Ukrayna: BM, acımasız çatışmaların milyonlarca kurbanına yardım etmek için 5,6 milyar dolar çağrısında bulundu

BM acil durum koordinatörü Martin Griffiths Cenevre’de gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna’daki birçok kişinin sivil hedeflere ve altyapıya yönelik “acımasız” bombardımanın ortasında durumu umutsuz olmaya devam ediyor.

Hayat kurtaran yardım konvoylarının cephe hattındaki topluluklara ulaştırılmasını desteklemeye devam etmek için insani finansmana ihtiyaç var.”büyük tehlike ve zorluk ve öncelikli ihtiyaç alanlarındaBM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) başkanı Bay Griffiths dedi.

Ateş altında yardım

BM ülke ekibi üyelerinin Salı günü Dnipro’dan önceden yüklenmiş altı kamyonla yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki doğu Donetsk bölgesine “savaş bölgelerinin en kötüsünde” mahsur kalan iki köye yardım ulaştırmak için nasıl gittiklerini vurguladı. bombalı, dondurucu soğuk, elektrik sorunları”.

Bu hayat kurtarıcı işi yapmaya devam etmek için OCHA şefi bir çağrı yaptı. İnsani yardıma muhtaç 18 milyon kişiden 11,1 milyonuna yardım için 3,9 milyar dolar Ukrayna içinde. Resmi olarak Ukrayna için İnsani Müdahale Planı olarak adlandırılan plan, çoğunluğu Ukraynalı kuruluşlar olan 650’den fazla ortağı bir araya getiriyor.

Mülteci ihtiyacı: 2023’te 1,7 milyar dolar

OCHA çağrısına paralel olarak BM Mülteci Örgütü (UNHCR) de arıyor. Ev sahibi 10 ülkedeki Ukraynalı mültecilere yardım için 1,7 milyar dolar: Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Moldova, Polonya, Romanya ve Slovakya.

BMMYK Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna’da olup bitenlerle ilgili kayıtsızlığa karşı uyarıda bulundu. “Sanırım buna biraz alışıyoruz; yapmamalıyızÇünkü Rus işgalinin ülkeye yaptıkları oldukça korkunç” dedi.

Yakın zamanda Ukrayna’ya yapılan resmi bir ziyareti anlatan BMMYK başkanı, Rus savaş gruplarının 24 Şubat 2022’de sınırı geçmesinden bu yana geçen yıl içinde Ukrayna’daki sivil altyapının sürekli saldırı altında olduğunu ve buna neden olduğunu söyledi. Fidanlıklar “bombalanma riski nedeniyle yerle bir edildi ve yaşlılar mahzenlerde yaşıyor””.

Sağlık, eğitim, istihdam desteği

Grandi, çatışmadan kaçan mültecilerin bir noktada Ukrayna’ya dönmeye niyetli olduklarını, ancak bu gerçekleşene kadar Mülteci Müdahale Planı için Salı günkü itirazın milyonlarca mülteciyi ve yüzlerce BM ortağını sahada tutacağını söyledi.

Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında meydana gelen yıkıcı depremin ardından acil ihtiyaçları değerlendirmek, önceliklendirmek ve hayat kurtaran yardım sağlamak için acil durum ve arama kurtarma ekipleri görevlendirildi.

Özellikle, finansman desteklenecek sağlık ve beslenme hizmetleri, eğitim, geçim kaynakları ve geçici korumaYüksek Komiser açıkladı.

“Ukrayna’nın mülteci krizi – yerinden edilme krizi – açıkça dünyanın en büyüğü olmaya devam ediyor” dedi. “Yaklaşık altı milyon ülke içinde yerinden edilmiş kişi olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, biliyorsunuz, Avrupa’da geçici koruma başvurusunda bulunan mültecilerin sayısı şu anda yaklaşık 5 milyon 4,8 milyon.. Ama bilmeyenlerin daha çok olduğunu biliyoruz.”

Doğuda şiddetin tırmandığına dair raporlar arasında, en son BM tahminleri geçen yıl Ukrayna’da 7.000’den fazla sivilin öldüğünü ve 12.000’den fazla sivilin yaralandığını gösterdi. Griffiths, “Bu neredeyse kesinlikle düşük bir tahmin” dedi.

Ukrayna'nın Soledar ve Donetsk bölgelerindeki topluluklara insani su ve tıbbi malzeme ulaştırıldı.

Ukrayna’nın Soledar ve Donetsk bölgelerindeki topluluklara insani su ve tıbbi malzeme ulaştırıldı.

Tahıl girişimi devam etmeli

Kıdemli yardım yetkilisi, Ukrayna ve Rusya’dan dünyanın dört bir yanında onlara ihtiyacı olan birçok ülkeye gübre ve gıda tedarik etme anlaşmasının uzatılmasını sağlamak için BM öncülüğündeki çabalar hakkında bir soru sorulduğunda, “Küresel Güney ve uluslararası gıda güvenliğinin devam etmesi için bu operasyona ihtiyacı var”.

BM acil durum müdahale koordinatörü, devam etmesi gereken Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında 21,3 milyon tondan fazla mısır, buğday, yağ ve diğer yenilebilir ürünlerin Karadeniz boyunca sevk edildiğini söyledi. “Mart ortasında durdurulmasına ihtiyacımız yok ve uzatılacağını umuyorum – umuyorum ve inanıyorum. Bunun nedeni, uluslararası insani güvenlik açısından bariz bir durum olmasıdır.”

MV Brave Commander, Türkiye'de öğütülen Ukrayna buğday unuyla Yemen'in Hodeidah limanındaydı.  (Ekim 2022)

MV Brave Commander, Türkiye’de öğütülen Ukrayna buğday unuyla Yemen’in Hodeidah limanındaydı. (Ekim 2022)

Haritadan silinen şehirler: IOM

BM göç kurumu IOM, Ukrayna içinde, güney ve doğudaki yıkımın ölçeğinin şaşırtıcı olduğunu söyledi – o kadar ki, teşkilattan kıdemli bir BM insani yardım çalışanı bir röportajda UN News’e şunları söyledi: bazı şehirler “artık yok”.

IOM Bölge Müdürü Johannes Fromholt, “(temas hattının her iki tarafında) yoğun çatışmalar görüyoruz” dedi ve bazı yerlerin nasıl “askeri personel ve askeri teçhizatla dolu olduğunu” açıkladı.

Doğuda şiddetin artmasıyla birlikte, Mr. Fromholt, bazı sivillerin Donetsk Oblast’tan daha merkezi bir şehir olan Znamyanka’ya kaçmayı başardığını açıklıyor. IOM, yeni gelenler için toplu barınakların onarımına yardımcı oluyor.

Ayrılamayanlar için durum vahim.

Ön cephe konumlarında, (çatışma) daha da kötüleşiyor ve her gün daha fazla çatışma yaşanıyor.”, dedi IOM çalışanı. “Yani insanlar bodrumlarda, doğal olarak soğuk olan barınaklarda kalmak zorunda. Bu cephe hatlarında elektrik yok.”