YerdenYüksek
Member
Geçiş sürecini raydan çıkaran geçen yılki askeri darbenin ardından aylarca süren müzakerelerin ardından başkent Hartum’da imzalanan anlaşma, yeni bir anayasa oluşturmayı amaçlıyor.
BM Genel Sekreteri António Guterres, imzanın “ülkede sivil liderliğindeki bir geçişe dönüşün yolunu açacağını” umduğunu söyledi ve tüm Sudanlıları “geçiş sürecinin bir sonraki aşaması üzerinde gecikmeden çalışmaya” çağırdı. Sürdürülebilir, kapsayıcı bir siyasi çözüme ulaşmak amacıyla öne çıkan sorunlar.”
Sudan’daki BM misyonu, Afrika Birliği (AU) ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nden (IGAD) oluşan Üçlü Mekanizma aracılığıyla BM’nin “gelecekteki süreci destekleme kararlılığını sürdürdüğünü” de sözlerine ekledi.
harekete geçme zamanı
BM Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, “Belgedeki ilkelerin hayata geçirileceğini umuyorum” dedi. “Geçiş makamları, etnik, dini veya siyasi geçmişleri ne olursa olsun tüm Sudanlıların hak ve özgürlüklerine saygı duymalı ve korumalıdır.”
Anlaşma başlangıçta, anlaşmayı imzalayan sivil liderler koalisyonu tarafından seçilen bir başbakan tarafından yönetilen iki yıllık yeni bir sivil geçiş otoritesi oluşturacak. İkinci aşamada, geçiş dönemi adaleti, askeri ve güvenlik reformları ve sorunlu Darfur bölgesinin askerden arındırılması konusunda iki yıl önce varılan anlaşma hakkında kamuoyu istişareleri yapılacak.
Geçen ay Sudan’da gazetecilere brifing veren BM insan hakları sorumlusu Volker Türk’e göre, güvenlik güçleri tarafından 100’den fazla protestocunun ölümüne ve 8.000’den fazla “hayat değiştiren” yaralanmaya yol açan aylarca süren protesto ve şiddetin ardından geldi.
‘Önemli ilk adım’: Türk
Türk de Pazartesi günü yaptığı açıklamada yeni anlaşmayı memnuniyetle karşıladıBir sonraki geçiş aşamasında sürekli uluslararası destek çağrısında bulunan “önemli bir ilk adım”.
Türk, geniş bir Sudanlı yelpazesiyle tanıştığı bilgi toplama görevi sırasında, onların “insan hakları ve adalete dayalı” bir gelecek vizyonlarından etkilendiğini söyledi.
Çerçeve anlaşmasını imzalamayı, vizyonlarının gerçeğe dönüşmesini sağlamak için büyük bir fırsat olarak nitelendirdi.
Ayrıca iki eski yetkilinin serbest bırakılmasını “önemli bir güven artırıcı önlem” olarak memnuniyetle karşıladı. Pazartesi günkü imza töreninden önce, askeri yetkililer bu yılın başlarında gözaltına alınan önde gelen muhalefet isimlerinden Wagdi Salah’ı serbest bıraktı.
Yeni anlaşmanın imza töreninde konuşan Perthes, anlaşmaya giden sürecin “gerçekten Sudanlılara ait ve Sudanlıların liderliğinde” olduğunu söyledi.
‘Yeni dinamikler’
Ordunun geçen Temmuz ayında gücü sivil liderlere geri verme taahhüdünü alkışladı ve bunun “geçiş kurumları hakkındaki anlayışa şimdi yansıyan yeni bir dinamik” yarattığını söyledi.
Ayrıca, sivil liderlerin uzlaşma yoluyla geniş bir fikir birliği oluşturma becerisinin altını çizdi ve genç erkek ve kadın protestocuların oynadığı “belirleyici rolün” altını çizdi.
“Onlar olmasaydı, muhtemelen şu anda burada olmazdık. Umarım bu genç erkekler ve kadınlar, bu anlaşmayı sivil yönetimi yeniden tesis etme ve 2019’da eski diktatör Ömer El Beşir’in devrilmesine yol açan Aralık Devrimi’nin hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir ilk adım olarak göreceklerdir.
BM yanınızda
Perthes, sokaklara dökülen birçok kişinin ödediği “nihai bedeli” kabul ederek, BM’nin “adalet ve hesap verebilirlik, ifade ve barışçıl toplanma özgürlükleri taleplerinde onları desteklediğini” söyledi.
Kapsamlı bir siyasi çözüm için müzakerelerin ikinci aşamasının bir an önce başlamasının önemli olduğunu söyledi.
“Bu çerçeve anlaşması mükemmel olmasa da, sivil hükümetin restorasyonuna başlamak için çok iyi bir temel sağlıyor. Diğer tüm tarafları siyasi sürece katılmaya ve bu hedefin gerçekleştirilmesine yapıcı bir şekilde katılmaya şiddetle teşvik ediyorum” dedi.