Basitçe açıklamak gerekirse: Otizm – aslında nedir?

Kolayca açıklandı

Spektrumdaki yaşam
Otizm – aslında nedir?





Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar genellikle çevresel ve duyusal uyaranları algılamada ve işlemede zorluk çekerler. Örneğin yüksek sesler bazen duyusal aşırı yüklenmeye neden olabilir.

© Jacob Wackerhausen/Getty Images

Nicole Simon



Otizmle ilgili klişeler, süper güçleri olan dahilerden, empatiden yoksun münzevilere kadar uzanıyor. Peki tanı gerçekte ne anlama geliyor ve nereden geliyor? Açıklığa kavuşturuyoruz.





Aslında otizm hastalığı diye bir şey yok. Çünkü otizm her şeyin üstündedir Kolektif Terim çeşitli derin gelişim bozuklukları için.



Örneğin, teşhis koyarken uzmanlar aşağıdakiler arasında seçim yapabilir: Erken çocukluk otizmi, Asperger sendromu ve atipik otizm farklılaşmış. Ancak bu bozuklukları birbirinden ayırmak çoğu zaman zor olduğundan, günümüzde doktorlar genellikle bunlardan genel terimlerle bahsetmeyi tercih etmektedir. “Otizm spektrum bozukluğu” (ASS) ortak bir genel terim olarak.


Otizmli insanlar farklıdır. Ama tam olarak ne kadar farklı?




Etkilenenler genellikle erken yaşlardan itibaren kişilerarası ilişkileri anlama, kurma ve sürdürmede sorunlar yaşarlar. Duyguları ifade etme ve tanımaçoğu zaman büyük zorluklara neden olur. Bu onların da duyguları olmadığı anlamına gelmiyor; onların sorunu onları iletmekte yatıyor. Gecikmiş ve değişmiş dil gelişimi de belirtiler arasında olabilir. Etkilenenlerden bazıları oldukça monoton bir tonda konuşuyor ve ironi gibi dilsel incelikleri fark edemiyor.


Otizmin tipik özellikleri de şunlardır: sıklıkla tekrarlanan davranışlar ve son derece sınırlı, tek taraflı çıkarlar. Etkilenenler genellikle değişikliklere duyarlı tepki verirler. Aynı şekilde sesler, renkler ve efektler şeklinde çok fazla uyaran var. Bazı insanlar için büyük bir süpermarketi, bir fuarı veya konseri ziyaret etmek zordur. Otizmli kişilerin yaklaşık yarısı bilişsel bozukluklardan ve hatta zihinsel engellilikten muzdariptir. Ayrıca motor becerilerde zorluk, anksiyete bozuklukları, depresyon veya DEHB gibi çok farklı yan etkiler de her zaman vardır. Epilepsi ve bağırsak sorunları da ortaya çıkabilir.


Öte yandan otizm spektrum bozukluğu olan bazı kişilerde özel yetenekler belli bir bölgede. Bazı insanlar matematik alanında dahi olarak kabul edilir veya olağanüstü bir hafıza veya müzik yeteneğiyle parlarlar. Bu durumlarda “ada yeteneği” veya “Savant Sendromu”ndan söz edilir.


Otizm tüm çeşitleriyle




Erken Çocukluk Otizmi (Kanner sendromu da denir) üç yaşından önce ortaya çıkar. Kural olarak, otizm spektrum bozukluklarının tüm temel belirtileri mevcuttur – sosyal etkileşim ve iletişimdeki sorunlardan stereotipik davranışlara kadar.


İtibaren atipik otizm Bu genellikle bireysel veya tüm semptomların ancak üç yaşından sonra ortaya çıktığı durumdur.


Asperger Sendromu diğer otizm spektrum bozukluklarından öncelikle zihinsel ve dil gelişiminin normal olmasıyla ayrılır.


Bozukluk nasıl ortaya çıkıyor? Ve otizm tedavi edilebilir mi?




Sıklık: Araştırmalar, her yüz kişiden bir ya da en fazla ikisinin otizm spektrumunda olduğunu varsayıyor. Almanya'da bu yaklaşık bir milyon kişi olurdu. Erkeklerin hastalanma olasılığı daha yüksektir, ancak kızlara genellikle teşhis konulmaz.


Nedenleri: Otizmin kesin nedenleri henüz belli değil. Yine de otizm spektrum bozukluğu riskini artırabilecek faktörleri biliyoruz. Örneğin ikizler ve aile araştırmalarına göre kalıtsal genlerin etkisinin yüzde 40 ila 80 arasında olduğu tahmin ediliyor. Beynin belirli bölgelerinde yapısal ve işlevsel değişiklikler olduğuna dair raporlar var. Ebeveynlerdeki bireysel hastalıklar da epilepsi veya metabolik hastalıklar gibi rol oynayabilir. Örneğin hamilelik sırasında kızamıkçık virüsü enfeksiyonunun çocuk için riski arttırdığı görülmektedir.


Tedavi: Şu anda gelişimsel bozukluğu tedavi edecek herhangi bir tıbbi tedavi mevcut değildir. Ancak davranışsal veya mesleki terapi gibi çeşitli önlemler, otizmli kişilerin sosyal ve iletişim becerilerini geliştirebilir ve böylece bağımsızlıklarını artırabilir.

#Konular