Disfaji tedavi yöntemleri nelerdir?

Disfaji tedavi yöntemleri nelerdir?
Disfaji tedavisi altta yatan nedene ve disfajinin tipine göre değişiklik gösterir.Oral ya da faringeal disfaji genellikle nörolojik problemlerden kaynaklandığı için, başarılı bir tedavi sağlamak zordur.

Orofaringeal disfaji tedavisinde, yutma güçlüğü egzersizleri ve yutma tekniklerinin öğrenilmesi bir tedavi seçeneğidir. Bu uygulamalar sayesinde hasta; yutma kaslarını nasıl kullanması gerektiği, yutma için en uygun pozisyonun ne olduğu gibi konuları öğrenerek daha rahat yutma işlemini gerçekleştirebilir.

Özofagial disfaji tedavisinde pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Akalazya ve striktür gibi rahatsızlıklarda; doktor endoskopi yardımıyla yemek borusunun daralan bölgesine bir balon yerleştirir. Böylece ilgili kısım açılmış olur ve yutma kolaylaşır.

Reflütedavisinde midede asit üretimini azaltıcı ilaçlar ve eozinofilik özofajitte bağışıklık sistemini baskılayan kortikosteroidler kullanılabilir. Bu iki hastalığın tedavisinde Lazer yöntemi de etkilidir. Lazer, endoskopi sırasında bir kateter yardımıyla hasarlı bölgede soyulma ve buharlaşma etkileri yapan basit bir tedavi yöntemidir.

Yemek borusu spazmının tedavisinde ise kas gevşetici ilaçlar verilebilir.

Yemek borusu tümörü, divertikül gibi durumlarda ise cerrahi tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Yutma güçlüğünün cerrahi tedavisinde pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Bu yöntemler:

  • Dilatasyon: Yemek borusunda darlık varsa küçük bir balon yardımıyla dilatasyon adı verilen genişletme işlemi uygulanır.
  • Botoks (Botulinum toksini) enjeksiyonları: Yemek borusundaki kaslarda gevşeyememe sorunu varsa botoks tedavisi kullanılabilir. Botulinum, kasılmış kasları felç ederek daralmayı azaltan güçlü bir toksindir.