YerdenYüksek
Member
BM’nin insani işler ve acil yardım koordinatörü Martin Griffths, Ukrayna’dan yaklaşık 25 milyon ton gıdanın küresel pazarlara ulaştığı Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sona ermesinin arifesinde büyükelçilere brifing verdi.
Anlaşma, Rusya’nın gıda ve gübre ihracatına ilişkin Mutabakat Zaptı ile birlikte Temmuz 2022’de Türkiye’de imzalandı.
“Bu, küresel gıda güvenliği için hayati önem taşıyor” her iki anlaşma da devam ediyor eksiksiz uygulanacaktır” dedi.
Dünyayı beslemek
Hem Rusya hem de Ukrayna, buğday, mısır ve ayçiçek yağı gibi önemli gıda maddelerinin önde gelen tedarikçileridir. Rusya aynı zamanda dünyanın en büyük gübre ihracatçılarından biridir.
Bay Griffiths, dünyanın bu kaynaklara bağlı olduğunu ve bunu yıllardır yaptığını söyledi.
“Birleşmiş Milletler de muhtaç insanlara yardım ediyor: Dünya Gıda Programı (WFP), küresel insani yardım için buğdayın çoğunu Ukrayna’dan sağlıyor” diye ekledi.
Konsey’e yaptığı açıklamada, iki anlaşmanın imzalanmasının “küresel gıda güvensizliğine karşı, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, daha geniş mücadelede çok önemli bir adımı temsil ettiğini” söyledi.
“Piyasalar sakinleşti ve gıda fiyatları küresel olarak düşmeye devam etti” dedi.
Etkileşimi artırın
Bay Griffiths, BM’nin Karadeniz Tahıl Girişimi’nin devam edebilmesi için mümkün olan her şeyi yaptığını ve tüm taraflarla birlikte çalıştığını söyledi.
Ayrıca, Genel Sekreter António Guterres ve BM ticaret ajansı UNCTAD başkanı Rebeca Grynspan, Rusya ile Mutabakat Zaptı’nın tam olarak uygulanmasını kolaylaştırmak için “herhangi bir çabadan kaçınmıyor”.
“Önemli ilerleme kaydettik. Ancak, özellikle ödeme sistemleriyle ilgili olarak engeller devam etmektedir. Daha yapılacak çok şey var ve kalan bu engelleri aşma çabalarımız hız kesmeden devam edecek” dedi.
Şaşırtıcı insani ihtiyaçlar
BM yardım başkanı, istikrarsız bir küresel ekonomi ve artan yoksulluk ve insani ihtiyaçların kaynakları geride bırakmasıyla birlikte sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tehdit konusunda da uyarıda bulundu.
Bu yıl, insani yardım çalışanlarının 69 ülkede yaklaşık 347 milyon insanı desteklemek için benzeri görülmemiş bir 54 milyar dolara ihtiyacı olacak. Geçen yıl, bağışçılar ameliyatları için tarihi bir 38.7 milyar dolar verdiler.
İnsani yardım çalışanlarının dünyanın en savunmasız insanları için bir şeyler yapabilmesi için bu düzeyde bir finansmana ulaşılıp ulaşılamayacağının belirsiz olduğunu söyledi.
savaşı bitir
Bay Griffiths ayrıca, artan küresel ihtiyaçlar ve ufukta beliren krizler karşısında sürdürülebilir çözümler aramak için insani yardım ve kalkınma toplulukları ile finans kurumları arasında daha yakın işbirliğine duyulan ihtiyacı vurguladı.
“Her zamankinden daha fazla, bu bağlamda evet Ukrayna’daki savaşa siyasi bir çözüm lazım“Ukrayna halkı her şeyden önce barışı hak ediyor. Hepimiz gibi onlar da bu korkunç savaşın sayfasını çevirmeyi hak ediyor.”
Toplantının başlangıcında Konsey üyeleri, Rusya’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin ombudsmanı olduğu bildirilen Daria Morosova’nın sivil toplum temsilcisi olarak bilgi vermesine izin verme önerisini reddettiler.
Konsey 15 üyeden oluşur. Dört ülke lehte, sekiz aleyhte ve üç ülke çekimser oy kullandı.