YerdenYüksek
Member
BM insani yardım meslektaşlarına atıfta bulunarak, düzenli günlük basın brifinginde medyaya, savaşın parçaladığı ülkenin çeşitli bölgelerinde artan şiddetin çocuklar ve gazeteciler de dahil olmak üzere “birkaç sivil kayba” neden olduğunu bildirdi.
“Ukrayna makamları yalnızca 31 Aralık’ta 50’den fazla sivil zayiat bildirdi” dedi. Hak.
Artan kayıplar
Başkent Kiev’e yönelik son saldırılar bir otele, konutlara ve bir üniversite de dahil olmak üzere çok sayıda eğitim tesisine zarar verdi.
Ve 31 Aralık’ta Herson bölgesindeki çatışmalar sırasında iki çocuk yaralandı – biri yılbaşının erken saatlerinde ateş edilen Herson Çocuk Hastanesine tahliye edilen 13 yaşındaki bir erkek çocuk, Bay Hak, bölge valisine atıfta bulunarak şunları söyledi:
Buna ek olarak, doğu Donetsk ve Luhansk bölgesinde sivil kayıplar ve “cephe hattının her iki tarafında” altyapı hasarı ile yoğun çatışmalar devam ediyor.
Yardım devam ediyor
BM sözcü yardımcısı, “Devam eden saldırılara rağmen, insani yardım ortaklarımızla birlikte en çok etkilenen topluluklardaki ihtiyaç sahiplerine destek sağlamaya devam ediyoruz” dedi.
Çatışma devam ederken örgüt tarafından verilen hayat kurtaran yardımlardan bazılarını özetlemeye devam etti.
“28 Aralık’ta çok kurumlu bir konvoy, Uluslararası Göç Örgütü (IOM), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), UNICEF (BM Çocuklara Yardım Fonu) ve Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM) gıda, su, battaniye, acil durum barınak kitleri ve diğer malzemeleri teslim etti. Dünya Gıda Programı’ndan (DSÖ) Donetska Oblastı’ndaki Lyman ve Sviatohirsk cephe şehirlerine”.
Her iki toplum da şiddetli çatışmalara maruz kaldı, evler yıkıldı, kritik altyapı yok edildi ve temel hizmetlere erişim yok edildi.
“Hala bu bölgelerde yaşayan insanlar çoğunlukla yaşlı insanlar ve hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerdir.”
Onlarca Rus askerinin öldürüldüğü söyleniyor.
Haberlere göre, Ukrayna’nın doğusunda yılbaşı gecesi geç saatlerde düzenlenen roketli saldırı, Rusya’nın 24 Şubat’ta ülkeyi işgal etmesinden bu yana Rusya’nın tanıdığı en yüksek ölü sayısına neden oldu.
Ukrayna askeri kaynakları, Makiivka’da 400 kadar kişinin öldüğünü veya yaralandığını bildirdi, ancak kayıpların bağımsız bir doğrulaması yok.
Rusya savunma bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, HIMARS füzelerinin vurduğu ve bildirildiğine göre meslek okulu askere alınanların barınma yerlerini yok ettiği saldırıda 63 askerin öldürüldüğünü kabul etti.