YerdenYüksek
Member
Kamyonlar, Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve BM Mülteci Ajansı UNHCR’den gıda, barınak, hijyen ve diğer malzemeler dahil olmak üzere öğeler taşıdı.
BM sözcüsü Stéphane Dujarric, New York’ta gazetecilere verdiği demeçte, 47 kamyonun çoğunun Bab al-Hawa geçişinden geçtiğini ve geri kalanının Bab al-Salam’dan girdiğini söyledi.
Toplamda, 335 kamyon veya kamyon 9 Şubat’tan bu yana Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye yolculuk yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Tıbbi malzeme teslim edildi
Yine Perşembe günü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) iki sınır kapısından 34,5 ton cerrahi malzeme ve temel ilaç sevk etti.
DSÖ, üçüncü bir charter uçuşunun Pazartesi günü Suriye’nin başkenti Şam’a indiğini ve kronik hastalıklar için ilaçlar, kolera tedavileri ve hasta monitörlerine ek olarak 33 ton tıbbi malzeme ve yaralanmaları tedavi etmek için ekipman taşıdığını söyledi.
Suriye’nin kuzeybatısındaki Türkiye’den teslim edilecek olan Dubai’deki merkezden tıbbi malzeme taşıyan başka bir charter uçuşunun Cuma günü gelmesi bekleniyor.
Suriye için yaklaşık 400 milyon dolarlık bir insani yardım çağrısı şu anda yaklaşık yüzde 27 oranında finanse ediliyor.
Etkilenen kişileri ziyaret etmek
Bu arada Türkiye’deki BM Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez, depremden etkilenen bölgelere giderek yetkililer ve ilk müdahale ekipleriyle görüştü.
Bay Rodriguez, Kahramanmaraş’ta 5.000 kişinin sığındığı bir çadır kenti ziyaret etti.
“Yıkımın büyüklüğünden etkilendiğini söyledi, ancak hükümetin, uluslararası toplumun ve Türk vatandaşlarının tepkisini övdü” dedi. Dujarric.
Üst düzey yardım yetkilisi de deprem nedeniyle yerinden edilmiş Suriyeli ailelerle konuştuğu Türkoğlu’ndaydı.
BM afet değerlendirme ekipleri, kentsel arama ve kurtarma operasyonlarının koordinasyonunu desteklemek ve ihtiyaç değerlendirmelerine yardımcı olmak için Türkiye’nin güneyinde aktif olmaya devam ediyor.
Ankara’daki bir irtibat ekibinin de müdahaleye öncülük eden Türk makamlarıyla birlikte çalıştığını söyledi. Dujarric.
BM, üç ay içinde Türkiye’de beş milyondan fazla kişiye yardım etmek için 1 milyon dolarlık bir ani çağrı başlattı. Perşembe günü, yüzde beşten daha az finanse edildi.