Yazarımızın kalbi bazen hızla çarpıyor. Bununla yaşamayı nasıl öğrendi

Lisa Frieda Cossham'ın kalbiyle çok özel bir ilişkisi var; çünkü kalbi her zaman yapması gerekeni yapmıyor. En önemli organımızı nasıl sağlıklı tutabiliriz?

Ayrıca bu metnin size okunmasını da sağlayabilirsiniz:

İlk kez bir gezi sırasında oldu. Önden sürdüğümü hatırlıyorum. Kırmızı bisikletim yeniydi ve arkadaşım Lulu bagaj rafında oturuyordu. Elbe sağımıza doğru akıyordu, hafif yokuş yukarı gidiyordu ve bu ana dair her şey çok kıymetliydi: ayrılığın çocuğu olarak birlikte yaşamadığım ve şimdi erkek arkadaşıyla arkamızda yürüyen annemin varlığı. Lulu, yeni bisikletle ilgili sevincim. Kalbim garip bir şekilde hafifledi, tökezledi ve sonra daha önce hiç olmadığı gibi atmaya başladı. Yarışıyordu. Geriye dönüp baktığımda, kendimi yakınlardaki bir bankta yatarken görüyorum; göğsü inip kalkan beş yaşında bir çocuk. Diğerleri de etrafımda duruyordu. Bir koşucu durdu, sorunun ne olduğunu sordu ve çok geçmeden ben de bankın arkasında asılı kalmış, kusuyordum. Hızlanmaya başlayan kalp aniden tekrar durdu. Geriye her an geri dönebileceği bilgisi kalıyor.

Elbe'deki o andan beri kalbimle bir ilişki içindeyiz. Hayatım boyunca duygusal olarak üzüldüğüm, bazen de fiziksel olarak zorlandığım durumlarda sayısız kez kanat çırptı. Aşık olduğum, korktuğum, bunaldığım yer. Bu güne kadar çırpınıyor ve çalışmak istemem ya da dikkat çekmek istememem umrunda değil. Eğer onlara söylemezsen, hızla atan kalbim ağlıyor, ben onlara anlatacağım! Sonra halı gibi yumuşak arka odalarda, fayanslı koridorlarda, trendeki koltukların arasında ya da ormanda uzanıp tekrar çalışmasını bekliyorum. En iyi ihtimalle sessiz, bu yüzden hiçbir şey umurumda değil. Neredeyse 40 yıldır çıldırmak ve vücudumun kendi fiillerine tutunmak. Bu dünyada hiçbir şey beni kalbim kadar şiddetle yavaşlatamaz. Her seferinde bana diğer her şeyin sandığımdan daha az önemli olduğunu hatırlatıyor. Her seferinde farkındalığımı sakinleşir sakinleşmez bastırıyorum ve kendimin yeniden incelenmesine izin vermiyorum.

Bir doktor, kalbin mangoya benzediğini ve bununla bir şeyler yapabileceğimi yazmıştı.”

Ritim bozuklukları dikkatimi keskinleştiriyor olabilir ama hepimizin böbreklerimizden farklı olarak kalbimizle bir ilişkisi var. Mucizevi bir organdır. Hafifçe eğimlidir, göğsün sol tarafında yumruk büyüklüğünde oturur ve göğüs kemiği, kaburgalar, akciğerler ve diyafram tarafından korunur. Bir doktor mangoya benzediğini yazmıştı ve ben de bunu anlayabiliyorum. Dokusu sanatsal ve aynı zamanda karmaşıktır. Büyük ölçüde özerk bir şekilde çalışır: Günde yaklaşık yüz bin kez atmasını sağlayan kendi kontrol merkezi olan sinüs düğümüne sahiptir. Yaşam boyu 24 saat içinde vücuda yaklaşık 7.000 litre pompalar. Uzun süre muhtemelen birkaç kilo ağırlığında olduğunu düşündüm. Çikolatalı tartıma döktüğüm şeker miktarı kadar hafif, ancak 300 gram.

Eğer atmayı bırakırsa ölürüz. Bu yüzden kalbimizin hızla çarpması ya da tökezlemesi, durması ya da acıması bizi korkutur. Endişemiz abartılı değil, çünkü mükemmel tıbbi bakıma güvenebilmemize rağmen, bu ülkede kalp-damar hastalıkları önde gelen ölüm nedenidir. Geçen yıl 358.000'den fazla insan bunlardan öldü. En sık reçete edilen ilaçların kardiyovasküler ilaçlar olması pek de şaşırtıcı değildir. Ayrıca kalplerimizi diğer birçok ülkedeki insanlardan daha fazla zorluyormuşuz gibi görünüyor. Her halükarda, Batı Avrupa ile karşılaştırıldığında bizim ortalama yaşam süremiz onlardan daha düşük.

Haberler İçin Takip Edin

Reklamsızdır ve istenildiği zaman iptal edilebilir

?