Meme kanseri sonrası meme rekonstrüksiyonu – iki kadın raporu

Uta B. ve Christiane H. meme rekonstrüksiyonuna karar verdiler. Ameliyatın sizin için neden ve nasıl olduğunu anlattılar bildirdi.

1996 yılında Uta B.'nin sol göğsünde taş gibi sert bir his vardı. O sırada 35 yaşındaydı. Jinekologu ona endişelenmemesini ve meme kanseri için henüz çok genç olduğunu söyledi. Mamografi çektirmeye gitti ve orada göğsünün görüntüsünün röntgen kutusunun üzerinde asılı olduğu odada bekledi. Doktor içeriye bakmadan odaya girdi, sadece fotoğrafa baktı ve Uta B.'ye tümörün çok büyük olduğunu ve memenin alınması gerektiğini söyledi. Tek göğsü kaldığında nasıl görüneceğine dair hiçbir zaman gerektiği gibi eğitilmedi veya hazırlanmadı. “Cerrah, göğüs aldırma ile yaptığı ilk ameliyattan gurur duyuyordu. Yara izinin büyük olduğunu düşünüyordu. Aynaya ilk baktığımda yere düştüm çünkü gözlerim karardı; bunu beklemiyordum. Görüntü şok ediciydi.”

Uta B.

Uta B., bir ders sırasında kendi dokusuyla meme rekonstrüksiyonunu öğrendiğinde, hastalığından 15 yıl sonra bu ameliyatı olmaya karar verdi.

© özel

Ancak göğsü alındıktan sonra hâlâ kemoterapi ve radyasyon tedavisi görmesi gerektiğini öğrendi. Uta B. uzun süre sutyenine yapıştırdığı lakaplarla yaşadı. “Ama sürekli kendinize protezin tutacak mı, yoksa kayacak mı diye soruyorsunuz. Artık düzgün dekolteli bir bluz giyemezdim.” Bir gün öğretmenlik yaparken çocukların ayakkabılarını bağlamalarına yardım ederken protezleri kayarak görünür hale geldi. Çocuklardan biri ona bunun ne olduğunu sordu. “Bunu duymak ve artık düzgün bir göğüse sahip olamamak çok zalimce geldi.” Uta B. şöyle diyor: “Sonunda yeniden gerçek göğüslere sahip olma düşüncesi her gün aklımdan çıkmıyordu.”

Kendi dokunuzla veya implantlarla meme rekonstrüksiyonu mümkün

Kadın kanserinde kendi kendine yardım

Kadınların kansere karşı kendi kendine yardım kuruluşu neredeyse 50 yıldır kanser hastalarını destekliyor. Kendi kendine yardım organizasyonunun odak noktası meme kanseri ve jinekolojik kanserlerdir. Kanser hastaları tanı konulduktan sonra burada destekleniyor ve hastalık hakkında daha fazla bilgi edinebiliyorlar. Almanya'nın her yerinde yerel gruplar var.

Ancak Uta B. uzun süre meme rekonstrüksiyonunun yalnızca silikonla mümkün olacağına inanıyordu ve bunu istemiyordu. Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi (UKE) jinekoloji ve doğum uzmanı ve jinekoloji kliniğinde kıdemli doktor olan Dr. Lisa Steinhilper, günümüzde vakaların büyük çoğunluğunda meme kanseri hastalarına meme rekonstrüksiyonu önerilebildiğini bildiriyor. “Otolog rekonstrüksiyonlar (kendi dokunuzun kullanılması) ve heterolog rekonstrüksiyonlar (implant bazlı) arasında bir ayrım yapılır. Her iki yöntemin bir kombinasyonu da gerekli olabilir. Rekonstrüksiyon tek taraflı olabilir, yani meme bezinin çıkarılmasının bir parçası olarak, veya iki taraflı, yani tedavi tamamlandıktan sonra Her rekonstrüksiyondan önce, ilgili tüm hususlar dikkate alınarak bireysel tavsiyeler alınır.”

Uta B., hastalığı ilerledikçe kendi kendine yardım gruplarına dahil olmaya başladı. Sonunda Brandenburg'da kadınların kansere karşı kendi kendine yardım grubunu kurdu ve bugün hala orada yönetim kurulunda çalışıyor. Kadınlar tıbbi güncellemeler alıyor. Uta B. 2007 yılında kendi dokusu kullanılarak meme rekonstrüksiyonu konusunu ilk kez bir konferansta duydu. Uta B. “O benimdi, bunu biliyordum” diyor. Operasyona yüzde 100 ikna olması üç yıl daha sürdü. Kocası ve meslektaşları bunu anlamadı, operasyon sırasında Uta B.'nin başına bir şey gelmesinden korkuyorlardı. Ama bu arzu onun içinde büyüdü.

Lisa Steinhilper

Dr. Lisa Steinhilper jinekoloji ve doğum uzmanıdır. Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi'nin jinekoloji kliniğinde ve polikliniğinde kıdemli doktor olarak çalışmaktadır.

© Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi

Lisa Steinhilper, kendi dokunuzu kullanarak yapılan rekonstrüksiyonun uzun vadede hastalar arasında en büyük memnuniyeti sağladığını söylüyor. “Bu yöntemde karın, sırt veya uyluktan alınan otolog doku göğüs duvarına 'nakledilir'. Bu ameliyatlar karmaşıktır ve erken komplikasyonların ortaya çıkması daha sık görülür. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde daha fazla yara izi oluşur. Yöntemin avantajları 'nakledilen' dokunun doğal görünümü ve davranışıdır; örneğin vücut sıcaklığındaki değişiklik ve ağırlık dalgalanmalarındaki değişiklikler, radyasyon tedavisinden sonra bile otolog dokuyla çok iyi sonuçlar elde edilebilir.” Ancak bu yöntem her durumda uygun değildir.

Christiane H. göğüslerini yeniden yaptırmak istediğini hemen anladı

59 yaşındaki Christiane H. meme kanserini öğrendiğinde 51 yaşındaydı. “O zamanlar doktorlar bana ölmeyeceğim konusunda iyi, göğüslerimi aldırmak zorunda kalacağım konusunda da kötü haber vermişlerdi. İmplantla meme rekonstrüksiyonunun hemen söylenmesi benim için bir teselli olmuştu. ” Teşhisin ilk gününden itibaren göğsünün yeniden yapılandırılmasını istediği açıktı. “Sütyenime veya mayoma bu kadar silikon bir parça koyacağımı bir an bile hayal edemedim. Benim için bu bir soru değildi.” Christiane H., göğsünün alınmasını düşündüğünde, 30 yıl önce hemşire olarak çalışırken gördüğü görüntüler aklına geldi: “O zamanlar kadınlar gerçekten sakatlanmıştı.” Ancak tedavisi planladığından farklı gitti: Meme aldırma yeterli değil. Christiane H.'nin kemoterapiye ve radyasyona ihtiyacı vardı.

Radyasyon nedeniyle Christiane H. artık göğüslerini implantla yeniden yapılandıramıyordu. Ameliyatla ikinci bir meme oluşturmak için midesinden doku alınır. “Ameliyattan sonra birkaç gün ayağa kalkamayacağımı ve bunun yorucu olacağını biliyordum. Ama bu benim için o kadar da kötü olmadı çünkü yeniden bir göğsüm vardı, sadece bir adım öndeydim. “

Christiane H.

Christiane H.'ye 51 yaşında meme kanseri teşhisi konuldu. Berlin'deki kadınların kansere yardım kuruluşunda kanser hastası diğer kadınlarla fikir alışverişinde bulunuyor.

© özel

Christiane H., ameliyatın ardından bir gece Berlin'in Spandau semtindeki yoğun bakım ünitesinde kalmak zorunda kaldı. Her yarım saatte bir, göğse kan akışı olup olmadığını izlemek için bir cihaz kullanıldı, çünkü damarların bağlanması gerekiyordu ve kan akışı işlemin başarılı olduğunu gösteriyordu. Dört gün sonra tekrar ayağa kalkmasına izin verildi ve on gün sonra yeni göğsüyle hastaneden çıkabildi.

Risk faktörleri meme rekonstrüksiyonunun mümkün olup olmadığını belirler

Hamburglu jinekolog Lisa Steinhilper, karmaşık meme rekonstrüksiyon prosedürünün gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğinin bireysel risk faktörlerine bağlı olduğunu söylüyor. “Bunlar arasında örneğin diyabet varlığı, nikotin tüketimi, çok fazla kilolu olmak, damar sertliği, geçmişteki ve ikincil ciddi hastalıklar, bazı ilaçların alınması (örneğin kan sulandırıcılar) ve ileri yaş gibi risk faktörleri yer alıyor. Meme bölgesinde radyasyon tedavisi Aynı zamanda ilgili bir risk faktörüdür. Birkaç risk faktörü varsa yeniden yapılanma yeniden düşünülmeli veya fayda-risk oranı ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.”

Meme kanseri hakkında gerçekler

Robert Koch Enstitüsü'nün tahminlerine göre her yıl yaklaşık 66.800 kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Gençler de giderek daha fazla etkileniyor. Alman Kanser Derneği her yıl 18.000'den fazla kadının meme kanserinden öldüğünü söylüyor. Erkekler de her yıl yaklaşık 770 yeni vakayla meme kanserine yakalanabilir.

Uta B.'nin meme kanseri teşhisi ve tedavisi sırasında doktorlarla yaşadığı olumsuz deneyimler ve başka bir ameliyat korkusunun ardından prosedüre karar vermesi zaman aldı. Ancak kararından hiçbir zaman pişmanlık duymadı: “Anesteziden uyandığımda doktor yatağımda oturuyordu ve yeni sol göğsüme dokunmama izin verildi – ve bu sıcak bir duyguydu. Gözlerime yaşlar aktı çünkü ben ” 15 yıldır böyle bir şey yaşamamıştım” diyor Uta B.. Hayatı boyunca unutamayacağı bir deneyim. Ameliyat sonrasında bambaşka bir özgüvene kavuştu. “Kimse memeyi göremiyor ama insan hissedebiliyor” . İş yerinde bana yeni bir insan olduğumu söylediler.”

Christiane H. de yeni göğsünden memnun. Ancak ameliyatından üç hafta sonra, halının altındaki halıyı yerinden oynatan bir haber aldı: kemik metastazları. “Yazın evden çıkıp karın ortasında durmak gibi bir duyguydu.” Christiane H. bugün bu haberi ancak meme rekonstrüksiyonundan sonra aldığı için mutlu. “Bu teşhisten sonra ameliyat olmaya karar verir miydim bilmiyorum.” Ancak metastazlarla birlikte Christiane H.'nin yeni bir sorunu vardı: 36 aylık hastalıktan sonra artık hastalık ücreti alma hakkı yoktu. İşsizlik maaşıyla yetinmek zorunda kaldı ve engelli maaşı almaya başladı çünkü hemşire ve özel eğitim öğretmeni olarak fiziksel olarak zorlu çalışmalara zaten devam edemeyecekti. “Hayatım boyunca çalıştım ve bunun sonucunda çok fazla sosyal kaygı yaşadım.”

Özel bir göğüs

Meme kanseri sonrası meme rekonstrüksiyonu yasal sağlık sigortası kapsamında olmasına rağmen, iki kadın sağlık sigortası şirketi meme ucunun çoğaltılması masraflarını karşılamak istemedi. Uta B., sağlık sigortası şirketi başlangıçta masrafları karşılamayı reddettiğinde, tıbbi meme ucuna dövme yaptırmayı sözlü olarak kabul etmişti. Ancak sonuçta sağlık sigortası şirketi göğüs ucu dövmesinin parasını da ödedi. Christiane H. için ise durum farklıydı. Sağlık sigortası şirketi, 3.000 avroya mal olan tıbbi dövme için kendisine yalnızca 200 avroluk destek verdi. Christiane H.'nin yeni bir emekli olarak karşılayamayacağı devasa masraflar. Ama Berlinli gerçek bir sanatçı: Bir dövme stüdyosuna yazdı. Ve böylece göğsü artık bir meme ucuyla değil, bir kelebek ve dalla süslenmiştir. Üslubu ve bilgi birikimiyle, Berlin'deki kadınlara yönelik kanserle ilgili kendi kendine yardım organizasyonunda meme kanseri teşhisi konan diğer kadınlara yardım ediyor.

Günümüzde kendi dokunuz kullanılarak meme ucu rekonstrüksiyonu da mümkün olmaktadır. Jinekolog Lisa Steinhilper, bunun örneğin karşı meme ucundan, kasıktan veya göz kapağından alınabileceğini açıklıyor.

Sağlıklı yaşa. Sağlıklı kalın.

En büyük kanser riskleri ve bunlardan nasıl kaçınılacağı

Göğüsleri artık meme kanseri olmadan öncekiyle aynı değil ancak Uta B. ve Christiane H. yeniden iki göğüslerine sahip oldukları için mutlular. Christiane H. bu duyguyu anlatırken, “Kelebekle farklı görünüyor ama ilk günden beri göğsümdeydi” diyor. Kanser onu değiştirdi. Kendisine verilen her yıl için minnettardır. Christiane H., kemiklerindeki metastazlar nedeniyle hayatının geri kalanında tedavi görmek zorunda kalacak. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyor. Ama bunu kimse bilmiyor, diyor Berlinli.

#Konular