Suriye’deki ölümcül deprem ilerlemek için bir şans sunuyor: BM elçisi

Savaşın parçaladığı Suriye ve komşu Türkiye, 6 Şubat’ta 56.000’den fazla kişinin ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden olmasına yol açan geniş çapta yıkıma neden olan iki depremle sarsıldı.

“Bugünün durumu o kadar emsalsiz ki, liderliği, cesur fikirleri ve işbirliği ruhunu gerektirir,Cenevre’den video konferans yoluyla konuşan Bay Pedersen, dedi.

“Siyasi çözüm, Suriye için tek çıkış yolu. Bunu bir adımda başaramayabiliriz ama yavaş yavaş başaracağımıza inanıyorum.”

yerde sakin ol

BM elçisi, bu ay 12. yılına giren savaşla ilgili devam eden insani yardım operasyonlarını ve deprem müdahalesini desteklemek için kaynak sağlamaya devam etmenin zorunlu olduğunu söyledi. Aralık 2015’te kabul edilen Güvenlik Konseyi Kararı 2254, ateşkes ve çatışmaya siyasi çözüm için bir yol haritası çiziyor.

Özellikle depremden etkilenen bölgelerde barışın devam etmesi gerektiğini vurguladı.

“Depremlerden sonraki hafta, böyle bir sakinliğin ortaya çıktığını gördük. Şiddette göreceli bir sessizlik Çoğu mahallede” dedi. “Kısa anlarda hayal edilemeyen gerçek oldu: cephe hattının her iki tarafındaki taraflar büyük ölçüde düşmanlıktan kaçındı. O zamandan beri olay sayısında yavaş bir artış gördük.”

İlerleme için katalizör

Bay Pedersen vatandaşlar için endişelerini dile getirdi ve tırmanma riski konusunda uyardı. Bu bağlamda, özellikle muhalefetin son kalesi olan kuzeybatı Suriye’deki depremin vurduğu bölgelerde kalıcı sükunet oluşturmak için kilit paydaşlarla birlikte çalışıyor.

“Tıpkı insani yardım alanında farklı çevrelerden hareketler gördüğümüz gibi, bu mantık, deprem sonrası toparlanma ve daha geniş siyasi zorlukları ele almak için uygulanabilir ve uygulanmalıdır.dedi.

Depremden önce, insani yardım konvoyları Türkiye ile tek bir yetkili sınır kapısından kuzeybatı Suriye’ye yardım taşıyordu. Daha sonra iki sınır kapısı daha açıldı ve yaptırımlar için “yeni açıklıklar” olduğunu söyledi.

“Bu gösteriyor ki farklı taraflar yapıcı adımlar atabilir“Yaptığım tüm konuşmalardan, orada olduğunu hissediyorum” dedi. ilerlemek için bir şans acil acil durumun ötesinde her tarafta ek hareketlerle.

Tüm taraflarla katılım

Bu cephede ilerleme kaydetmek için Pedersen, Suriyeli taraflarla nasıl baş edebilecekleri konusunda diyalog çağrısında bulundu. deprem sonrası toparlanmaya elverişli bir ortam yaratmak. Bunu nasıl yapabileceklerini belirlemek için “dış aktörler” ile ilişki de gerekli olacaktır. gelişmiş kaynaklar sağlamak ve engelleri kaldırınyaptırımlarla ilgili olanlar da dahil.

Güvenlik, sivil savunma, temel hizmetler, enerji altyapısı, geçim kaynakları ve barınma için arazi gibi tartışılması gereken bazı konuları sıraladı; ama aynı zamanda mülteciler ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiler de dahil olmak üzere Suriyeliler için hayati önem taşıdığını söylediği zorunlu askerlik veya gözaltı.

