YerdenYüksek
Member
Bay Griffiths, soğuk havalarda kurtarma çalışmalarının sürdüğü Türkiye’nin Kahramanmaraş şehrinde konuşuyordu.
Afet nedeniyle evsiz kalan ailelerle tanıştı ve onların şok ve yıkım hikayelerini dinledi.
Bu insanların da unutulmaması için buradayım” dedi.
Hayatta kalanlar için umut
BM yardım şefi ayrıca, kazıcıların molozları kazdığı, çökmüş binaların ortasında, şehrin harap olmuş orta kesimlerinde operasyonlarını sürdüren arama kurtarma ekipleriyle de konuştu.
BM ekipleri şimdiden olay yerinde ve 130’dan fazla ülke yardım görevlileri, arama köpekleri, uzmanlar ve diğer personeli gönderdi.
Griffiths, “Bu korkunç günlerde burada gördüğümüz gibi bir doğal afete hiçbir zaman uluslararası bir tepki olmadı, Türkiye’nin yanıtı olmadı” dedi.
Ailelerini ve çocuklarını molozdan kurtarmak için gece gündüz çalışan ebeveynler de dahil olmak üzere insanların cesaretini övdü – “bir ses daha, bir kişinin daha hayatta kalmasını umarak.”
İnsani yardım
Pazartesi sabahı erken saatlerde Türkiye’nin güneydoğusu ve Suriye’nin kuzeyini vuran ikiz depremde 20 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Anavatanlarında 12 yıl süren savaş nedeniyle yerinden edilen Suriyeliler ve sınırı geçen binlerce mülteci de dahil olmak üzere milyonlarca kişi daha evsiz kaldı.
Bay Griffiths için bir sonraki aşama, trajediden etkilenenlerle ilgilenmek olacak.
“Ve bugün bazılarıyla zaten tanıştım” dedi, “evini kaybetmiş, çocukları gidecek okulu olmayan, yiyeceği olmayan, parası olmayan, Türk halkının, Türk hükümetinin ve uluslararası toplumun cömertliğine bağlıdır.”
Bay Griffiths’in Pazar günü oraya gitmeden önce Türkiye’nin güneyindeki Suriye’ye yönelik BM onaylı sınır ötesi operasyonu ziyaret etmesi bekleniyor.
BM ve ortakları da iki ülke için çağrılar başlatacak.
Griffiths, Twitter’da paylaştığı bir videoda şunları söyledi: “Umarım bu şehirlerdeki insanların yaşamı kurtarmasına yardım eden kuruluşlardan gördüğümüz aynı cömert, acil ve acil uluslararası yanıtı insani ihtiyaçlara karşı görürüz. ölümden.
Yürek burkan durumlar
Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Cumartesi günü Suriye’nin Halep kentine geldi.
Resmi Twitter hesabından yaptığı bir gönderide, “Hayatta kalanların karşı karşıya olduğu koşulları – dondurucu hava ve barınak, yiyecek, su, ısınma ve tıbbi bakıma son derece sınırlı erişim – görmek beni üzüyor” diye yazdı.
Tedros, ayrı bir tweet’te anne ve babasını depremde kaybeden iki bebek Nour ve Omar ile nasıl tanıştığını paylaştı.
“Yaşadıkları acıyı anlatacak kelime yok. Onlara ihtiyaç duydukları ilgiyi, rahatlığı ve sevgiyi sağlayan meslektaşlarımıza ve ortaklarımıza minnettarım” diye yazdı.