YerdenYüksek
Member
Ne olur …
Vejetaryen yemek: Et yemeyi bıraktığımızda vücudumuz bu şekilde tepki veriyor
Mevcut bağlantıyı kopyalayın
Vejetaryenlerin etsiz beslenme eksikliklerinden muzdarip olduğu söylenir. Araştırmacılar çok fazla etin kötü olduğunu kabul ediyor. Şimdi ne var?
Almanya'daki çoğu insan için et plakalarına aittir: yetişkin Almanların (18 ila 75 yaş) yüzde 84'ü et yiyin. Bu, Sinüs Enstitüsü ve Görüş Araştırma Enstitüsü Yougov tarafından temsili bir araştırmadan ortaya çıkıyor. Ağustos 2023'te yaklaşık 2.000 kişi araştırıldı.
Almanların yüzde 13'ü zaten vejetaryen veya vegan. Vejetaryenlerin aksine, veganlar sadece etten değil, aynı zamanda yoğurt veya yumurta gibi tüm hayvan ürünlerinden de uzak dururlar. Omnivorların neredeyse dörtte biri vejetaryen bir yaşam tarzı hayal edebiliyor – ancak eksik olacak etin tadına ek olarak, onları devam ettiren eksiklik belirtileri korkusu olduğunu unutmayın.
Tüm bitki yiyenler ve biri olmak isteyenler emin olabilirsiniz: Vejetaryen bir diyet uzun vadede sağlıklı olabilir. Plakada çeşitli yemekler olması ve kritik besinler dikkate alınması şartıyla. Örneğin bu demir olabilir. Vücut, bitkilerden demirin yanı sıra etten demir ememez. Yeterince aldığınızdan emin olmazsanız, eksik olma riskini taşırsınız. Bu nedenle vejetaryenler her zaman bitki bazlı demirini demir emilimini teşvik eden C vitamini açısından zengin gıdalarla birleştirmelidir. Dünyanın dört bir yanında, bazı ulusal diyet önerileri, Norveç, ABD ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere vejetaryen bir diyetin sağlık yararlarını vurgulamaktadır. Genel olarak, bu tür beslenme önerileri sağlıklı yetişkinlere yöneliktir.
Vejetaryen, vegan, bitki bazlı
Alman Beslenme Derneği (DGE) yakın zamanda beslenme önerilerini ayarladı. Bitki bazlı bir diyet önerir ve öncekinden önemli ölçüde daha az hayvan ürünü kullanmayı tavsiye eder. DGE son zamanlarda bir yetişkin için haftada en fazla 300 gram et önerdi – yani bir schnitzel ve beş dilim sosis. DGE'nin beslenme önerileri, en son beslenme bulgularına ek olarak, yeme alışkanlıklarını, sağlık ve çevresel yönler üzerindeki etkileri de dikkate alan bir model kullanılarak hesaplanır. Bununla birlikte, çoğu Alman hala haftada sadece 300 gram et yemekten uzun bir yoldur: Federal Gıda Bakanlığı'na göre, ortalama olarak Alman vatandaşlar haftada kişi başına bir kilo et tüketiyor.
Test deneklerinin yaklaşık on yıl boyunca gözlemlendiği İngiltere biyodatabazının verilerini kullanan bir çalışmada, diğer şeylerin yanı sıra, daha düşük bir kardiyovasküler hastalık riski ile sağlıklı bir bitki bazlı diyetin ilişkili olduğu bulunmuştur. Ancak, ve bu açıkça belirtilmelidir: etten kaçınan ancak işlenmiş birçok ürün, şekerli gazlı ve paketlenmiş atıştırmalıklar tüketen herkesin hiçbir avantajı yoktur.
Veganlar ve vejetaryenler genellikle sadece diyetleri söz konusu olduğunda daha sağlıklı davranmakla kalmaz, aynı zamanda daha az alkol içerler, sigara içmezler ve Almanya'daki ortalama yiyenlerden daha fiziksel olarak aktiftirler. Bu, beslenmenin sadece sağlık üzerindeki etkisini belirlemeyi zorlaştırıyor, DGE'yi yazıyor.
Ancak et diyetten tamamen çıkarıldığında vücuda ne olur?
Beslenme davranışı üzerine çoğu çalışmanın bu kadar zayıf yönleri vardır: etki hakkında net açıklamalar yapabilmek için kontrollü çalışmalar gerekli olacaktır, yani sadece biri et ve diğeri yoktur. Aksi takdirde, aynı şekilde davranmaları gerekir: aynı miktarda egzersiz yapın, aynı miktarda alkol tüketin ve benzer bir stres seviyesine sahiptir. İkiz çiftleri ile bireysel çalışmalar hariç, pratikte pek uygulanabilecek bir deney kurulumu.
Bununla birlikte, büyük veri setlerine veya dünyadaki et tüketiminin benzer sonuçlara sahip etkileri üzerine farklı çalışmalara dayanan çalışmalar, et tüketimi ve sağlık arasında bağlantılar göstermiştir. Kırmızı et yemenin kanser riskini artırabileceği tartışılmaz.
Yukarıdaki resim galerisinde etten kaçındığınızda vücudunuza ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz!
