Sri Lanka, 2019’daki terör saldırılarının kurbanlarına tazminat sağlamalı

Geçen hafta Yüksek Mahkeme, eski başkana ve diğer üç üst düzey yetkiliye, trajediyi önleyemedikleri için kurbanların ailelerine tazminat ödeme emri verdi.

Ada genelinde kilise ve otellerde meydana gelen patlamalarda 270’den fazla kişi hayatını kaybetti.

İleri bir adım

OHCHR, Sri Lanka’yı gerçeği ortaya çıkarmak ve adaleti sağlamak da dahil olmak üzere kurbanlara tam tazminat ödemeye çağırdı.

“Hiçbir tazminat, mağdurların ve ailelerin acılarını ve acılarını hiçbir zaman silemezse de, bu karar, mağdurların uğradıkları zararı ve haklarını tanıma mücadelesinde bir adımı işaret ediyor. hakikat, adalet ve onarım‘ sözcüsü Jeremy Laurence dedi.

Yüksek Mahkeme oybirliğiyle, eski Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena, eski savunma bakanı ve diğer iki eski güvenlik ve istihbarat görevlisinin, saldırıları önlemede başarısız olarak kurbanların temel haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

Bir kurban fonuna şahsen yaklaşık 850.000 dolar ödemeleri emredildi.

denetim eksikliği

“Mahkeme kararında, güvenlik ve istihbarat yetkililerinin ‘gözetleme ve eylemsizlik’ eksikliğinden ‘dehşete düştüğünü ve dehşete düştüğünü’ ifade etti – eski cumhurbaşkanı ve üst düzey güvenlik yetkililerinin, detaylı istihbaratın ileri sürdüğüne rağmen saldırıları önlemede başarısız olduğuna karar verdi. Bu tür saldırılar eli kulağındaydı” dedi. Lawrence.

Daha önceki bir kararda Mahkeme, o sırada Başbakan olan mevcut Cumhurbaşkanı Ranil Wickremesinghe’nin görevdeyken sahip olduğu dokunulmazlıklar nedeniyle davaya devam edilemeyeceğine hükmetmişti.

Tazminat ve danışma

BM İnsan Hakları Ofisi, Sri Lanka hükümetini şunları sağlamaya çağırdı: mağdurlar uygun tazminat alır ve fonların ödenmesinde kendilerine ve temsilcilerine tam olarak danışılması.

Bay Laurence ayrıca OHCHR’nin Paskalya Pazarı bombalamalarına ilişkin önceki soruşturmaların tüm bulgularını açıklamaları istenen yetkililere tavsiyelerini yineledi.

Yetkili, hükümetin ayrıca uluslararası yardım ve mağdurlar ile temsilcilerinin tam işbirliği ile bağımsız bir takip soruşturması başlatması ve sorumlulardan hesap sorması gerektiğini de sözlerine ekledi.