YerdenYüksek
Member
İnsani yardım görevlilerine göre, Salı günü Rus füzelerinin Herson şehrinde işlek bir caddeyi vurmasının ardından en az altı kişi öldü. BM sözcüsü Stéphane Dujarric New York’ta gazetecilere verdiği demeçte, kurbanların çoğunun o gün bir otobüs durağında olduğunu söyledi.
Hedeflenen kimlikler ve sığınaklar
BM tarafından atanan bağımsız haklar uzmanları da “savaş ve nefret için bir gerekçe olarak Ukrayna halkının tarihi ve kimliğinin sürekli olarak göz ardı edilmesi” konusundaki endişelerini dile getirdiler.
BM İnsan Hakları Konseyi’ne özel raportör olarak rapor veren uzmanlar, uluslararası hukuka, özellikle de 1954 Lahey İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun olarak korunmaları gerektiğinde, Ukrayna’daki kültürel açıdan önemli yerlerin kasıtlı olarak hedef alındığına dair raporlara atıfta bulundular. Silahlı çatışma durumunda Kültür Varlıkları.
Etkilenen önemli Ukrayna kültürel siteleri şunları içerir: çocuklar da dahil olmak üzere sakinler için barınak olarak “açıkça işaretlenmiş” binalaryanı sıra müzeler, kütüphaneler ve kiliseler. Uzmanlar yaptığı açıklamada, “Yoğun nüfuslu bölgelere yönelik gelişigüzel ve orantısız saldırılar ve sivil altyapıya verilen hasar o kadar büyük ki, kasıtlı bir yıkım kampanyasını akla getiriyor.”
BM’nin kültür, eğitim ve bilim kuruluşu UNESCO’ya göre, geçen yıl 24 Şubat’ta Rus işgalinden bu yana 240’tan fazla Ukrayna mirasının zarar gördüğü tahmin ediliyor.
Ancak gerçek saldırı sayısı 1.000’den fazla olabilirdedi hukuk uzmanları.
Bükülmüş hikaye
“Ukrayna edebiyatının, müzelerinin ve tarihi arşivlerinin depoları yok ediliyor ve Rus yetkililer tarafından desteklenen Ukrayna kültürünün ve kimliğinin şeytanlaştırıldığına ve aşağılandığına dair yaygın bir anlatı var, ayrıca siyasi, kültürel ve kültürel alanlarda ideolojik baskı ve katı sansür çağrıları var. eğitim alanları. Açık konuşalım: Ukrayna halkının kimlik hakkı vardır. Kimse bu hakkı ihlal edemez.”
Doğu Ukrayna ve Mart 2014’te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da uzmanlar, kültür ve eğitim kurumlarında “yerel kültürü, tarihi ve dili yok etmek” için çaba sarf edildiğini iddia ettiler.
Bunun yerine topluluklar, yerini Rus dilinin ve Rus ve Sovyet tarih ve kültürünün almasıyla karşı karşıya kaldı.
‘Aşırılık yanlısı’ olarak etiketlenen Ukraynalı kitaplar
Uzmanlar, “Ukrayna’nın ‘aşırılık yanlısı’ olduğu düşünülen tarih kitaplarına ve edebiyatına, işgal altındaki Luhansk, Donetsk, Çernihiv ve Sumi Oblastı topraklarındaki şehir ve kasabalardaki halk kütüphanelerinden el konuldu ve işgalci güç tarafından yok edildi.” “Aynı şey, belirli şehirlerdeki okul tarihi kılavuzları hakkında da bildirildi.”
Özel Raportörler ve bağımsız uzmanlar, bir ülkedeki belirli bir insan hakları sorununu veya durumunu incelemek ve raporlamak üzere Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi tarafından atanır. Pozisyonlar fahridir ve uzmanlar BM personeli değildir ve çalışmaları için ücret almazlar.