YerdenYüksek
Member
Konsey’in kapalı bir toplantısında Roza Otunbayeva, büyükelçilere, Taliban’ın kızların ortaokula gitmelerinin yasaklanması, kadınların üniversiteye gitmelerinin yasaklanması ve insani yardım çalışmalarının yasaklanması da dahil olmak üzere kararlarının, tüm “temel hakların ciddi ihlalleri”dedi BM sözcüsü Stéphane Dujarric.
New York’taki öğleden sonraki brifingde gazetecilere Taliban’ın tam da bunu yaptığını söyledi. “çelişkili taahhütler”.Afganistan’ın ülke çapında ele geçirilmesinden sonra, kadınların köktendinci yönetimleri altında ülkede oynayacakları rol hakkında.
Yardım sevkiyatı engellendi
“Özel Temsilci ayrıca şunları da özetledi: İnsani yardımın çok acil durumdaki Afganlara ulaştırılması da dahil olmak üzere bu tür kararların olası olumsuz sonuçları”dedi Bay Dujarric. “Bu kararlar ışığında Konsey’de birlik olması gerektiğini vurguladı.”
Geçen ay kadınların sivil toplum kuruluşlarında veya diğer yardım sektörü işlerinde çalışmasının yasaklanmasının ardından, birçok STK, yardım ve personel operasyonlarının yerel kadınların katılımı olmadan dağıtılmasının imkansız olacağını söyleyerek hayat kurtarma operasyonlarını askıya aldı.
Avantajlar ‘ciddi şekilde etkilendi’
Afganistan’daki BM Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cuma günü tweet attı, insani yardım ortaklarının oradaki ailelere ısınma ve yakıt için nakit para ve sıcaklıklar -35C’ye düştüğü için sıcak giysiler dahil olmak üzere kış desteği sağladığını, ancak “dağıtımların ciddi şekilde etkilendiğini” tweetledi. kadın acil durum çalışanları hakkında.
BM sözcüsü, Konsey’e, “brifingini Afganistan’daki kız ve çocukların durumuna odaklayan” BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF İcra Direktörü tarafından da brifing verildiğini kaydetti.
Toplantı öncesinde, Kadınlar, Barış ve Güvenlik (WPS) gündeminin imzacısı ve destekçisi olan Güvenlik Konseyi üyeleri, “Afganistan’daki kadın ve kız çocuklarının kritik durumuyla ilgili derin endişelerini dile getirmek için” bir bildiri yayınladılar.
Tedbirler derhal geri alınmalıdır
11 ülke Taliban’ı “yapmaya” çağırdı kadınlara ve kız çocuklarına yönelik tüm baskıcı önlemleri derhal geri alın”, Güvenlik Konseyi’ne verilen taahhütlere uymak, kadınların ve kız çocuklarının haklarına saygı duymak, “ve onların Afganistan’da siyasi ve ekonomikten eğitime ve umumi odalara kadar toplumun tüm yönlerine tam, eşit ve anlamlı katılımları ve dahil edilmeleri.”
Mevcut Ocak Başkanı Japonya Büyükelçisi Kimihiro Ishikane tarafından meclis salonu dışında yapılan açıklamada, kadınların İnsani yardım operasyonları için “merkezi ve hayati” ve erkek meslektaşların ulaşamadığı popülasyonlara erişim konusunda “benzersiz uzmanlığa” sahip olmak.
WPS grubu ayrıca, “en azından toplumsal cinsiyet eşitliğine yaptıkları değerli katkılardan dolayı”, Afganistan’daki BM yardım misyonu UNAMA’ya güçlü desteklerini yineledi.
Açıklamada, “cinsiyetten bağımsız olarak” insani aktörler için tam, güvenli ve engelsiz erişim çağrıları yinelendi.
Ölümcül IŞİD saldırısının mahkumiyeti
Perşembe günü Güvenlik Konseyi, Afganistan dışişleri bakanlığı yakınlarında 11 Ocak’ta IŞİD veya Da’esh terör grubu tarafından üstlenilen ve Taliban kaynaklarına dayanan haberlerin en az 20 ölü, onlarca yaralı.
Meclis üyeleri “bu kınanması gereken terör eylemlerinin faillerinden, organizatörlerinden, finansörlerinden ve sponsorlarından hesap sorulması ve adalet önüne çıkarılması gerektiğinin altını çiziyor.”
Haberlerde, bir intihar bombacısının binaya girmesine izin verilmedikten sonra Kabil’deki bakanlığın önünde kendini havaya uçurduğu belirtildi.