Bel fıtığı tedavi yöntemleri?

Selma

New member
Bel fıtığı tedavi yöntemleri?

Bel fıtığı tanısı alan hastaların yatak istirahati, analjezik yani ağrı kesici ve fizyoterapi ile rahatlamaları önerilir.

Bu hastalara fizik tedavi uzmanı eşliğinde germe ve çekme hareketleri yapılabilir.

Hastalığın ağrılı döneminde hastaların rahatlaması için korse kullanımı önerilebilir ancak uzun süreli kullanımı diske basıyı artıracağından önerilmez.



Cerrahi tedavi;

Çok şiddetli akut ağrı, his ve kuvvet kaybı, idrar ve dışkıyı tutamama gibi sorunlar baş gösterdiğinde cerrahi operasyon yapılmalıdır.

Cerrahi tedavinin amacı diskin sinire yaptığı basıyı ortadan kaldırmaktır. En bilindik cerrahi yöntem diskektomi ve kısmi diskektomidir. Yani fıtıklaşmış diskin tamamının ya da bir kısmının cerrahi olarak çıkartılmasıdır.

Bu işlemler günümüz teknolojisinde daha çok mikrocerrahi olarak yapılmaktadır bunun en önemli avantajı hastanede kalış süresini azaltmasıdır.

Bel fıtığı ameliyatı bu yöntemle yapıldığında hastalar 1 gün içinde taburcu edilebilmektedir.

Yine bel fıtığı ameliyatında endoskopik diskektomide yapılabilir. Şu an henüz tanımlanma aşamasında olan bu yöntemin hastalarda etkinliği ve güvenilirliği test edilmektedir.



Peki, bel fıtığı ameliyatı tehlikeli midir?

Her ameliyat gibi bel fıtığı ameliyatı da belirli risk faktörleri içerir.

Bunları sadece majör olarak düşünmemeliyiz. Örneğin kesi alanında enfeksiyon, dikişlerin zarar görmesi gibi bir takım en ufak cerrahi işlemde dahi olabilecek komplikasyonlar meydana gelebilir.

Bu nedenle bütün cerrahi işlemler aslında küçük veya büyük komplikasyon içermektedir ve bu durum hastalarda korkuya neden olmaktadır.

Tabi ki bel fıtığı gibi önemli ameliyatlarda da hastaların korkması normaldir. Çünkü omurga çok hassas ve önemli bir yapıdır. Diskin sinire yakın olması riski artıran önemli faktörlerden biridir.

Ancak günümüz teknolojisinde yani mikrocerrahi ve endoskopi gibi yöntemlerle ve uzman ellere sahip cerrahlar sayesinde ameliyatın meydana getireceği komplikasyonların önüne geçilerek hata oranı minimuma indirilmiştir.

Sadece cerrahın veya sağlık görevlilerin tecrübeli olması da yetmez bu ameliyatlarda aynı zamanda hastanın da ben ameliyat oldum artık her istediğimi yapabilirim psikolojisinde olmaması, ameliyat sonrası hekimin ve fizyoterapistin önerilerinin yerine getirmesi gerekmektedir.

Bel fıtığı ameliyatı zaten her tanıyı alan hastaya önerilmez öncelikle medikal tedavi ve egzersizler sayesinde sorunun önüne geçilmeye çalışılır.

Ancak bel fıtığıilerlemişse ameliyatın hekim tarafından gerekli bulunması durumunda geciktirmeden yapılması gerekmektedir. Eğer hasta ameliyatı ret derse diskin sinire yapacağı basının artması sonucu geri dönüşü olmayan sinir hasarı ortaya çıkabilir.