Windows Onarma Nasıl Yapılır ?

Ceren

New member
Windows Onarma Nedir?

Windows, dünya çapında en yaygın kullanılan işletim sistemlerinden biridir. Ancak, zamanla kullanıcılar sistemde çeşitli sorunlarla karşılaşabilirler. Bu sorunlar, yazılım hataları, virüsler, yanlış yapılandırmalar veya donanım arızaları gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında Windows onarma işlemi, işletim sisteminin düzgün çalışmasını tekrar sağlamak için önemli bir adımdır.

Windows onarma, bilgisayarınızdaki sistem hatalarını, bozulmuş dosyaları veya yanlış yapılandırmaları düzelterek işletim sisteminizi onarmayı amaçlayan bir dizi işlem içerir. Peki, Windows onarma nasıl yapılır? İşte adım adım bir rehber.

Windows Onarma İşlemi Nedir ve Neden Gereklidir?

Windows onarma işlemi, genellikle bilgisayarın beklenmedik şekilde çökmeleri, donması veya başlatılamaması gibi durumlarla karşılaşıldığında yapılır. Windows, zamanla dosya bozulmaları veya yazılım hataları nedeniyle düzgün çalışamayabilir. Bu hatalar, kullanıcıların normal bir şekilde sistemlerine erişimini engelleyebilir. Windows onarma, bu tür hataları tespit etmek ve düzeltmek için çeşitli araçlar sunar.

Bir Windows onarma işlemi, sistem dosyalarını tarar, hatalı yapılandırmaları düzeltir ve gerekli olan dosyaları yeniden yükler. Bu işlem, işletim sisteminin yeniden başlatılmasıyla veya özel bir onarım aracı kullanılarak yapılabilir.

Windows Onarma Nasıl Yapılır?

Windows işletim sistemini onarmanın birkaç farklı yolu vardır. İşte bazı yaygın onarım yöntemleri:

1. **Başlangıç Onarma Kullanma**

Başlangıç onarma, Windows'un başlatılmasını engelleyen sorunları gidermeye yönelik bir araçtır. Bu, Windows’un açılmadığı durumlarda kullanılır. Başlangıç onarma ile sistemin temel dosyaları kontrol edilir ve hatalı olanlar düzeltilir.

- Bilgisayarınızı kapatın ve tekrar açarken hemen F8 tuşuna basın (ya da bazı sistemlerde Shift + F8).

- "Gelişmiş Başlangıç Seçenekleri" menüsüne girdikten sonra "Başlangıç Onarma" seçeneğini tıklayın.

- Windows, başlangıç sorunlarını çözmeye çalışacaktır.

2. **Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC) Kullanma**

Sistem dosyası denetleyicisi, Windows'ta bozuk veya eksik dosyaları taramak ve onarmak için kullanılan bir komut satırı aracıdır. Eğer sistem dosyalarınızda bir bozulma meydana gelmişse, SFC aracı bu dosyaları onarabilir.

- Başlat menüsüne "cmd" yazarak Komut İstemcisi'ni yönetici olarak açın.

- Komut satırına şu komutu girin: `sfc /scannow`

- SFC, sistem dosyalarını tarar ve bozuk olanları onarmaya çalışır.

3. **DISM Aracı ile Onarım Yapma**

DISM (Deployment Imaging Service and Management Tool), Windows imajını onarmak için kullanılan bir başka güçlü araçtır. Bu araç, Windows’un sistem dosyalarını ve yapılandırmalarını kontrol eder ve onarır.

- Yine Komut İstemcisi'ni yönetici olarak açın.

- Aşağıdaki komutu yazın:

`DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth`

- DISM, Windows imajını tarar ve hatalı dosyaları onarmaya çalışır.

4. **Windows Kurtarma Ortamını Kullanma**

Eğer sistem dosyaları bozulmuşsa veya bilgisayarınız hiç açılmıyorsa, Windows Kurtarma Ortamı (WinRE) devreye girebilir. Bu ortam, çeşitli onarım araçlarına ve yeniden yükleme seçeneklerine erişim sağlar.

