UNICEF, Türkiye’deki depremlerden etkilenen çocuklar için destek çağrısında bulundu

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan, Cenevre’de gazetecilere bölgeye yaptığı ve yıkımın bir kısmına ilk elden tanık olduğu son ziyareti hakkında bilgi verdi.

“Türkiye’de çocuklar gelişme riski altında” anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğuR; eğitimlerine devam edebilmeleri ve yaşadıkları travma ile baş edebilmeleri için acilen psikososyal desteğe ihtiyaçları var” dedi.

Evsiz, aç ve soğuk

6 Şubat’ta hem Türkiye’yi hem de Suriye’yi depremler sarstı ve bu hafta başında Türkiye’yi bir deprem daha vurdu.

Khan, en çok etkilenen 11 ilden biri olan ve halen binlerce ailenin yaşadığı Kahramanmaraş’ı ziyaret etti. barınaklarda ve geçici barınaklarda toplanmışveya saklanmak arabalar, otobüs durakları, köprü altlarıve derme çatma çadırS.

Hayatta kalanların evsizlik, yiyecek ve su eksikliği ve özellikle geceleri donma sıcaklıkları ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. bir milyondan fazla insan temel hizmetlere sınırlı erişimi olan geçici barınaklarda kalın.

“Kahramanmaraş’ta bu merkezlerden birini ziyaret ettim. Başlangıçta 9.000 kişiyi barındıran bu merkez, şimdi 18.000’e yaklaştı. Bunların neredeyse üçte biri çocuk. Alan dar ve yaşam koşulları korkunç” dedi.

Eğitim tehlikede

eğitimi yaklaşık dört milyon çocuk350.000’den fazla mülteci ve göçmen de dahil olmak üzere n’nin, çok sayıda hasarlı veya yıkılmış okul nedeniyle risk altında olduğu konusunda uyardı.

“Öğrenme ve rutinin çocuklar ve onların iyileşmesi için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz” dedi. “Şu anda, bunca yıkım ve belirsizliğin ortasında, Çocuklar normal bir duyguyu yeniden kazanmak için desteğe ihtiyaç duyarlar.

Türkiye ayrıca, savaşın harap ettiği Suriye’den gelen yaklaşık 3,6 milyon insan da dahil olmak üzere dünyanın en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ülkedeki 800.000 Suriyeli mülteci çocuğun bir kısmı depremden etkilendi.

“Daha önce pek çoğu evini kaybetmişti; şu anda önümüzde gördüğümüz trajedinin karmaşıklığı bu” dedi.

Örneğin Türkiye'de Kahramanmaraş'ta molozların temizlenmesi, deprem sonrası iyileştirme çabalarının önemli bir parçasıdır.

Örneğin Türkiye’de Kahramanmaraş’ta molozların temizlenmesi, deprem sonrası iyileştirme çabalarının önemli bir parçasıdır.

Enkaz kaldırmak

Bu arada, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye’nin depremlerin ardından erken toparlanmasını desteklemek için 113,5 milyon dolar arıyor ve fonun çoğu, 116 milyon ile 210 milyon ton arasında olduğu tahmin edilen moloz temizlemeye gidiyor.

Talep, BM’nin ülke için geçen hafta başlattığı ve bugüne kadar yalnızca yaklaşık yüzde yedi oranında finanse edilen daha geniş çaplı 1 milyar dolarlık çağrısının bir parçası.

UNDP daimi temsilcisi Louisa Vinton, acil durum müdahalesine yönelik sürekli desteğin ardından, bunun için harcanacak büyük çabanın bir ön izlemesinin yapılacağını söyledi. normal hayatı geri yükle alanda.

“Enkazın temizlenmesi önemli bir ilk adım, ancak gömülü yatan insan hayatlarına ve hayallerine saygı göstermeliyiz” dedi.

Halk sağlığının korunması

Öncelikler yardım etmeyi içerir halk sağlığına yönelik tehditleri önlemek etkilenen nüfus ve yardım çalışanları için. UNDP, ilk tedbir olarak Hatay’da belediye yetkililerine çöp kutusu büyüklüğünde 160 bidon, 54 bin kilogram sönmemiş kireç ve 10 bin 400 litre dezenfektan gönderdi.

UNDP ayrıca, etkilenen topluluklara portatif tuvaletler ve acilen ihtiyaç duyulan atık toplama malzemeleri sağlayacak ve aynı zamanda en acil ihtiyaç duyulan hasarlı su kaynaklarının bazılarını onarmak için çalışacak.

Teşkilat, hükümeti “enkaz yönetimi ve enkaz kaldırma gibi ürkütücü bir görev” olarak tanımladığı şeyin üstesinden gelmede desteklemeyi amaçlıyor.

Türk yetkililerin bildirdiğine göre, şimdiye kadar incelenen bir milyondan fazla binadan 500 binden fazla ayrı ev ve ofis içeren 156 bin bina ya tamamen çöktü ya da yıkılmayı gerektirecek kadar hasar gördü.

yolda yardım

Bu arada, sınırdan kuzeybatı Suriye’ye yardım malzemesi taşıyan kamyonların sayısı artmaya devam ediyor.

BM sözcüsü Stéphane Dujarric New York’ta gazetecilere verdiği demeçte, Cuma günü 33 kamyonun Türkiye’den geçiş yaptığını ve 9 Şubat’tan bu yana toplam sayının 368’e ulaştığını söyledi.

İnsani yardım çalışanlarının depremden etkilenen bölgelerde de değerlendirmeler yaptığını, barınakların büyütülmesi, kışlama ve nakit yardımı gibi önceliklerin belirlendiğini sözlerine ekledi.

Bay Dujarric ayrıca yardım operasyonlarını desteklemek için ek fon ihtiyacının altını çizdi.

Suriye için üç aylık 400 milyon dolarlık bir çağrının şu anda yüzde 38’i finanse edilmiş durumda ve bugüne kadar alınan 150 milyon doların biraz üzerinde.