Dr. Stanley Hazen’dir. Aslında, çalışmasının şeker ikamesinin kalp krizi ve felç riski üzerindeki etkisini incelemesini istemiyordu. Araştırması, bir kişinin kanında önümüzdeki üç yıl boyunca kalp krizi, felç veya ölüm riskini tahmin edebilecek bilinmeyen kimyasallar veya bileşikler bulmayı amaçlıyordu. Bunu yapmak için o ve ekibi 1150’den fazla kişinin kan örneklerini değerlendirdi.
CNN’e konuşan Hazen, “Büyük bir rol oynuyor gibi görünen bu maddeyi bulduk ama ne olduğunu bilmiyorduk” dedi. “Sonra bunun bir şeker ikamesi olan eritritol olduğunu keşfettik.” Vücudun kendisi de eritritol üretir, ancak yalnızca çok küçük miktarlarda.
Araştırmacılar, ABD’den 2.100’den fazla kişiden ve Avrupa’dan 830’dan fazla kişiden alınan kan örneklerini inceledi. Kan örneklerinin yarısından fazlası 60’lı veya 70’li yaşlarındaki erkeklerden alındı. Her üç gruptaki katılımcıların yaklaşık dörtte üçünde koroner hastalık veya yüksek tansiyon vardı. Başka bir deyişle, genellikle inme veya kalp krizi geçirme riski daha yüksek olan kişiler.
Yüksek eritritol düzeyleri ile kalp krizi riski arasındaki ilişki
Sonuç: Araştırmacılar, test deneklerinde artan eritritol seviyeleri ile daha yüksek inme, kalp krizi veya erken ölüm riski arasında bir bağlantı buldu.
Bunun nedenini bulmak için bilim adamları hayvan ve laboratuvar testleri gerçekleştirdiler. Görünüşe göre eritritol, kan trombositlerinin bir araya toplanmasına neden oldu. Şeker ikamesinin tüketilmesi, kan pıhtılarının oluşumunu teşvik ediyor gibi görünmektedir. Ve kan pıhtıları koroner arterleri veya serebral arterleri tıkayarak kalp krizi veya felce neden olabilir.
Bir endüstri derneği olan Kalori Kontrol Konseyi’nden Robert Rankin, çalışma hakkında CNN’e şunları söyledi: “Bu çalışmanın sonuçları, eritritol gibi düşük kalorili tatlandırıcıların güvenli olduğunu gösteren onlarca yıllık bilimsel araştırmalarla çelişiyor ve bunların gıdalarda kullanımları için küresel düzenleyici onaylarla destekleniyor. ve içecekler.”
Şeker ikamesi kan pıhtısı oluşumunu teşvik edebilir
Çalışma yazarı Stanley Hazen şunları söyledi: “Kan pıhtılaşması, kalp krizi ve inme riski taşıyan kişiler için – mevcut kalp rahatsızlığı veya diyabeti olan kişiler gibi – daha fazlasına kadar eritritolden uzak durmak için yeterli veri olduğunu düşünüyorum. olmak için çalışmalar yapılır.”
Pişmanlık duymadan atıştırmak
Avokadodan böğürtlene: on iki düşük şekerli meyve
Bilim adamı “CNN”ye küçük miktarlarda şeker ikamesinin kandaki eritritol seviyesi üzerindeki büyük etkisini vurguladı: “Kandaki eritritol seviyesini bin kat artırmak için otuz gram yeterliydi” diyor Hazen. “Sonraki iki ila üç gün boyunca pıhtılaşma riskini tetiklemek ve artırmak için gereken eşiğin üzerinde kaldı.” Eritritolün etkisinin artık hızlı ve dikkatli bir şekilde kontrol edilmesini talep etti.
Bununla birlikte, çalışmada araştırmacılar yalnızca eritritol ile kanın pıhtılaşması üzerindeki etkisi arasında bir bağlantı buldular. Bu, eritritol tüketmenin kalp krizi veya felç riskini artırdığını kanıtlayamayacağınız anlamına gelir. Bunun için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Eritritol gibi şeker ikameleri kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarının ve kilo problemi olan kişilerin hafif ürünler kullanıp kullanmamaları konusunda sürekli bir tartışma vardır. Tüketici danışma merkezi, diyetinizi uzun vadede değiştirmenizi önerir. Sonuç olarak, şeker alternatifleri, ev tipi şekere sağlıklı bir alternatif değildir.
kaynaklar: Study Nature Medicine, DGE, Statista, CNN, Verbraucherzentrale, Kaufberatung,Çalışma hakkında duyuru
#Konular