- Bilgisayarınızı başlatırken, sürekli olarak F11 veya Shift + F10 tuşlarına basarak Kurtarma Ortamı’na erişin.

- WinRE'ye girdiğinizde, "Sorun Gider" menüsünden çeşitli onarma seçeneklerini görebilirsiniz.

- "Başlangıç Onarma", "Sistem Geri Yükleme" gibi seçeneklerden birini kullanabilirsiniz.

5. **Sistem Geri Yükleme Kullanma**

Sistem geri yükleme, bilgisayarınızda meydana gelen bir hata nedeniyle Windows işletim sistemini daha önceki bir tarihe geri almanızı sağlar. Eğer bilgisayarınızda bir yazılım veya güncelleme sorunu meydana geldiyse, sistem geri yükleme işlevini kullanarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

- WinRE'ye girdiğinizde, "Sistem Geri Yükleme" seçeneğini seçin.

- Geri yükleme noktalarından birini seçerek bilgisayarınızı eski bir tarihe döndürebilirsiniz.

6. **Windows Yeniden Yükleme veya Sıfırlama**

Eğer yukarıdaki adımlar sorununuzu çözmezse, Windows'u sıfırlamak veya yeniden yüklemek son çare olarak düşünülebilir. Bu işlem, bilgisayarınızı fabrikadan çıkmış haline döndürür ancak kişisel verilerinizi kaybetmemeniz için önce yedek almanız önemlidir.

- WinRE ekranında "Bu bilgisayarı sıfırla" seçeneğini tıklayın.

- Verilerinizi koruyarak veya tamamen silerek yeniden yükleme işlemini başlatabilirsiniz.

Windows Onarma Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Windows onarma işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:

- **Veri Yedeklemesi**: Onarım işlemi sırasında veri kaybı yaşanabilir. Bu yüzden, önemli dosyalarınızı yedeklemek her zaman iyi bir fikirdir.

- **Sistem Güncellemeleri**: Windows işletim sistemi güncel değilse, onarım işlemi sırasında daha fazla sorun yaşanabilir. Güncel olmayan bir sistemde onarım yapmadan önce, tüm güncellemelerin yüklendiğinden emin olun.

- **İnternet Bağlantısı**: Bazı onarım işlemleri, özellikle DISM gibi araçlar, internet bağlantısına ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle, onarım işlemi sırasında internet bağlantınızın aktif olduğundan emin olun.

Windows Onarma İşlemi Sırasında Karşılaşılan Yaygın Sorunlar ve Çözümleri

1. **Başlangıç Onarma Çalışmıyor**: Eğer Başlangıç Onarma aracı işe yaramazsa, bir başka onarım yöntemi olan "Sistem Geri Yükleme"yi deneyebilirsiniz. Ayrıca, Windows Kurtarma Ortamı üzerinden DISM komutunu çalıştırmak da faydalı olabilir.

2. **SFC veya DISM Hataları**: SFC veya DISM komutları çalışmıyorsa, araçlar bozuk sistem dosyalarını tamir edemiyor olabilir. Bu durumda Windows Kurtarma Ortamı'ndan yeniden onarım yapmak gerekebilir.

3. **Windows Yüklemesi Başarısız Oluyor**: Eğer Windows'u sıfırlama veya yeniden yükleme işlemi başarısız oluyorsa, bozuk bir donanım veya disk hatası olabilir. Bu durumda donanım testi yapmak ve gerekirse donanımı değiştirmek gerekebilir.

Sonuç

Windows onarma, işletim sistemi sorunlarının giderilmesinde etkili bir yöntemdir. Ancak, doğru adımlar atılmazsa, bazı işlemler veri kaybına yol açabilir. Bu nedenle, onarım işlemine başlamadan önce verilerinizi yedeklemek ve işlemi dikkatlice takip etmek önemlidir. Yukarıda belirtilen yöntemlerle çoğu Windows sorunu çözülerek bilgisayarınızın düzgün çalışması sağlanabilir.