Omuz yaralanması: Doktorlar hassas eklemde nasıl ameliyat yaparlar?

kaydeden Constanze Löffler

29.06.2024, 16:14
9 dakika

Omuz yaralanmalarını tedavi ederken, doktorlar titizlikle çalışmalı ve çok sabırlı olmalıdır. En dikkatli operasyon bile en iyi sonuçların garantisi değildir.

Bu sabah, Nick Schawe'nin sadece sağ kolu ve omzu görünüyor. 19 yaşındaki adamın geri kalanı yeşil cerrahi örtünün altında saklı yatıyor. Parlak cerrahi lambasının altında, kolu dezenfektanın tipik turuncusunda parlıyor. Kaslı omzunda dövmeli bir gül var. Travma cerrahı Helmut Lill bunu fark etmiyor bile. Sadece derinin altındaki dokuyla ilgileniyor. Burada üç küçük kesi yapmak ve ardından ekleme mini çelik borular yerleştirmek üzere: biri kamera için, diğer ikisi cerrahi aletler için. Lill, Hannover'deki Diakovere Friederikenstift'teki Ortopedi ve Travma Cerrahisi Kliniği'nin başhekimi. Almanya'daki omuz cerrahisi alanında önde gelen uzmanlardan biri. Schawe'nin durumunda, anahtar deliği teknolojisini kullanarak omzunu sabitlemeyi planlıyor. Üç hafta önce, genç adam uzatılmış kolunun üzerine düştü, omuz eklemini çıkardı ve eklem kapsülünü ve bağlarını yırttı. Lill neşteri cilde koyduğunda saat tam sekizi geçiyordu.

Birkaç yıl önce Schawe, aynı yaralanma nedeniyle Lill'in ameliyat masasındaydı. Bir futbol kalecisi olan genç, başka bir oyuncuyla çarpışmış ve ardından tüm gücüyle onun omzuna çarpmıştı. Çocuğa bakan ilk ortopedi uzmanı “bir daha asla futbol oynamayacağım” dedi. Ama Lill omuzu kurtardı. Bu durum beş yıl sürdü, ta ki Schawe üç hafta önce futbol antrenmanı sırasında kalenin sağ köşesine atlayana kadar. “Vücudumun üst kısmını büktüm ve tekrar omzumun üzerine indim” diyor. Hemen şiddetli bir acı hissetti ve omzunda bir göçük hissetti. “O zaman tekrar yerinden çıktığını biliyordum.” Genç sporcu için sakatlık bir felaket gibi geliyor. Bu onun Eylül ayında polis okuluna başlamasını ve yeni kulübüyle gelecek futbol sezonunu engelleyecek. Şimdi cerrah Lill'in ona ikinci kez yardım edebileceğini umuyor.

Haberler İçin Takip Edin

herhangi bir zamanda çevrimiçi olarak iptal edilebilir

?