Şap hastalığı: İnsanlar için ne kadar tehlikeli?

hayvan hastalığı
Şap hastalığı – insanlar için risk ne kadar yüksek?






Mevcut bağlantıyı kopyala







Brandenburg'da mandalarda şap hastalığının ortaya çıkmasının ardından yetkililer insanlar için çok az risk görüyor ancak dikkatli olunması çağrısında bulunuyor.


Birkaç gün önce Brandenburg Hönow'da bir manda sürüsünde şap hastalığı (FMD) tespit edildi. Hastalık sığır, domuz ve koyun gibi çift parmaklı toynaklı hayvanlarda oldukça bulaşıcıdır ve tedavisi yoktur. Hayvanlar dillerinde, dudaklarında, boğazlarında, memelerinde ve pençeleri arasındaki boşlukta son derece ağrılı kabarcıklar ve açık alanlardan muzdariptir. Yemek yiyemiyor veya yürüyemiyorlar, birçoğu kilo veriyor ve inekler daha az süt üretiyor. Genç hayvanlarda sıklıkla ölümcül miyokardit gelişir.





Ancak insanlar için hastalığın büyük ölçüde zararsız olduğu düşünülüyor; sadece birkaçı hasta hayvanlarla yakın temas yoluyla enfekte olmuştur. 1921 ile 2007 yılları arasında dünya çapında yaklaşık 40 vaka belgelendi. Ateş ve ağızda, el veya ayak parmaklarında kabarcıklar oluşması gibi hafif belirtiler tipiktir (çocuklarda sık görülen ve başka bir virüsün neden olduğu el, ayak ve ağız hastalığıyla karıştırılmamalıdır).





Şap hastalığı virüsü çiğ sütte yaşayabilir



Yine de hayvanlarla ve yiyeceklerle uğraşırken uymanız gereken birkaç kural var. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR), pastörize süt veya süt ürünleri yoluyla bulaşmayı beklememektedir. Ancak virüs çiğ süt ürünlerinde, dondurulmuş veya kurutulmuş domuz etinde uzun süre bulaşıcı kalabiliyor. Bu nedenle otorite genellikle çiğ süte karşı tavsiyede bulunuyor – ancak özellikle hamile kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hastalar için – çünkü çiğ süt, listeria veya mide-bağırsak mikropu Campylobacter gibi daha fazla patojen içerebilir. Et yemeden önce iyice ısıtılmalıdır: en az iki dakika boyunca 70 dereceye kadar.


15 Ocak 2025, 17:05


Ayak ve ağız hastalığı

Koyun yetiştiricileri mesleklerini risk altında görüyor





Ancak özellikle yüksek ekonomik riskler nedeniyle et, süt ürünleri veya hayvanlarla uğraşırken dikkatsizlik şu anda uygun değildir. Şap hastalığının her alevlenmesi anında ciddi ticari kısıtlamalara neden oluyor: Hollanda, Almanya'dan besi danası ithalatını zaten durdurdu ve Büyük Britanya, Alman sığır, koyun, domuz veya bunların etlerinin ülkeye girmesine izin vermiyor. Sektör, yalnızca mandada meydana gelen küçük salgın nedeniyle birkaç yüz milyon ila bir milyar avro arasında kayıp yaşanmasından korkuyor.



Bu nedenle Şap hastalığının yayılmaya devam edeceğine dair büyük endişeler var. Virüs toprakta yıllarca hayatta kalabiliyor ve yalnızca hayvandan hayvana doğrudan değil, aynı zamanda kirli ayakkabı tabanları, araba lastikleri ve hatta atılmış bir sandviç yoluyla da yayılıyor. Köpekler, kediler veya atlar hiçbir belirti göstermeseler bile virüsle kontamine olabilirler. Köpeğinizle bir çiftliği ziyaret etmek veya artık yiyecekleri çalılara atmak şu anda normalden daha da tabu olmalı. Zaten yıllardır AB üyesi olmayan ülkelerden et, sucuk veya süt ürünleri getirilmesi yasaktı. İlk analizlere göre Brandenburg'da tespit edilen virüs varyantının Asya'dan, örneğin Türkiye veya İran'dan gelebileceği belirtiliyor. Şap hastalığı her iki ülkede de uzun süredir ortalıkta dolaşıyor.