Minnettarlık günlüğü: Psikolog mantıklı ve anlamsız hakkında konuşuyor

röportaj

Uzmandan ipuçları
Minnettarlık günlüğü: Psikolog, önlemin anlamı ve saçmalığı hakkında konuşuyor

Pek çok insan bir şükran günlüğü tutar ve bu şekilde daha mutlu olmak ister. Bir psikolog bunun yararlı bir yaklaşım olup olmadığını açıklar. (simge resmi)

© Hispanolistik / Getty Images

Samira Debbeler

Belki şunu biliyorsunuzdur: Sabah ilk kahve bluzunuzda biter. Ve aniden her şey ters gider: banliyö trafiği, kabadayı sürücüler, sümüklü patron. Hava bodrumda, gün senin değil. Ama gerçekten böyle mi? Bir şükran günlüğü bu soruyu cevaplamaya yardımcı olacaktır. bu yıldız Bu önlemin anlamı ve saçmalığı hakkında Hamburglu bir psikologla konuştum.

Robert Koch Enstitüsü’ne (RKI) göre, 100 kişiden yaklaşık 20’si hayatlarında en az bir kez depresyon veya kronik depresif ruh hali yaşayacak. Ve Almanya’da bu aşikar hale geliyor. Buradaki depresif belirtilerin oranı yüzde 9,2 ile AB ortalaması olan yüzde 6,6’nın üzerinde. Sadece Lüksemburg, İsveç ve Portekiz’de nüfus arasında depresif belirtiler daha yaygındır. Minnettarlık günlüğü tutmak gibi farkındalık yöntemleriyle insanlar mutluluklarını arttırmak isterler. Bunun işe yarayıp yaramadığını ortaya koyuyor Diploma Psikolog Christine Geschke im yıldız-Röportaj.

Minnettarlık günlüğü: Psikolog bu konuda böyle diyor

Mezun psikolog Christine Geschke

Mezun psikolog Christine Geschke, Hamburg’da bir danışman ve terapisttir.

© özel

Geschke, Hamburg’da bir danışman ve terapisttir. Psikoloji ve nöroloji okudu. Odak noktası klinik psikoloji ve bilişsel sinirbilimdir. Hamburg-Eppendorf’ta kendi muayenehanesi olan terapist, insanların nasıl olduğunu biliyor Çevreden gelen sinyalleri algılamak ve işlemek. Kimin şükran günlüklerinden uzak durması gerektiğini de biliyor.

Bayan Geschke, o kötü günleri hepimiz biliriz: Kahve dökülmesi gibi talihsiz bir aksilikle başlarlar. Ve sonra solucan genellikle oradadır. Bir gaf birbiri ardına gelir. Sadece benim günüm ya da hayal gücüm değil mi?

Geschke: İnsan solucanın orada olduğu hissine kapılıyor. Her şeyin ters gittiği izlenimi. Ve bir kez oradayken, her şeyi olumsuz tutuma bağlarsınız. Filtreler bilincin üzerine yerleştirilmiştir. Ve sonra sadece olumsuz olan ortaya çıkar. Pozitif artık kayıtlı değil. Pek çok olumlu olay olmasına rağmen.

Ve sonra bir şükran günlüğü devreye giriyor.

Bu örnekte güzel bir ölçü olurdu. Günün gerçekten o kadar kötü olup olmadığını akşam kontrol edebilirsiniz. Bazen, kader tarafından korkunç bir şekilde adaletsiz davranıldığı hissedilir. Bir gerçeklik kontrolü şükran günlüğü yardım edebilir. Bu, özellikle bugünlerde önemlidir. Kendinizi sürekli karşılaştırarak, örneğin sosyal medya aracılığıyla. Herkes sadece kendisinin en iyisini öne çıkarır. Kendinizin dezavantajlı durumda olduğunuz, başkaları kadar iyi hissetmediğiniz izlenimini hemen edinirsiniz. Ve bu memnuniyetsizlik yaratır. Olayları kontrol etmek ve bir perspektife oturtmak tam da bu insanlar için önemlidir. O zaman hemen fark edersiniz: Aslında kendimi o kadar da kötü hissetmiyorum. Bu belirli bir koşul altında çalışır.

Hangi?

Önkoşul, hayatın olumlu taraflarının farkına vararak bilançoyu düzene sokmaktır. Bazen bu olamaz. Yani, ciddi sorunlar olduğunda. En kötü durumda, travma, kaderin vuruşları, depresyondur. Ve sonra öncelikle olumluya dönmeye yardımcı olmaz. O zaman her şey, hayatın acı veren kısımlarının takdir edilmeme riskini taşır. Ya da ciddiye alınmaz. Ve bu önemli.

Akıl hastalığı olan insanlar şükran günlüğünden uzak durmalı mı?

Birisi akıl hastasıysa veya ciddi sorunları varsa, bunun bir faydası olmaz. O zaman profesyonel desteğe, örneğin psikoterapiye ihtiyacınız var. Ama biraz memnun olmayan insanların bakış açısını tekrar olumluya yönlendirmek için güzel bir yöntem. Kendinizi ve dış dünyayı daha iyi algılamanıza yardımcı olur. Ancak kendinizi baskı altına almamaya da dikkat etmelisiniz. Bir şükran günlüğü yazarak kendinizi şükran duymaya zorlamak kolaydır. Durum böyle değilse sorun değil.

Şükran Günlüğü: Kendime özel olarak hangi soruları sormalıyım?

Artık profesyonelce geliştirilmiş kavramlar var. örneğin bu 6 Dakika Günlük. Ancak, sadece başlamak istiyorsanız, akşam yatmadan önce oturup günü gözden geçirebilirsiniz. Minnettar olduğunuz üç özel durumun farkında olabilirsiniz. Bunlar basit bağlantılar da olabilir. Belki: birinin sana gülümsediğini; bir şeylerin yolunda gitmesi; her şey aleyhinde konuşsa da hala bir randevunuz olduğunu. Yüzünüzü gülümsetecek kadar basit şeyler olabilir. Veya bu olumlu bir his verir.

İnsanların hayal kırıklıklarını yazdığı günlükler ne olacak?

Tavsiye edilebilir, ancak olması gerekmez. Sizi içsel olarak harekete geçiren şeyi dışsallaştırırsınız. Anlamı: Başınıza gelen tatsız şeyleri yazın, kendinizden çıkarın. En iyi ihtimalle, artık bana içten içe eziyet etmiyor. Daha sonra siyah beyaz olarak bir kağıda yazılır. Bu bir rahatlama süreci. Ve eğer bunu bu şekilde anlarsan, olumsuz günlük Bir işe yara.

Peki ya sen? Şükran günlüğü tutuyor musunuz?

Sanırım çoğu zaman vaktim olmadı ve bazen akşamları düzenli olarak bir şeyler yazmak için disiplinim olmadı. Bu yüzden uyumadan önce günü gözden geçirmeyi ve keyifli kısımları vurgulamayı alışkanlık haline getirdim. Şahsen, bu bana iyi bir hisle uykuya dalmak için çok yardımcı oluyor.

İntihar düşünceleriniz var mı?

Telefonla danışma hizmeti yardım sunar. 0 800 / 111 0 111 ve 0 800 / 111 0 222 numaralı telefonlardan anonim olarak, ücretsiz olarak ve günün her saati ulaşılabilir. E-posta yoluyla danışma da mümkündür. Alman İntiharı Önleme Derneği’nin web sitesinde ülke çapındaki yardım merkezlerinin bir listesi bulunabilir.

Kullanılan kaynak: Robert Koch Enstitüsü

Ayrıca ilginizi çekebilir:

Bu makale sözde bağlı kuruluş bağlantıları içerir. Daha fazla bilgi burada mevcuttur.

#Konular