Vejetaryen diyeti: Et yemediğimizde vücudumuz nasıl tepki veriyor?

Almanya'daki çoğu insan için etin yeri tabaklarındadır: Yetişkin Almanların (18 ila 75 yaş arası) yüzde 84'ü et tüketmektedir. Bu, Sinus Enstitüsü ve görüş araştırma enstitüsü YouGov tarafından yapılan temsili bir anketten ortaya çıkıyor. Ağustos 2023'te yaklaşık 2.000 kişiyle anket yapıldı.


Almanların yüzde 13'ü zaten vejetaryen veya vegan. Vejetaryenlerden farklı olarak veganlar sadece etten değil, yoğurt ve yumurta gibi tüm hayvansal ürünlerden de kaçınırlar. Hepçillerin neredeyse dörtte biri vejetaryen bir yaşam tarzını hayal edebiliyor; ancak özleyecekleri et tadının yanı sıra, onları ayakta tutan şeyin beslenme eksikliği korkusu olduğunu da belirtiyorlar.


Bitki yiyen herkes ve bitki olmak isteyenler emin olabilir ki vejetaryen beslenme uzun vadede sağlıklı olabilir. Tabakta yemek çeşitliliği olması ve kritik besinlerin dikkate alınması şartıyla. Bu örneğin demir olabilir. Vücut, etten demir aldığı gibi bitkilerden de demir ememez. Yeterince aldığınızdan emin olmazsanız, eksiklik riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle vejetaryenler her zaman bitki bazlı demiri, demir emilimini artıran C vitamini açısından zengin gıdalarla birleştirmelidir. Diyet önerileri analizi, Norveç, ABD ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere dünya çapında bazı ulusal beslenme önerilerinin vejetaryen beslenmenin sağlığa faydalarını vurguladığını gösteriyor. Genel olarak bu tür beslenme önerileri sağlıklı yetişkinlere yöneliktir.


Vejetaryen, vegan, bitki bazlı




Alman Beslenme Derneği (DGE) yakın zamanda beslenme önerilerinde değişiklik yaptı. Bitki bazlı bir beslenme öneriyor ve eskisinden çok daha az hayvansal ürün kullanılmasını tavsiye ediyor. DGE yakın zamanda bir yetişkin için haftada maksimum 300 gram et, yani bir şnitzel ve beş dilim sosis önermiştir. DGE'nin beslenme önerileri, en son beslenme bulgularının yanı sıra beslenme alışkanlıklarını, sağlık üzerindeki etkilerini ve çevreyi de dikkate alan bir model kullanılarak hesaplanıyor. Ancak çoğu Alman, haftada sadece 300 gram et yemekten hala çok uzakta: Federal Gıda Bakanlığı'na göre Alman vatandaşları ortalama olarak kişi başına haftada bir kilodan fazla et tüketiyor.


Test deneklerinin yaklaşık on yıl boyunca gözlemlendiği Birleşik Krallık Biyoveritabanı verilerini kullanan bir çalışmada, sağlıklı bitki bazlı beslenmenin, diğer şeylerin yanı sıra, daha düşük kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Ancak şunu da açıkça belirtmek gerekiyor: Etten kaçınıp işlenmiş ürünleri, şekerli gazlı içecekleri ve paketli atıştırmalıkları çok tüketenlerin hiçbir avantajı yoktur.


Veganlar ve vejetaryenler genellikle yalnızca beslenme konusunda daha sağlıklı davranmakla kalmıyor, aynı zamanda daha az alkol tüketiyor, sigara içmiyor ve Almanya'daki ortalama yiyiciden daha fiziksel olarak daha aktif oluyorlar. DGE, bunun beslenmenin yalnızca sağlık üzerindeki etkisini tanımlamayı zorlaştırdığını yazıyor.


Peki et diyetten tamamen çıkarıldığında vücutta ne olur?


Yeme alışkanlıklarına ilişkin çoğu çalışmanın bu tür zayıflıkları vardır: Etki hakkında net açıklamalarda bulunmak için kontrollü çalışmalar gerekli olacaktır; yani yalnızca birinin et yemesi ve diğerinin yememesi açısından farklılık gösteren iki grup. Aksi takdirde tamamen aynı şekilde davranmak zorunda kalacaklardı: aynı miktarda spor yapmak, aynı miktarda alkol tüketmek ve benzer düzeyde strese sahip olmak. İkiz çiftlerle yapılan birkaç çalışma dışında pratikte pek mümkün olmayan bir deneysel tasarım.


Bununla birlikte, dünya çapında et tüketiminin etkilerine ilişkin geniş veri setlerine dayanan ve benzer sonuçlara ulaşan farklı çalışmalar, et tüketimi ile sağlık arasındaki bağlantıları ortaya koymuştur. Kırmızı et yemenin kanser riskini artırabileceği tartışmasızdır.

Yukarıdaki resim galerisinde eti bıraktığınızda vücutta neler olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz!