Son deprem: yardım konvoyları ‘ihtiyaçlar olduğu sürece’ Suriye’ye girmeye devam edecek

9 Şubat’tan beri 143 tır geçti BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre Bab al-Hawa ve Bab al-Salam sınır kapıları. “Hareketler bugün de devam ediyor, hafta sonları da devam ediyor ve ihtiyaçlar oldukça her gün devam edecek.OCHA sözcüsü Jens Laerke Cenevre’de gazetecilere söyledi.

Yardım koridorlarına giden yollardaki deprem hasarı sorulduğunda, OCHA sözcüsü şu bilgilere atıfta bulundu: “Bütün sınır kapılarından geçen tüm yollar geçilebilir ve onlara gidebilirsiniz… Birkaç gün önce ben de Bab al-Hawa’daydım ve kamyonlar sebep gerçekten.”

6 Şubat’ta meydana gelen ikiz depremin ardından hem Türkiye’de hem de Suriye’de yaşanan büyük yıkımın ortasında, yardım çalışanları şunu vurgulamaya devam ediyor: felaketin tüm kapsamı hala ortaya çıkıyor. Bu mesajın ardından, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Perşembe günü Suriye’de deprem hasarının yakın olduğu konusunda uyardı. “Acil ve uzun vadeli gıda güvenliği” Suriye’de.

Türkiye’de 15 milyondan fazla insanın etkilendiği tahmin edilirken, Suriye’de 8,8 milyon kişi etkilendi. Özellikle on yılı aşkın bir süredir devam eden savaşın ardından Halep’te yardım ekiplerinin ilk elden gördüğü gibi, insani yardıma acilen ihtiyaç var.

Binalarda ve insanlarda çatlaklar

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) Yakın Çevre Bölge Direktörü Fabrizio Carboni, “Yıkımın sadece büyüklüğü değil, aynı zamanda ailelerin sadece 60 saniyelik kaybı beni çok etkiledi” dedi. ve Orta Doğu.

“İlk kez binalarda sadece çatlak ve çatlaklar olmadığını gördüm, aynı zamanda ilk kez gerçekten gördüm ki meslektaşlarımız, Suriye’de konuştuğunuz insanlar, gerçekten incindiler ve bir şeyler kırıldı

Şam’a yardım engellendi

Cenevre’de gazetecilere konuşan ICRC yetkilisi ayrıca sınır ötesi için güçlü bir çağrıda bulundu. Şam’dan gelen yardım malzemeleri büyük ölçüde muhalefetin elindeki kuzeybatıya aktarılıyor: “İdlib’e çapraz hatlarla girmeye çalıştık ve şu ana kadar ne yazık ki engellendik. Bu yüzden yollar ve erişim hakkında ilk elden bilgim yok, ancak girmeye hazırız ama çapraz çizgi yapmaktan şu ana kadar engellendikBunun yakında değişebileceğini umuyorum.”

Deprem nedeniyle yerinden edilen aileler Suriye'nin Aziz kentinde geçici olarak çadırlarda barındırılıyor.

Deprem nedeniyle yerinden edilen aileler Suriye’nin Aziz kentinde geçici olarak çadırlarda barındırılıyor.

Sıcak yemekler, aile tayınları

BM çapındaki müdahalenin bir parçası olarak, Dünya Gıda Programı (WFP) Perşembe günü acil durum yardımını sonlandırdığını duyurdu. Yaklaşık yarım milyon kişi depremden etkilendi Türkiye ve Suriye’de sıcak yemek, acil durum hazır gıda paketleri ve ailelere erzak temin edilmektedir.

“Aileler bana deprem olduğunda her şeyi geride bırakıp canlarını kurtarmak için koştuklarını söylüyor. WFP’nin yemekleri onlar için bir cankurtaran halatı; WFP Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa Bölge Direktörü Corinne Fleischer, “Onlar depremin yol açtığı yıkımda bir sonraki adımlarını düşünürken çocukları yemek yiyebilir” dedi.

Hızla büyüdük ve belediyelerden ve topluluklardan her gün daha fazla gıda talebi geliyor. Biz onların yanındayız ama WFP bunu tek başına yapamaz. Biz İhtiyacı olanlara ulaşmamıza yardımcı olmak için acilen fon talebinde bulunun

Bir sağlık felaketini önleyin

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun (IFRC) operasyonlardan sorumlu küresel direktörü Caroline Holt, ihtiyaçların çok büyük olduğunu, ancak hem Türkiye’de hem de Suriye’de uluslararası müdahalenin hızlandığını doğruluyor:

Türkiye’de barınma, gıda, yıkanma, sağlık ve ayrıca para yardımında bulunan Türk Kızılayı’nı sahada destekliyoruz.”

Suriye’de IFRC, sağlık, psikososyal destek ve temiz su dahil olmak üzere temel ihtiyaçları ve ev eşyaları olan insanları desteklemek için Suriye Arap Kızılayı ile birlikte çalışıyor. Holt, Suriye’de kolera zaten mevcutken, güvenli suya erişimin “ikinci potansiyel felaketten, ikinci sağlık felaketinden kaçınmak için kesinlikle kritik” olduğunu söyledi.

BM öncülüğünde her iki ülke için de flaş çağrılar bu hafta başlatıldı – Türkiye’den üç ayda 5,2 milyon kişiye yardım etmesi için 1 milyar dolarlık talep ve Suriye’deki yaklaşık beş milyon insan için 397 milyon dolarlık insani yardım çağrısı – Türkiye’den yapılan 50 milyon dolarlık fon enjeksiyonuyla başlatıldı. BM Merkezi Acil Müdahale Fonu.

Tarım toplulukları da ağır darbe aldı

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bölgede sürdürülebilir yardıma duyulan ihtiyacı vurguladı çiftçi toplulukları için daha fazla yardıma ihtiyaç vardı krizden etkilenir.

En azından evlerini yakın kasaba ve şehirlerden hayatta kalanlara açanlar, hala felaketin sersemletiyor.

Acil ihtiyaçlar, sulama sistemleri, yollar, pazarlar ve depolama kapasitesi dahil olmak üzere tarım ve gıda tedarik zincirlerine verilen hasarın boyutunun değerlendirilmesini içerir.

Uzun vadeli gıda güvenliğine yönelik tehdit

Suriye’de endişe verici erken belirtiler, mahsul ve hayvancılık üretim kapasitesinde büyük bir aksamaya işaret ediyor acil ve uzun vadeli gıda güvenliğini tehdit eden”, dedi FAO.

“Bu içerir canlı hayvanlara, çiftlik ekipmanlarına ve altyapıya yönelik hasar ve kayıplar seralar, sulama, depolama tesisleri gibi, aynı zamanda diğerlerinin yanı sıra gıda ve yem üretimi için tesisler.”

Kırsal toplulukları desteklemek ve temel gıda üretiminin geri kazanılmasına yardımcı olmak için FAO, öncelikli faaliyetlerinin bir ila üç ay boyunca hayvan yemi, tohum, fide, gübre, yakıt, alet, ekipman, hayvan aşılama ve koşulsuz nakit transferlerini sağlamak olduğunu belirtti.

Türkiye’de çalışma desteği

Türkiye’de FAO ayrıca, işlerin desteklenmesine vurgu yaparak, depremlerden etkilenen yerinden edilmiş kişilere ve ev sahibi ailelere destek olmuştur. FAO Suriye Mülteci Direnç Planı, 250.000 kişiyi 71,8 milyon dolarlık fonla desteklemeyi hedefliyor.