Vejetaryen yemek: Et yemeyi bıraktığımızda vücudumuz bu şekilde tepki veriyor
Mevcut bağlantıyı kopyalayın
Vejetaryenlerin etsiz beslenme eksikliklerinden muzdarip olduğu söylenir. Araştırmacılar çok fazla etin kötü olduğunu kabul ediyor. Şimdi ne var?
Almanya'daki çoğu insan için et plakalarına aittir: yetişkin Almanların (18 ila 75 yaş) yüzde 84'ü et yiyin. Bu, Sinüs Enstitüsü ve Görüş Araştırma Enstitüsü Yougov tarafından temsili bir araştırmadan ortaya çıkıyor. Ağustos 2023'te yaklaşık 2.000 kişi araştırıldı.
Almanların yüzde 13'ü zaten vejetaryen veya vegan. Vejetaryenlerin aksine, veganlar sadece etten değil, aynı zamanda yoğurt veya yumurta gibi tüm hayvan ürünlerinden de uzak dururlar. Omnivorların neredeyse dörtte biri vejetaryen bir yaşam tarzı hayal edebiliyor – ancak eksik olacak etin tadına ek olarak, onları devam ettiren eksiklik belirtileri korkusu olduğunu unutmayın.
Tüm bitki yiyenler ve biri olmak isteyenler emin olabilirsiniz: Vejetaryen bir diyet uzun vadede sağlıklı olabilir. Plakada çeşitli yemekler olması ve kritik besinler dikkate alınması şartıyla. Örneğin bu demir olabilir. Vücut, bitkilerden demirin yanı sıra etten demir ememez. Yeterince aldığınızdan emin olmazsanız, eksik olma riskini taşırsınız. Bu nedenle vejetaryenler her zaman bitki bazlı demirini demir emilimini teşvik eden C vitamini açısından zengin gıdalarla birleştirmelidir. Dünyanın dört bir yanında, bazı ulusal diyet önerileri, Norveç, ABD ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere vejetaryen bir diyetin sağlık yararlarını vurgulamaktadır. Genel olarak, bu tür beslenme önerileri sağlıklı yetişkinlere yöneliktir.
Vejetaryen, vegan, bitki bazlı
Alman Beslenme Derneği (DGE) yakın zamanda beslenme önerilerini ayarladı. Bitki bazlı bir diyet önerir ve öncekinden önemli ölçüde daha az hayvan ürünü kullanmayı tavsiye eder. DGE son zamanlarda bir yetişkin için haftada en fazla 300 gram et önerdi – yani bir schnitzel ve beş dilim sosis. DGE'nin beslenme önerileri, en son beslenme bulgularına ek olarak, yeme alışkanlıklarını, sağlık ve çevresel yönler üzerindeki etkileri de dikkate alan bir model kullanılarak hesaplanır. Bununla birlikte, çoğu Alman hala haftada sadece 300 gram et yemekten uzun bir yoldur: Federal Gıda Bakanlığı'na göre, ortalama olarak Alman vatandaşlar haftada kişi başına bir kilo et tüketiyor.
Test deneklerinin yaklaşık on yıl boyunca gözlemlendiği İngiltere biyodatabazının verilerini kullanan bir çalışmada, diğer şeylerin yanı sıra, daha düşük bir kardiyovasküler hastalık riski ile sağlıklı bir bitki bazlı diyetin ilişkili olduğu bulunmuştur. Ancak, ve bu açıkça belirtilmelidir: etten kaçınan ancak işlenmiş birçok ürün, şekerli gazlı ve paketlenmiş atıştırmalıklar tüketen herkesin hiçbir avantajı yoktur.
Veganlar ve vejetaryenler genellikle sadece diyetleri söz konusu olduğunda daha sağlıklı davranmakla kalmaz, aynı zamanda daha az alkol içerler, sigara içmezler ve Almanya'daki ortalama yiyenlerden daha fiziksel olarak aktiftirler. Bu, beslenmenin sadece sağlık üzerindeki etkisini belirlemeyi zorlaştırıyor, DGE'yi yazıyor.
Ancak et diyetten tamamen çıkarıldığında vücuda ne olur?
Beslenme davranışı üzerine çoğu çalışmanın bu kadar zayıf yönleri vardır: etki hakkında net açıklamalar yapabilmek için kontrollü çalışmalar gerekli olacaktır, yani sadece biri et ve diğeri yoktur. Aksi takdirde, aynı şekilde davranmaları gerekir: aynı miktarda egzersiz yapın, aynı miktarda alkol tüketin ve benzer bir stres seviyesine sahiptir. İkiz çiftleri ile bireysel çalışmalar hariç, pratikte pek uygulanabilecek bir deney kurulumu.
Bununla birlikte, büyük veri setlerine veya dünyadaki et tüketiminin benzer sonuçlara sahip etkileri üzerine farklı çalışmalara dayanan çalışmalar, et tüketimi ve sağlık arasında bağlantılar göstermiştir. Kırmızı et yemenin kanser riskini artırabileceği tartışılmaz.
Yukarıdaki resim galerisinde etten kaçındığınızda vücudunuza ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz!