YerdenYüksek
Member
Almanya'daki insanların çoğu için et tabağa aittir: Yetişkin Almanların (18 ila 75 yaş arası) %84'ü et yer. Bu, Sinus Enstitüsü ve kamuoyu araştırma enstitüsü YouGov tarafından yapılan temsili bir anketin sonucudur. Ağustos 2023'te yaklaşık 2.000 kişi ankete katılmıştır.
Almanların yüzde 13'ü zaten vejetaryen veya vegan. Vejetaryenlerin aksine veganlar sadece etten değil, yoğurt ve yumurta gibi tüm hayvansal ürünlerden de kaçınırlar. Etçillerin neredeyse dörtte biri vejetaryen bir yaşam tarzını hayal edebilir – ancak etin tadını özleyecekleri gibi, onları ayakta tutan şeyin besin eksikliği korkusu olduğunu da belirtiyorlar.
Tüm bitki bazlı yiyenler ve bitki bazlı yemeye başlamak isteyenler rahat olabilir: Vejetaryen bir diyet uzun vadede sağlıklı olabilir. Tabağa çeşitli yemekler konduğu ve kritik besinler dikkate alındığı sürece. Örneğin bu demir olabilir. Vücut bitki bazlı demiri etten gelen kadar iyi ememez. Yeterince tükettiğinizden emin olmazsanız eksiklik geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle vejetaryenler bitki bazlı demiri her zaman demir emilimi için faydalı olan C vitamini açısından zengin besinlerle birleştirmelidir. Dünya çapında, bazı ulusal diyet önerileri, diyet önerilerinin analizinin gösterdiği gibi, örneğin Norveç, ABD ve Suudi Arabistan'da vejetaryen bir diyetin sağlık yararlarını vurgulamaktadır. Genel olarak, bu tür diyet önerileri sağlıklı yetişkinlere yöneliktir.
Vejetaryen, vegan, bitki bazlı
Alman Beslenme Derneği (DGE) yakın zamanda beslenme önerilerini ayarladı. Bitki bazlı bir diyet öneriyor ve eskisinden önemli ölçüde daha az hayvansal ürün tüketilmesini tavsiye ediyor. DGE artık bir yetişkin için haftada en fazla 300 gram et öneriyor – yani bir şinitzel ve beş dilim sosis. DGE'nin beslenme önerileri yalnızca en son beslenme bulgularını değil, aynı zamanda yeme alışkanlıklarını, sağlık ve çevresel yönleri üzerindeki etkileri de hesaba katan bir model kullanılarak hesaplanıyor. Ancak çoğu Alman hala haftada sadece 300 gram etten çok uzakta: Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı'na göre Alman vatandaşları kişi başına haftada ortalama bir kilodan fazla et tüketiyor.
İngiltere Biyoveri tabanından alınan verileri kullanan ve deneklerin yaklaşık on yıl boyunca gözlemlendiği bir çalışmada, sağlıklı bitki bazlı bir diyetin diğer şeylerin yanı sıra daha düşük kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkili olduğu bulundu. Ancak, ve bu açıkça belirtilmelidir: Etten kaçınan ancak çok fazla işlenmiş ürün, şekerli gazlı içecekler ve paketlenmiş atıştırmalıklar tüketenlerin hiçbir avantajı yoktur.
Veganlar ve vejetaryenler genellikle sadece beslenme açısından daha sağlıklı davranmakla kalmıyor, aynı zamanda daha az alkol tüketiyor, sigara içmiyor ve Almanya'daki ortalama yiyenlerden daha fazla fiziksel aktiviteye sahip oluyorlar. Bu, beslenmenin tek başına sağlık üzerindeki etkisini belirlemeyi zorlaştırıyor, diye yazıyor DGE.
Peki et beslenmeden tamamen çıkarıldığında vücutta neler oluyor?
Yeme alışkanlıkları üzerine yapılan çoğu çalışmanın şu zayıflıkları vardır: Etki hakkında net ifadeler ortaya koymak için kontrollü çalışmalar gerekir, yani sadece biri et yiyen ve diğeri yemeyen iki grup. Aksi takdirde, tamamen aynı davranmaları gerekir: aynı miktarda spor yapmak, aynı miktarda alkol tüketmek ve benzer bir stres seviyesine sahip olmak. İkiz çiftleri üzerinde yapılan birkaç çalışma dışında pratikte pek uygulanabilir olmayan deneysel bir tasarım.
Bununla birlikte, büyük veri kümelerine dayanan çalışmalar veya dünya çapında et tüketiminin etkileri üzerine benzer sonuçlara ulaşan farklı çalışmalar, et tüketimi ile sağlık arasında bağlantılar olduğunu göstermiştir. Kırmızı et yemenin kanser riskini artırabileceği tartışmasızdır.
Et yemeyi bıraktığınızda vücudunuzda neler olduğunu yukarıdaki resim galerisinden öğrenebilirsiniz!
Almanların yüzde 13'ü zaten vejetaryen veya vegan. Vejetaryenlerin aksine veganlar sadece etten değil, yoğurt ve yumurta gibi tüm hayvansal ürünlerden de kaçınırlar. Etçillerin neredeyse dörtte biri vejetaryen bir yaşam tarzını hayal edebilir – ancak etin tadını özleyecekleri gibi, onları ayakta tutan şeyin besin eksikliği korkusu olduğunu da belirtiyorlar.
Tüm bitki bazlı yiyenler ve bitki bazlı yemeye başlamak isteyenler rahat olabilir: Vejetaryen bir diyet uzun vadede sağlıklı olabilir. Tabağa çeşitli yemekler konduğu ve kritik besinler dikkate alındığı sürece. Örneğin bu demir olabilir. Vücut bitki bazlı demiri etten gelen kadar iyi ememez. Yeterince tükettiğinizden emin olmazsanız eksiklik geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu nedenle vejetaryenler bitki bazlı demiri her zaman demir emilimi için faydalı olan C vitamini açısından zengin besinlerle birleştirmelidir. Dünya çapında, bazı ulusal diyet önerileri, diyet önerilerinin analizinin gösterdiği gibi, örneğin Norveç, ABD ve Suudi Arabistan'da vejetaryen bir diyetin sağlık yararlarını vurgulamaktadır. Genel olarak, bu tür diyet önerileri sağlıklı yetişkinlere yöneliktir.
Vejetaryen, vegan, bitki bazlı
Alman Beslenme Derneği (DGE) yakın zamanda beslenme önerilerini ayarladı. Bitki bazlı bir diyet öneriyor ve eskisinden önemli ölçüde daha az hayvansal ürün tüketilmesini tavsiye ediyor. DGE artık bir yetişkin için haftada en fazla 300 gram et öneriyor – yani bir şinitzel ve beş dilim sosis. DGE'nin beslenme önerileri yalnızca en son beslenme bulgularını değil, aynı zamanda yeme alışkanlıklarını, sağlık ve çevresel yönleri üzerindeki etkileri de hesaba katan bir model kullanılarak hesaplanıyor. Ancak çoğu Alman hala haftada sadece 300 gram etten çok uzakta: Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı'na göre Alman vatandaşları kişi başına haftada ortalama bir kilodan fazla et tüketiyor.
İngiltere Biyoveri tabanından alınan verileri kullanan ve deneklerin yaklaşık on yıl boyunca gözlemlendiği bir çalışmada, sağlıklı bitki bazlı bir diyetin diğer şeylerin yanı sıra daha düşük kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkili olduğu bulundu. Ancak, ve bu açıkça belirtilmelidir: Etten kaçınan ancak çok fazla işlenmiş ürün, şekerli gazlı içecekler ve paketlenmiş atıştırmalıklar tüketenlerin hiçbir avantajı yoktur.
Veganlar ve vejetaryenler genellikle sadece beslenme açısından daha sağlıklı davranmakla kalmıyor, aynı zamanda daha az alkol tüketiyor, sigara içmiyor ve Almanya'daki ortalama yiyenlerden daha fazla fiziksel aktiviteye sahip oluyorlar. Bu, beslenmenin tek başına sağlık üzerindeki etkisini belirlemeyi zorlaştırıyor, diye yazıyor DGE.
Peki et beslenmeden tamamen çıkarıldığında vücutta neler oluyor?
Yeme alışkanlıkları üzerine yapılan çoğu çalışmanın şu zayıflıkları vardır: Etki hakkında net ifadeler ortaya koymak için kontrollü çalışmalar gerekir, yani sadece biri et yiyen ve diğeri yemeyen iki grup. Aksi takdirde, tamamen aynı davranmaları gerekir: aynı miktarda spor yapmak, aynı miktarda alkol tüketmek ve benzer bir stres seviyesine sahip olmak. İkiz çiftleri üzerinde yapılan birkaç çalışma dışında pratikte pek uygulanabilir olmayan deneysel bir tasarım.
Bununla birlikte, büyük veri kümelerine dayanan çalışmalar veya dünya çapında et tüketiminin etkileri üzerine benzer sonuçlara ulaşan farklı çalışmalar, et tüketimi ile sağlık arasında bağlantılar olduğunu göstermiştir. Kırmızı et yemenin kanser riskini artırabileceği tartışmasızdır.
Et yemeyi bıraktığınızda vücudunuzda neler olduğunu yukarıdaki resim galerisinden öğrenebilirsiniz!