Migren: Migren hastaları için doğru beslenme neden bu kadar önemlidir?

profilaksi
Baş ağrısına karşı yemek – migren için doğru beslenme neden bu kadar önemli?





Günlük yaşamda kötü bir migren atağıyla hemen hemen hiçbir şey yolunda gitmez.

© Tunatura / Getty Images

Tina Pokern



Migren yaygın bir hastalıktır. Milyonlarca insan bundan muzdarip. Bazıları sadece ara sıra migren ataklarından etkilenir, bazıları ise düzenli ve hatta kronik olarak. Baş ağrısı nereden gelir, onu ne tetikler ve nasıl önleyebilirsiniz?





Beyin sanki kulaklardan çıkmaya çalışıyormuş gibi kafatasına baskı yapar. Dalgalı veya kesintisiz olarak zonkluyor, çekiçliyor ve kafayı çekiyor. Hiçbir net düşünce kavranamaz ve biraz şanssızlıkla birlikte mide bulantısı da devreye girer. Baş ağrısı hem kadınlarda hem de erkeklerde en sık görülen ağrılardan biridir. Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) rakamlarına göre, Almanya’da kadınların yüzde 57,5’i ve erkeklerin yüzde 44,4’ü yılda en az bir kez bunlardan muzdarip.


Uzmanlar, “gerçek” baş ağrılarının, kafatası yaralanması veya yanlış hizalanmış bir çene gibi başka nedenleri olmayan, bunun yerine sinirlerin aşırı uyarılması nedeniyle ortaya çıkan ağrılar olduğunu anlarlar. 200’den fazla farklı baş ağrısı varyantı bilinmektedir, en yaygın türleri küme baş ağrıları, ilaçların neden olduğu baş ağrıları, gerilim tipi baş ağrıları ve migrendir. Her bir baş ağrısı bozukluğunun ne sıklıkta meydana geldiğine ilişkin veriler değişir. Kadınlarda migren yaklaşık yüzde 24, erkeklerde yaklaşık yüzde on bir oranında olabilir.

Phia Quantius

röportaj

Auralı migren
Etkileyen Phia Quantius: “O kadar çok acı çekiyordum ki kendimi siyah ve mavi yendim”




09/02/2022

Migren – beyin aşırı çalıştığında




Migren hastalarında beyin, günlük vücut sinyallerini her zaman iyi işleyemez, bu nedenle günlük uyaranlar hızla ağrılı uyaranlara dönüşebilir. Bu, zararsız uyaranlar, aslında vücudun kendi kontrol sistemi tarafından yakalanması gereken ağrı sisteminin dürtü yollarına girdiğinde olur. Beyinde bir gerginlik. Damarlardaki kanın çarpması bile ağrıyı ve aynı zamanda acı veren kan damarı duvarlarında iltihaplanmayı tetikler.


RKI’ye göre, bir migren, etkilenenler tarafından orta ila şiddetli olarak algılanan ve genellikle fiziksel aktivite ile şiddetlenen, tek taraflı, zonklayan veya zonklayan bir ağrı ile karakterize edilir. Baş ağrısına mide bulantısı, kusma eşlik edebilir, aynı zamanda ışık ve gürültüye karşı aşırı duyarlılık da olabilir. RKI, “Görme alanında ek kısıtlamalar (titreme veya yanıp sönme) veya konuşma ve konuşma bozuklukları varsa, buna auralı migren denir” diyor. Bir migren atağı sırasında bir veya daha fazla uzuvda uyuşma da mümkündür. Bir baş ağrısı atağı sırasında, etkilenenler genellikle günlük yaşamlarıyla ancak çok sınırlı bir şekilde başa çıkabilir ve performansları da düşer. Genel yaşam kalitesi düşer.


Migreni ne tetikler?




Ama bir migreni ne tetikler? Pain Clinic Kiel, sözde tetikleyici faktörlerin, migrenin gerçek “nedenlerinden” kesinlikle ayrılması gerektiğini açıklıyor: “Neden, organizmanın belirli bir aşırı tepkiselliği olsa da, tetikleyici faktörler, migren kaskadına neden olan çok çeşitli koşullar olabilir. rotasını yürütmek için, onlar da bireyseldir.” Yani migren ataklarının çoğu birdenbire ortaya çıkar, bu durumda belirli bir tetikleyici faktör belirlenemez. Ancak böyle faktörler var. En etkili olanlardan bazıları ani stres, sirkadiyen ritimdeki değişiklikler, aşırı aktif duygular, hormonal değişiklikler, fazla çalışma ve bitkinlik ve öğün atlamadır.


Stiftung Warentest

Tüm baş ağrıları aynı değildir – hangi ilaçlar migren ve benzerlerine gerçekten yardımcı olur?





Doktor Astrid Gendolla, “Beslenme yalnızca migren için bir tetikleyici olmakla kalmaz, aynı zamanda strese de neden olabilir – migren için başka bir tetikleyicidir” diyor. “Bu kısır döngü, migren hastalarına genellikle belirli yiyeceklerden ve hatta karbonhidratlar gibi besinlerden kaçınmalarının tavsiye edilmesinden kaynaklanmaktadır.” Ancak bugün, metabolizmamızın bir gıdaya verdiği tepkinin, genellikle gıdanın kendisinden daha belirleyici olduğunu biliyoruz. Gendolla, Essen’de nöroloji, psikosomatik, nöroloji, psikoterapi ve özel ağrı terapisinde uzmanlaşmış pratisyen bir doktor ve Alman Migren ve Baş Ağrısı Derneği’nin (DMKG) bölge temsilcisidir.


Migren profilaksisi olarak diyet




Gendolla’ya göre, tetikleyici bir faktör beyne yetersiz enerji verilmesi olabilir. Beyin sürekli olarak enerji ile beslenmek ister, ancak kasların ve karaciğerin aksine onu depolayamaz. Bu nedenle beyin yakıt olarak kan şekerine başvurur. “Ancak özellikle yemekten sonra kan şekerinde dalgalanma olursa, beynin migreni tetikleyebilecek bir tür enerji tasarrufu moduna geçmesinin nedeni bu olabilir” diyor. Sorun: Aynı yiyecek, farklı insanlarda farklı kan şekeri reaksiyonlarına neden olabilir. Bu nedenle, iyi bir migren profilaksisi için beslenmeye bireysel bir yaklaşım önemlidir.


Migräne-Magazin’deki Königstein im Taunus migren ve baş ağrısı kliniğinden Jan Brand, migren diyeti diye bir şey olmadığını yazıyor. Menüden kasıtlı olarak silmek için baş ağrısı günlüğünün yardımıyla diyetle ilgili çok kişisel etkileri bulmak önemlidir. Diğer şeylerin yanı sıra markalar peynir ve kırmızı şarabı migren provokatörü olarak bilinen yiyecekler olarak adlandırır. Diğer migren hastaları yoğurt veya muzdaki proteinlere tepki gösterdi. Brand’e göre diğerleri, içindeki nitrat nedeniyle korunmuş et ve sosis ürünlerini tolere edemiyor ve glutamat ve kafein yoksunluğu da tetikleyici olabilir. Brand, “Dondurma bile migreni tetikleyebilir – trigeminal siniri kargaşaya sokan soğuk şok nedeniyle” diyor Brand.


kaynaklar:Robert Koch Enstitüsü, Ağrı Kliniği Kiel, Doğa, Migren Ligi

#Konular