“İnanıyorum ki her taraftan karşılıklı ve karşılıklı olarak gerçekleştirilen doğrulanabilir adımlar yapılabilir“Bu tür adımların, Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararındaki konularda siyasi güveni artırırken, deprem sonrası rehabilitasyonda kademeli ilerleme kaydetmemizi sağlayacağından eminim.”

İşbirliği çok önemlidir

Sayın Pedersen vurguladı “Bölümler arasında belirli bir dereceye kadar işbirliği esastır” ilerlemenin bir yolunu bulmakta.

“Suriye hükümeti, Suriye muhalefeti, Batılı oyuncular, Arap oyuncular, Astana oyuncuları, diğer ilgili taraflar – kimse tek başına bu süreci ilerletemez. Bireysel yaklaşımlar, koordineli bir yaklaşımın yapabileceği niteliksel bir fark yaratmayacaktır” dedi.

“Ama herkes pratik noktaları masaya koymaya hazırsa ve oyuncular koordineli ve işbirliği yaparkenAdım adım ve adım adım ilerlemenin mümkün ve gerekli olduğuna her zamankinden daha fazla inanıyorum.”

Milyonlar için daha fazla acı

Konsey ayrıca BM İnsani İşler Ofisi (OCHA) direktör vekili Tareq Talahama’dan deprem müdahalesiyle ilgili bir güncelleme duydu.

Bu büyük trajedinin Suriye’de halihazırda acı çeken milyonlarca insanı etkilediği gerçeğini gözden kaçırmamalıyız. yoksulluk, yerinden edilme ve yoksunluk 12 yıllık çatışma” dedi.

Ekipler, Dünya Bankası’nın yaklaşık 5,2 milyar dolarlık kayba neden olduğunu söylediği depremin enkazını temizlemeye devam ediyor, ancak gerçek rakam muhtemelen çok daha yüksek.

BM desteği devam ediyor

BM, trajediye hızla yanıt vererek birkaç gün içinde yaklaşık 40 milyon dolarlık acil durum fonu sağladı ve sahadaki ortaklarıyla çalışmaya devam etti.

Şimdiye kadar yaklaşık 2,2 milyon kişi gıda yardımı aldı ve bir milyondan fazla tıbbi konsültasyon gerçekleştirildi. Yaklaşık 380.000 kişi su ve sanitasyon hizmeti almıştır.

“Genişletilmiş sınır ötesi yöntem, kuzeybatı Suriye’de de gerekli olduğunu kanıtladı. Yardımlı 900’den fazla kamyon BM’nin yedi kuruluşundan biri, şu anda mevcut üç sınır kapısından Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye ulaştı” dedi.

İhtiyaçlar artıyor

Ancak önümüzdeki haftalarda, özellikle kadınlar ve kız çocukları için kabul, geri dönüş, aile birleşimi ve koruma hizmetleri gibi alanlarda daha fazlasının yapılması gerekiyor. Devam eden bir kolera salgını ve diğer halk sağlığı acil durumlarının da izlenmesi gerekecektir.

Bay Talahama, donör desteğinin önemli rolünün altını çizdi ve bu hafta Brüksel’de düzenlenen ve Suriye ve Türkiye için 7 milyar Avro taahhüt sağlayan uluslararası bir konferansı memnuniyetle karşıladı.

Ancak, ihtiyaçlar arttıkça sürekli uluslararası desteğe ihtiyaç duyulacaktır. Dünyanın en büyüğü olan Suriye için bu yılki 4,8 milyar dolarlık insani müdahale planının sadece yüzde 6’sı finanse edildi.

“Son haftalarda gösterilen cömertlik uzatılmalı-ve pahasına değil-devam eden insani müdahale Hayat kurtaran yardımın ve hızlı iyileşme için yardımın ihtiyacı olan herkese ulaşmasını sağlamak için Suriye genelinde” dedi.

“Ve daha elverişli bir ortam yaratmak için daha fazla eylem gerekiyor.burada insani yardım topluluklara ulaşabilir güvenli, öngörülebilir ve zamanında.”