YerdenYüksek
Member
BM İnsani İşler Ofisi (OCHA), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanları tarafından ortak açıklama yapıldı. ), BM Nüfus Fonu. (UNFPA) ve BM Mülteci Ajansı (UNHCR).
BM üst düzey yetkilileri, Konsey’in 2642 sayılı kararı uzatmada başarısız olması halinde, “sonuçların hükümetin kontrolü dışındaki bölgelerdeki 4,1 milyon insan için felaket olacağını” vurguladı.
Hayatta kalma tehlikede
Açıklamada, kışın zirvesinde ve şiddetli bir kolera salgınının ortasında, “hayatta kalmak için” yardıma ihtiyaç duyan insanların çoğunluğunu kadınlar ve çocukların oluşturduğu belirtildi.
“BM sınır ötesi operasyonları olmadan milyonlarca insan, özellikle de yıllarca ve birçok kez yerinden edilmiş olanlar, yiyecek ve barınağa erişemeyecek; zorlu kış koşullarıyla başa çıkmaya yardımcı olmak için; kolerayı kontrol altına almak için gereken sürveyans, tedavi ve test kapasitesine; güvenli suya; ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı koruma”.
Konsey’in kararı uzatmaması, insani yardım malzemelerinin geçişini doğrulayan BM Sınır Ötesi Yardım İzleme Mekanizmasının (UNMM) işlevinin sona ermesi anlamına da gelir.
‘Tutarlı ve net’ pozisyon
Üst düzey BM yetkilileri, “Pozisyonumuz tutarlı ve net: insani yardım ve koruma hizmetleri ihtiyaç sahiplerine her zaman en güvenli, en doğrudan ve verimli yoldan ulaşabilmeli.” dedi.
2022 yılına kadar, ortaklarla birlikte, Türkiye sınırından Suriye’ye yapılacak yardımın, erken iyileşme ve ülke çapındaki toplulukları güçlendirmek için geçim desteği dahil olmak üzere ayda ortalama 2,7 milyon kişiye ulaşacağını belirttiler.
Açıklamada, “Ayrıca, Suriye içinde, cephe hatlarından ülkenin kuzeybatısına kadar hükümetin kontrolündeki bölgelerden, ihtiyacı olan binlerce kişiye gıda, sağlık, eğitim ve diğer malzemeleri ulaştırarak, yardımları destekleyebildik” ifadeleri kullanıldı.
“Bu tedarikleri sürdürmeye ve genişletmeye kararlıyız ve tüm paydaşları hükümetin kontrolündeki bölgelerden Kuzeybatı Suriye’ye engelsiz, sürdürülebilir ve öngörülebilir insani erişime davet ediyoruz.”
‘Vazgeçilmez’ yaşam çizgisi
Ajans başkanları, etkili olmakla birlikte, mevcut hatlar arası teslimatların gerekli olan ve “vazgeçilmez” olmaya devam edecek olan sınır ötesi operasyonların ölçeği ve kapsamıyla eşleşemeyeceğini de sözlerine ekledi.
Sınır ötesi operasyonları 12 ay uzatan önceki kararların aksine, Konsey’in en son yetkilendirmesi yalnızca altı ay uzatıldı.
Bu, ek lojistik ve operasyonel zorluklara, artan operasyonel maliyetlere yol açtı ve insani yardım ortaklarının gerekli yardımı sağlama kabiliyetini sınırladı.
Açıklamada, “Hayatta kalmak için sınır ötesi yaşam hattına bağlı olan milyonlarca insan gecikmeden bu kararı yenilemelidir.”