Ukrayna: Savaş ikinci yılına girerken 18 milyon yardıma muhtaç

“Büyük çaplı savaşın başlangıcından bu yana, Ukrayna’daki insani yardım ortaklarımızla birlikte, operasyonları hızlandırmak için her türlü çabayı gösterdi BM sözcüsü Stéphane Dujarric, New York’ta gazetecilere verdiği demeçte, en çok ihtiyacı olanlara hayat kurtarıcı destek sağlamak için.

Geçen yıl binlerce konvoyun ülkenin tüm bölgelerindeki insanlara hayati önem taşıyan malzemeleri ulaştırdığını ve insani yardım çalışanlarının su, ilaç, ısıtıcı ve diğer malzemelerin yanı sıra ev onarım desteği de dahil olmak üzere yaklaşık 16 milyona ulaştığını söyledi.

Yaklaşık altı milyon kişi para yardımı aldı toplam 1,2 milyar dolar – tarihteki en büyük bu tür program, diye ekledi.

Savaş ikinci yılına girerken, BM ve ortakları 11 milyondan fazla insanı desteklemek için yaklaşık 4 milyar dolar istiyor. Bay Dujarric, temyizin yüzde 14’ün biraz üzerinde bir oranda finanse edildiğini söyledi.

Kayıp genç hayatlar

BM kuruluşları, son 12 ayda Ukrayna’da meydana gelen ölüm, yıkım, yıkım ve yerinden edilme olaylarının kaydını tuttu.

BM insani yardım yetkilileri Cuma günü Cenevre’de yaklaşık 500 çocuğun öldüğünü ve yaklaşık 1000 çocuğun yaralandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), bu korkunç insan kaybına ek olarak, 800’den fazla sağlık tesisinin bombardıman nedeniyle hasar gördüğünü veya yok edildiğini söyledi.

Zhytomyr'de Ukraynalı bir genç, yıkılan okulunun enkazı arasında duruyor.

© UNICEF/Diego Ibarra Sanchez

Zhytomyr’de Ukraynalı bir genç, yıkılan okulunun enkazı arasında duruyor.

Ateş altında eğitim

Çatışma, eğitime erişimi de engelledi ve binlerce anaokulu ve lise hasar gördü.

UNICEF, Ukrayna’da toplam 7,8 milyon çocuğun etkilendiği ve beş milyondan fazla çocuğun eğitime erişimi olmadığı konusunda uyardı.

Zehirli miras ortaya çıkıyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, savaşın gelecek nesiller için toksik bir miras bırakacağını belirterek, geçen yıl ortaklarla yürütülen çatışmanın ön izlemesini bildirdi.

UNEP tam kapsamı ve ciddiyeti doğrulayacak olsa da, ajans “komşu ülkelere yönelik riskler de dahil olmak üzere binlerce olası hava, su ve toprak kirliliği ve ekosistem bozulması olayının halihazırda tespit edildiğini” kaydetti.

UNEP, Ukrayna hükümetini çevresel etkileri uzaktan izleme konusunda destekliyor ve saha düzeyinde etki değerlendirmeleri yapmaya hazırlanıyor – bildirilen olayların ölçeği ve coğrafi yayılımı göz önüne alındığında devasa bir görev olması bekleniyor.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, “Çevresel tehlikelerin haritalanması ve ilk taraması, yalnızca savaşın tam anlamıyla zehirli olduğunu doğrulamaya hizmet ediyor” dedi.

“Ukrayna, ülke çapındaki hasarı değerlendirmek, kontrol altına almak ve onarmak ve daha geniş bölgeye yönelik riskleri azaltmak için büyük uluslararası desteğe ihtiyaç duyacak” diye ekledi.

Hava ve su kirlendi

Veriler, çatışmanın ülkenin birçok bölgesinde hasara yol açtığını, nükleer santral ve tesislerde meydana gelen olaylarla; petrol depolama tankerleri, petrol rafinerileri ve sondaj kuleleri dahil olmak üzere enerji altyapısı; ve diğer yerlerin yanı sıra dağıtım boru hatları, madenler, sanayi siteleri ve tarımsal işleme tesisleri.

UNEP’e göre sonuç, çok sayıda hava kirliliği vakası ve potansiyel olarak yer altı ve yüzey sularının ciddi şekilde kirlenmesidir.

Pompa istasyonları, arıtma tesisleri ve kanalizasyon gibi su altyapılarında da önemli hasar meydana geldi.

Temizleme zorlukları

UNEP, gübre ve nitrik asit fabrikaları da dahil olmak üzere tarımsal-endüstriyel depolama tesislerinde meydana gelen patlamalarda da tehlikeli maddelerin salındığını sözlerine ekledi.

Hasar ayrıca, yıkılan evlerin temizlenmesinin yol açabileceği kentsel alanlara da uzanır. enkaz tehlikeli kimyasallarla karıştırılırözellikle asbest.

Ayrıca, uydu görüntüleri de birçok doğal alan, korunan alan ve ormanlarda yangınlarda önemli bir artış olduğunu ortaya koymuştur.

BM ajansı ayrıca, silah kullanımından kaynaklanan kirliliğin ve büyük miktarlarda askeri atığın da büyük bir temizlik sorunu oluşturduğunu söyledi.

IAEA Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi (ortada) Ukrayna'daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali'ni ziyaret etti.

Nükleer felaketi önleyin

Çatışma aynı zamanda tarihte ilk kez büyük bir nükleer enerji programının tesisleri arasında bir savaşın yapıldığına da işaret ediyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) bu hafta, savaş sırasında bir nükleer kaza olasılığını azaltmak için faaliyetlerini vurgulayan bir rapor yayınladı.

IAEA, savaşın ilk haftalarından bu yana Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen Avrupa’nın en büyüğü olan Zaporizhzhya nükleer santralinde bir nükleer emniyet ve güvenlik koruma bölgesi oluşturmak için çalışıyor.

Santralin defalarca ateş altında kalması, nükleer felaket korkusunu artırıyor.

IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, ülkenin diğer dört elektrik santralinden birçoğunun doğrudan ateş altında olduğunu kaydetti.

Ajans, savaş zamanında nükleer emniyet ve güvenliği sağlamak için yedi vazgeçilmez dayanağı ana hatlarıyla belirledi ve “herkes” savaşta tehlikeye girdi.

Bay Grossi, Ukrayna halkına ve uluslararası topluma kendisinin ve IAEA’nın “onlara yardım etmek ve zaten çok fazla acının olduğu yerde daha fazla acıya neden olabilecek bir nükleer kaza tehlikesini önlemek için yetkimiz dahilinde mümkün olan her şeyi yapacaklarına” dair güvence verdi. ”