Üst düzey bir yardım yetkilisi, Afganistan’ın hala ciddi bir insani kriz olduğunu söylüyor

BM Özel Temsilci Yardımcısı ve Afganistan İnsani Yardım Koordinatörü Ramiz Alakbarov, şu anda 28 milyon insanın hayatta kalabilmek için yardıma muhtaç olduğu bir ülkedeki gelişmeler hakkında New York’ta gazetecilere bilgi verdi.

Büyük insani ihtiyaçlar

“Afganistan kalıyor 2023’te dünyanın en büyük insani kriziBaşkent Kabil’den video bağlantısıyla “Elbette, Türkiye ve Suriye’deki son yıkıcı depremlere rağmen” dedi.

BM ve ortakları, Afgan halkına yardım etmek için bu yıl 4,6 milyar dolar istiyor.

Bay Alakbarov, son 18 ayda gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 35’e kadar düştüğünü, temel gıda sepeti maliyetinin yüzde 30 arttığını ve işsizliğin yüzde 40 arttığını bildirdi.

Ayrıca, yaklaşık yüzde 75 insanların gelirinin artık sadece gıdaya harcanıyor.

kızlar için avukat

Bu arada BM görüşmelerini sürdürüyor. fiilen Kızların ortaokula gitmesini ve kadınların sahada yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarında çalışmasını yasaklayan kararnamelerin ardından Taliban yetkilileri.

“Şu ana kadar bunu söylemek zorunda kaldığım için üzgünüm. kız çocuklarının eğitimi ile ilgili herhangi bir haber ve sevindirici gelişme görmedik.dedi Bay Alakbarov. “BM bunu savunmaya devam ediyor.”

İnsani yardım çalışmalarıyla ilgili olarak, Taliban’ın geçen ay BM yardım sorumlusu Martin Griffiths’in ziyaretinin ardından kadınların sağlık ve eğitime katılımına istisnalar getirdiğini kaydetti.

“Kadınların sağlık sektörüne katılımının istisnaları, tesislerde yalnızca tıbbi hizmetlerin sunulmasını değil, aynı zamanda psikolojik destek, toplum sağlığı faaliyetleri ve beslenmeyi de içeriyor. Ofislerde, hastanelerde, sağlık ocaklarında ya da gezici ekiplerde çalışan tüm kadınlara uygulanıyor” dedi.

Eğitimdeki farklılıklar

Sivil toplum kuruluşları (STK’lar) aracılığıyla toplum eğitimi sağlarken de durum kadın öğretmenler için benzerdir. Ulusal düzeyde uygulanabilir olmakla birlikte, eyaletten eyalete değişen “çok daha fazla yerel çözüm” vardır.

“Bu yerelleştirilmiş çözümler, her zaman mevcut durumun kapsamı dahilindedir – bu, mahremler (erkek vasiler), cinsiyete göre ayrılmış ulaşımın mevcudiyeti ve çarşaf veya başörtüsü uygulaması” dedi.

Müdahale ve sigorta

Bay Alakbarov, yardımın ulaştırılmasına Taliban müdahalesi hakkında sorgulandı. Son dört ayda en az iki ilçede meydana gelen “ciddi vakalarda” dağıtımların durdurulduğunu söyledi. Sorunlar giderilmediği gibi devam ettiler.

“Erişim olaylarının çoğu ve bugün programların geçici olarak askıya alınmasına neden olan şeyler, ulusal ve uluslararası STK’larda çalışan Afgan kadınlara yönelik yönergelerle ilgilive ilgili konular” dedi.

“Güvenlik meseleleriyle hiçbir ilgisi yok ve ülke genelinde hala oldukça iyi fiziksel erişimimiz var” diye ekledi.

Bay Alakbarov ayrıca BM’nin paranın Taliban’a yönlendirilmemesini nasıl sağladığına dair bir soru sordu. Ödeme doğrulama sistemleri ve üçüncü taraf izleme gibi mevcut risk yönetimi ve azaltma mekanizmalarından bazılarını özetledi.

Tam insan hakları

Buna ek olarak, yararlanıcılar, yardım hatları ve “şikayette bulunmak, alarm vermek veya muhbir olmak” da dahil olmak üzere diğer yollarla BM ile iletişim kurabilirler.

Üst düzey yardım yetkilisine ayrıca eğitim ve insani yardım yasağı konusunda Taliban liderliği içinde bildirilen bölünmeler soruldu, ancak yorum yapmanın yararlı olacağını düşünmedi.

Bunun yerine, gerekliliği vurguladı. fiilen Yetkili makamlar, Afgan kızlarının ve kadınlarının çalışabilmeleri, eğitim alabilmeleri ve sağlık ve diğer hizmetlere erişebilmeleri anlamına gelen toplumun tam üyesi olma haklarına sahip olmalarını sağlamalıdır.