YerdenYüksek
Member
Yardımcı sözcü Stephanie Tremblay Pazartesi günü New York’taki muhabirlere yönelik olağan brifingde António Guterres’in Cumartesi gecesi yapılan füze saldırısını kınadığını ve bunun “savaş yasalarının şüpheli bir ihlalinin başka bir örneği” olduğunu ekledi.
Uluslararası hukukun ihlali
Sözcü, günün ilerleyen saatlerinde yaptığı açıklamada, “sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini yineledi. Derhal durmalılar.”
BM yardım koordinasyon kanadı OCHA’nın Ukrayna ofisi, Ukrayna’nın merkezindeki dokuz katlı binaya yapılan saldırıyı, Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta tam ölçekli işgaline başlamasından bu yana en ölümcül saldırılardan biri olarak nitelendirdi.
OCHA, birçok kişinin hala kayıp olması nedeniyle, kurtarıcıların Pazartesi günü hayatta kalanlar için enkazı kazmaya devam ederken, hafta sonu ülke genelinde düzinelerce sivilin daha öldüğünü veya yaralandığını söyledi.
Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown, Rusya’nın saldırısının sivil halk üzerindeki büyük bedelini kınadı ve şüpheli savaş suçları hakkında etkili bir soruşturma ve şüpheliler hakkında uygun kovuşturma çağrısında bulundu.
1.000 şimdi evsiz
Tremblay, “Sahadaki insani yardım meslektaşlarımıza göre, saldırı sonucunda 1000’den fazla kişi evsiz kaldı” dedi.
BM kuruluşları ve STK’ların aileleri desteklemek için hızla harekete geçtiğini, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteci Dairesi (UNHCR) ve diğerlerinin hayatta kalanlara psikososyal destek, kışlık giysiler, battaniyeler, hijyen kitleri ve diğer kritik ev eşyaları.
“Ayrıca ailelerin şehirdeki geçici barınaklara taşınmasına yardımcı oluyoruz” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ayrıca ilaç ve diğer malzemeleri de sağlıyor.
Kızıl Haç binası vuruldu
Tremblay, güneydeki Herson şehrinde, Ukrayna Kızıl Haçı’nın bulunduğu binanın Pazar günü şehirdeki bombardıman sırasında vurulduğunu söyledi. “Kimse yaralanmazken, örgüt kritik malzemeleri kaybetti.”
BM yardımdan sorumlu başkan yardımcısı Joyce Msuya Pazartesi günü bir tweet’te, Dnipro’da sivillere yönelik saldırılar ve Herson’daki Kızıl Haç tesisine yapılan bombalı saldırılar karşısında “şok ve dehşete düştüğünü” söyledi.
Bayan Brown, ofisinden tweet attığı bir mesajda, “savaştan etkilenen insanların rahatlama bulabilecekleri bir yer asla hedef olmamalıdır. Düşüncelerim Kızıl Haç meslektaşlarıyla birlikte.”
Bayan Tremblay, BM insani yardım çalışanlarının her yerdeki tüm savaşçıların “insani yardım çalışanları ve tesislerinin korunduğunu ve onları korumak için sürekli çaba gösterilmesi gerektiğini” anlamasını istediğini söyledi.
“Kentte, yine uluslararası insancıl hukuk tarafından korunan bir hastane vuruldu.”
Bu arada, Dnipro bölgesindeki Kryviy Rih’teki yerel yetkililer Pazar günü 50’den fazla ev, üç okul ve iki anaokulunun hasar gördüğünü bildirdi.
Doğuda ‘kritik’ durum
Tremblay, “Daha doğuda, Donetsk ve Luhansk bölgelerinde cephe hattının her iki tarafında düzinelerce sivil kayıp ve yaralıyla durum kritik olmaya devam ediyor” dedi.
Donetsk’in şu anda Rusya’nın kontrolündeki bölgelerinde, Rusların konuşlandırdığı yetkililere göre, hafta sonu bildirilen bombardımanda düzinelerce ev hasar gördü ve en az iki sağlık merkezi ve çok sayıda ambulans vuruldu.
UNICEF’in Ukrayna ofisi Pazartesi günü attığı bir tweet’te, Donetsk bölgesindeki “yeni erişilebilir şehirlere” 5.000 kışlık giysi setinin dağıtıldığını söyledi.