YerdenYüksek
Member
Çağrı, Haiti’deki durumun günden güne kötüleştiği, vatandaşların artan şiddet, insan hakları ve gıda acil durumlarının yanı sıra bir kolera salgınıyla karşı karşıya kaldığı yönündeki raporların ortasında geldi.
Silahlı çetelerin etkisi başkent Port-au-Prince’de ve ötesinde katlanarak artıyor ve ülkenin ekmek sepeti Artibonite departmanına kadar ulaşıyor. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik adam kaçırma ve cinsel şiddet de dahil olmak üzere silahlı şiddet de artıyor.
BM yardım kuruluşlarını ve uluslararası STK’ları temsil eden altı üst düzey yetkili, yerel ve uluslararası ortakların yanı sıra insani yardıma ihtiyaç duyan insanlarla bir araya geldi.
Ayrıca Başbakan Ariel Henry ve diğer üst düzey hükümet yetkilileriyle görüştüler ve silahlı çetelerin kontrolündeki veya etkisi altındaki bölgelerden topluluk temsilcileriyle görüştüler.
Osnat Lubrani, BM Kadın Birimi, Tareq Talahma, OCHA ve Dominic MacSorley, Concern Worldwide ile Haiti hakkında BM Brifingi
UNICEF’in İnsani Alan Destek Bölümü başkanı Sara Bordas Eddy, iki günlük gezinin sonunda “Haiti’deki insani ihtiyaçların emsali yok” dedi. “Bugün Haitili bir çocuğun çektiği acılar, birkaç yıl önce Haitili bir çocuğun çektiği acılar ile karşılaştırılamaz. İnsani yardım çalışanları olarak çete kontrolündeki alanlar da dahil olmak üzere ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmanın yollarını buluyoruz. Bunun sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmesi için bağışçı topluluğunun da Haiti’den vazgeçmemesine ihtiyacımız var.”
Zorluklara rağmen, BM ve STK yetkilileri, insani müdahalenin artmaya devam ettiğini kaydetti ve sahada çalışanlara yardım için daha da fazla destek sözü verdi.
BM İnsani Yardım Departmanı Direktörü Shoko Arakaki, “Halk çaresiz hissediyor, ancak ülkeleri, toplulukları ve aileleri için daha iyi bir gelecek inşa etmeye yardımcı olmak isteyen kadın ve kızların direncini ve potansiyelini de gördüm” dedi. . Fon (UNFPA). “Acil olarak tıbbi ve psikososyal desteğe, ayrıca geçim kaynaklarına ve iyileşme için ekonomik güçlendirmeye ihtiyaçları var.”
Bu yıl, BM ve ortaklarının Haiti’de üç milyondan fazla kişiye yardım etmek için 715 milyon dolara ihtiyacı var. Bu, geçen yıl temyiz edilen miktarın iki katından fazla ve 2010 depreminden bu yana en yüksek miktar.
Ziyarette ayrıca BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar ve Savunuculuk Bölümü müdür vekili Tareq Talahma ve BM Kadın Ofisi insani yardım kolu başkanı Osnat Lubrani de yer aldı. . , Dünya Çapında İnsani Yardım Elçisi Dominic MacSorley ve World Vision’ın İnsani ve Acil Durumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark Smith.
Talahma, “Haiti halkının insani yardımdan daha fazlasına ihtiyacı olan şey barış, güvenlik ve korunmadır” dedi. Haiti’nin unutulmuş bir kriz haline gelmesine izin vermemeliyiz.”