Yurt dışında yeni başlangıçlar: “Maddi olarak iyi durumdaydım ama mutlu değildim”

Yurtdışında yeni başlangıçlar
“Maddi olarak iyi durumdaydım ama mutlu değildim.”

Babette Goldbach Kopenhag'a göç etti. Instagram profili “bloghagen”de Danimarka metropolündeki yeni hayatına dair bir fikir veriyor

© özel

Rebecca Haefner

Yeniden başlamak korkutucu olabilir. Babette Goldbach yine de bunu yapmaya cesaret etti. Ayrılığın ardından şu anki erkek arkadaşıyla bir araya gelerek Almanya'daki hayatını geride bıraktı.

Neredeyse tipik bir Hollywood gözyaşı dökücüsüne benziyor: Bir kadın, bir erkek; birbirlerini yaklaşık on yıldır tanıyorlar ama bir şekilde bu iş hiç yürümedi. Nihayet bir çift olana kadar gevşek iletişim halinde kalırlar. Ancak uzak cazibe dünyasındaki hiçbir senarist bu hikayeyi ortaya çıkarmadı; 32 yaşındaki Babette'in aşk hikayesi Goldbach.

“Kağıt üzerinde Almanya'da her şeye sahiptim: şehre yakın ama yine de kırsal kesimde güzel, eski bir daire, hemen yanı başımda ailem ve okul psikoloğu olarak güvenli bir iş. Hatta devlet memuru bile olabilirdim. Maddi açıdan konuşursak, Bana iyi imkanlar sunuldu ve güzel şeyler satın alabildim ama mutlu değildim, benim için iyi olmayan bir ilişki içindeydim, ayrılıktan sonra nihayet hayatımın aşkıyla bir araya geldim.

Erkek arkadaşımı yaklaşık on yıldır tanıyorum. Her zaman iletişim halindeydik ama her zaman bir araya gelmek için doğru zamanı kaçırdık. Ve artık ikimiz de bekardık; belki de gizlice bu anı bekliyorduk. Erkek arkadaşım yüksek lisansını tamamladığından beri Kopenhag'da yaşıyor ve bir araya geldiğimizde nispeten hızlı bir şekilde bizim de bir aile kurmak istediğimize karar verdik. Ben de onunla birlikte Danimarka'ya taşınacaktım. Kızımızı Almanya'da doğurdum. Ebeveynlik iznim sırasında Almanya ve Danimarka arasında çok fazla seyahat ettim. Haziran 2023'ten beri kalıcı olarak Kopenhag'tayım ve bu adımımdan hiçbir zaman pişmanlık duymadım. Gerçi Danimarka'ya varacağımı hiç düşünmemiştim. Her zaman yurt dışında yaşamayı hayal edebilirdim ama hiçbir zaman İskandinavya'nın büyük bir hayranı olmadım. Ama burada ne kadar uzun kalırsam o kadar hoşuma gidiyor. Danimarkalılar Almanlara göre daha gevşek ve rahatlar. Burada vergi dairesini aradığımda bile herkes ilk ismine sahip. Hygge'in yaşam felsefesini gerçekten çok seviyorum: Rahatsız edici havalarda, bir fincan çay içerek kendinizi evinizde rahat ettirin veya Kopenhag'ın güzel kafelerini keşfedin. Yaz aylarında kışa dayandığınız için ödüllendirilirsiniz. O zaman yaşam kalitesi son derece yüksektir, her yere yüzmeye gidebilirsiniz ve şehirde harika bir atmosfer vardır.

Kopenhag'a göç ederek bir risk aldım. Ama benim için bu, büyük mutluluğuma doğru atılmış bir adım gibi geldi. Özgürlüğün benim için güvenlikten çok daha önemli olduğunu yeni fark ettim. Bazıları Kopenhag'a gitme kararımı saflık olarak görebilir. Biraz saf olduğumu düşünüyorum ama belki de bu, bilinmeyene doğru atılmanın bir parçası: Çocuğumu erkek arkadaşımla, yakınlarda aile olmadan tek başıma büyütmek. Bu bir zorluk ama aynı zamanda bir çift olarak bizim için bir fırsat; bir takım olduğumuzu ve bunu bir çift olarak yapabileceğimizi bilmek. Acil durumlara karşı Danimarka'da da bir arkadaş ağımız var. Elbette büyükannenin orada olmasından farklı.

Başlangıçta Kopenhag'da bazen kendimi çok yalnız hissettim. Almanya'daki hayatımı düşündüm ve kendime Danimarka'da kendimi nasıl finanse edebileceğimi sordum. Ama yavaş yavaş buna iyice alıştım ve serbest psikolog olarak çalışmaya başladım. Bu yeni başlangıçla hayatımdaki bu kadar büyük değişimin üstesinden gelebildiğimi görmek bana çok güç verdi. Ve kendi hayatınızın önemli ölçüde değişmesi kesinlikle olumlu olabilir. Göç ettiğimde, gerekirse Almanya'ya dönüp orada yeniden bir hayat kurabileceğimi düşünmek bana yardımcı oldu.

Akıl sağlığı

Psikohijyen: Bu on alışkanlık ruh için merhemdir

Danimarka'da gelecek için dili daha iyi öğrenmek istiyorum. Almanya'dayken ana dilimde konuşabilmekten ve Danca'da ifade edemediğim şeyleri bir araya getirebilmekten keyif aldığımı fark ediyorum. Çünkü Kopenhag'da sadece İngilizce konuşursam çok işe yaraması ve aile dilimizin de İngilizce olması hem bir lütuf hem de bir lanet. Ama daha fazlasını anlamak ve Danimarkalılarla daha fazla iletişim kurmak isterim. Şu ana kadar Danimarkalı arkadaşlar edinmenin oldukça zor olduğunu düşünüyorum ama insanların buraya açıldıklarında çok sıcak olduklarını hissediyorum.”

#Konular