Somali: Kıtlık kıl payı önlendi – BM insani yardım görevlileri şimdiye kadar uyardı

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Somali’deki gıda güvensizliğiyle ilgili bir güncellemede, ev sahibi topluluklar ve yardım ekipleri en çok ihtiyaç duyanlara yardım ettiği için kıtlığın önlendiğini söyledi.

OCHA, şiddet düzeylerini birden beşe kadar sınıflandıran ve beşi “felaket/kıtlık” durumunu temsil eden en son IPC raporuna dayanarak, çabalarına rağmen gıda güvensizliğinin “felaket” olmaya devam ettiğini söyledi.

Daha da kötüsü, aradaki ihtiyaçlar şimdi ve önümüzdeki Haziran ayında 214.000 kişiden 727.000’e çıkarak üç kattan fazla artması bekleniyorkuraklık, şiddet ve yerinden edilme ise insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını tehdit etmeye devam ediyor.

Anne babalar çocuklarını gömüyor

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF sözcüsü James Elder, gençlerin ve en savunmasız kişilerin açlıktan kaynaklanan hastalıklardan ölmeye başladığını söyledi.

“Ölü sayısı zor. İki ve üç yaşındaki çocuklarını gömdükleri bir yerinden edilmiş kişiler kampındaki çadırlarının yanındaki tepeleri bana gösteren kadınlarla oturdum.dedi.

“Kimi geride bırakacağına karar veren kadınlarla oturdum… Çok sayıda çocuğun öldüğüne şüphe yok.”

Somali’deki BM sistemi, ulusal ve yerel yetkililerin, Somali’nin yakın tarihindeki en uzun ve en şiddetli kuraklığın etkisine yanıt vermek için insani yardımın ölçeğini artırma çabalarına dikkat çekti.

Ancak, gelecek yılın Nisan ayından Haziran ayına kadar kıtlık olasılığı yüksek olduğundan ve bundan sonra yardım devam etmezse ve devam etmezse, yardımın zaman içinde sürdürülmesi ve iyileştirilmesi gerekir. mevcut tahminlerin gösterdiği gibi, yağmurlar Nisan’dan Haziran’a kadar tekrar yağarsa.

“Somali’nin yetenekleri de dahil olmak üzere insani yardımın toplu ölçeği, gıda güvensizliğinin ve akut yetersiz beslenmenin kıtlığa ulaşmasını engelledi (IPC aşama 5). Ekimden itibaren insani yardım ortakları, hayat kurtaran yardımlarla yaklaşık 6,8 milyon kişiye ulaştıdedi Somali’de yerleşik ve insani yardım koordinatörü Adam Abdelmoula.

Bir anne, Somali'nin Dollow kentindeki yerinden edilmiş kişiler kampında iki küçük çocuğunun işaretsiz mezarlarının yanında oturuyor.

Bir anne, Somali’nin Dollow kentindeki yerinden edilmiş kişiler kampında iki küçük çocuğunun işaretsiz mezarlarının yanında oturuyor.

Hala ‘son derece endişe verici’

Kıtlık ilanı olmasa bile durum son derece endişe verici” dedi.

yerinden edilme hız kesmeden devam ettikçe acil durumun ölçeği ve şiddeti artıyorgıda ve su fiyatları yüksek olmaya devam ediyor, müdahalede kritik boşluklar devam ediyor ve mevcut yağmurlar yetersiz ve su kaynaklarını yenilemek ve hayvancılık için otlakları korumak için yetersiz olduğundan.”

Somali’de kuraklıktan etkilenen insan sayısı bu yıl iki kattan fazla artarak Ocak’ta 3,2 milyondan Ekim’de 7,8 milyona ulaştı ve buna bağlı olarak ihtiyaçların şiddeti de artıyor.

Yer değiştirme kuraklığı yansıtıyor

Somali’deki BM’ye göre, kuraklık yerinden etme aynı dönemde dört kattan fazla artarak yaklaşık 1,3 milyon kişiye ulaştı.

7,6 milyon insanın ihtiyaçlarını karşılamak için 2,27 milyar doları hedefleyen 2022 Somali İnsani Müdahale Planı’nın (HRP), 13 Aralık itibarıyla 1 milyar dolardan fazla açığı var.

Abdelmoula, “Bağışçılara bugüne kadarki cömertlikleri için teşekkür ediyoruz ve insani yardım operasyonlarının daha da genişletilmesi ve geliştirilmesini sağlamak için acil ek ve esnek finansman çağrısında bulunuyoruz” dedi. “Birlikte, geçici de olsa kıtlığı önledik. Bunu Somali halkı için sürdürülebilir bir gerçeklik haline getirebiliriz ve getirmeliyiz de.

Somali'de 40 yılı aşkın süredir görülen en uzun kuraklık, bir milyondan fazla insanı evlerini terk etmeye zorladı.

Somali’de 40 yılı aşkın süredir görülen en uzun kuraklık, bir milyondan fazla insanı evlerini terk etmeye zorladı.