Mali: ‘Kritik yıl’ ülkenin anayasal düzene dönmesiyle başlıyor

Elçi, Batı Afrika ülkesinde kalıcı barış ve güvenliği teşvik etme çabalarında “eşsiz bir an” olarak adlandırdığı bir anda büyükelçilere seslendi.

Mart ayında yapılması planlanan birkaç oylamayla “Mali, anayasal düzene dönüş açısından kritik bir yıla giriyor” dedi.

Devam eden iş

Bay Wane, yaklaşık on yıl önce kuzeydeki güvensizlik ve bir askeri darbenin ardından oluşturulan ve Fransızca kısaltması MINUSMA ile bilinen Mali’deki BM misyonunun başında bulunuyor.

O dönemde çok şey başarılmış olsa da, “Konsey tarafından belirlenen hedeflere henüz tam olarak ulaşılmadı ve bağlam önemli değişikliklere uğradı” dedi.

Geçenlerde başlatılan MINUSMA’nın dahili incelemesine atıfta bulunarak, “Konsey, Genel Sekreterin tavsiyesini dikkate alırken, Mali’de istikrarın sağlanmasının yalnızca ülke için değil, tüm bölge için de kritik olduğunu akılda tutmakta fayda var.” yıl.

‘Karmaşık’ güvenlik durumu

Bay Wane en son Ekim ayında Konsey’e bilgi vererek Ağustos 2020 askeri darbesinin ardından Mali’de sivil yönetimin yeniden tesis edilmesi, devam eden güvensizlik ve artan insani ihtiyaçlar hakkında rapor verdi.

O zamandan beri güvenlik durumu, özellikle ülkenin merkezinde ve Burkina Faso ve Nijer ile olan sınır üçgeninde “karmaşık” kaldı.

Aşırılık yanlısı grupların faaliyetleri nedeniyle ülke içinde yerinden edilme oranı yüksek olmaya devam ediyor. Aralık ayında bu yaklaşık 412.000 kişiyi ilgilendiriyordu.

Genel, 8.8 milyon insan 2022’nin başından bu yana yüzde 17’lik bir artışla insani yardıma muhtaç durumda. Beş yaşın altındaki iki milyon çocuk hâlâ akut yetersiz beslenmeden etkileniyor.

Genel Sekreter Özel Temsilcisi ve Mali'deki BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) Başkanı El-Ghassim Wane, Mali'deki durum hakkında Güvenlik Konseyi toplantısına bilgi verdi.

Genel Sekreter Özel Temsilcisi ve Mali’deki BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’nun (MINUSMA) Başkanı El-Ghassim Wane, Mali’deki durum hakkında Güvenlik Konseyi toplantısına bilgi verdi.

İnsani yardım operasyonları etkilendi

“Silahlı kuvvetler, belirli bölgelerde güvenlik olaylarının azalmasına yol açan çabalarını artırdı. Bununla birlikte, aşırılık yanlısı gruplar karmaşık, koordineli operasyonlar yürütme kapasitelerini koruyor” dedi.

Bu arada insani yardım personeli de ateş altında kaldı. Geçen yıl, haklarında 124 olay kaydedildi ve Kayes, Ménaka ve Ségou bölgelerinde beş yardım görevlisi öldürüldü.

686 milyon dolarlık bir müdahale planı yüzde 40’tan daha az bir oranda finanse edildiğinden, insani yardım operasyonları için ek desteğe duyulan ihtiyaç da güçlü olmaya devam ediyor.

korumak için yetkili

“Geçtiğimiz çeyrekte MINUSMA, vatandaşları koruma çabalarına devam etti. Bu, faaliyet gösterdiği zorlu ortama ve önemli olan kapasite boşluklarına rağmen başarıldı” dedi Bay Wane.

İleriye baktığında, MINUSMA’nın güvenliği geliştirmeye daha etkin bir şekilde katkıda bulunma kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Bu, kendilerini daha iyi korumak için ihtiyaç duydukları kaynakların sağlanması, görevde görev yapan birliklerin zamanında değiştirilmesi ve Mali savunma ve güvenlik güçleriyle daha iyi koordinasyon dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.

BM elçisi ayrıca Kuvvetlerin Statüsü Anlaşması uyarınca hareket özgürlüğüne saygı gösterilmesinin “kesinlikle hayati bir ihtiyaç” olduğunu vurguladı.

Önümüzdeki anayasa referandumu

Geçiş ve barış sürecine dönerek, Mali’nin iki aydan kısa bir süre içinde Mart 2024’te anayasal düzenin yeniden kurulması için planlanan bir dizi anketin ilki olacak bir anayasa referandumu düzenleyeceğini kaydetti.

Yetkililer, yeni bir bağımsız seçim yönetim organının oluşturulması ve bir ön anayasa taslağı gibi gelişmelerin de gösterdiği gibi, seçimlerin zamanında yapılması konusundaki kararlılığını sürdürüyor.

Bununla birlikte, yeni seçim yönetim organının ülke genelinde yerel ofisler kurması ve devam eden anayasal inceleme sürecini tamamlaması gerektiğinden bazı zorluklar devam etmektedir.

Destek dahil etme çabaları

Mali’nin geçici yetkilileri, anayasa referandumu ve diğer seçimlere yönelik hazırlıkların çeşitli yönlerini tartışmak için siyasi partiler ve sivil toplumla bir dizi istişare gerçekleştirdi.

Bay Wane, “İçerme ve fikir birliği geçiş sürecinin genel başarısı için kritik öneme sahip olduğundan, bu girişimler teşvik edilmeli ve desteklenmelidir” dedi.

BM desteğinin öneminin altını çizerek, mali ve lojistik kaynakların mevcudiyeti ve “güvenlik durumunun gelişimi” olmak üzere diğer iki yönün de çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

2015 Barış Anlaşması

Bay Wane ayrıca Konseye, birkaç yıl önce kuzeydeki istikrarsızlığın ardından yetkililer ve iki silahlı grup koalisyonu tarafından imzalanan 2015 barış anlaşmasını çevreleyen ivme hakkında bilgi verdi.

Son aylarda hükümetin anlaşmayı denetleyen komiteye katılım düzeyi konusunda anlaşmazlıklar yaşandı ve imzacı hareketler barış sürecine katılımlarını askıya aldı.

MINUSMA, Cezayir ve uluslararası toplumun diğer üyeleri bu arada diyaloğu desteklediler.

“Tarafları teşvik ediyorum hiçbir çabadan kaçınma Wane, mevcut zorlukların üstesinden gelmek ve barış anlaşmasının uygulanmasında kararlı ilerleme kaydetmek için” dedi.

“Devam eden geçiş, bunu yapmak için eşsiz bir fırsat sunuyor. anlaşmayı tahmin etmek: boşa harcanamayacak ve harcanmaması gereken bir fırsat.”