LDC5: BM konferansı, risk ve belirsizlik karşısında dirençli tarımsal gıda sistemleri inşa etmeyi tartışıyor

Karşılaştıkları pek çok zorluk arasında, dünyanın en az gelişmiş ülkeleri (LDC’ler), ortalama yüzde 22,1’lik kronik yetersiz beslenme yaygınlığı ve bazı ülkelerde yüzde 50’yi aşan kronik ve akut gıda güvensizliğinin sıcak noktaları olmaya devam ediyor.

2020’den bu yana bazı ilerlemelere rağmen, genel durum, ekonomik ve demografik baskıların yanı sıra çatışma ve iklim şokları nedeniyle son on yılda daha da kötüleşti.

LDC5’teki bir panel tartışmasında Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, en az gelişmiş ülkelerin tarımsal ve kırsal kalkınmada desteklenmesi çağrısında bulundu.

‘Birlikte daha fazlasını başarıyoruz’

Cumhurbaşkanı Duda, “En az gelişmiş ülkelerin kendi gıda güvenliklerini sağlayabilmeleri için tarımsal ve kırsal kalkınmada desteklenmesi çok önemli” dedi.

AB üretiminde yüzde 10,5’lik payla Avrupa Birliği’nin en büyük beşinci gıda üreticisi olduğunu söylediği Polonya, “tarıma yatırım yapmak ve tarımsal gıda sektörünü modernize etmekle elde edilebilecek bir başarı örneği”.

Bay Duda, en az gelişmiş ülkelerin yerel tarım-gıda sektörlerini modernleştirmeleri için yapay zeka araçları, navigasyon sistemleri, uydu görüntüleri ve çiftçiler için dijital platformlar dahil olmak üzere çeşitli çözümleri uygulamalarına yardımcı olunması gerektiğini savundu.

“Tekrar söz veriyorum [Poland’s] sektörü modernize etme ve dış pazardaki varlığını genişletme konusunda yeterli deneyime sahip şirketlerimiz aracılığıyla size destek olmaya hazırız. Birlikte daha fazlasını başarabiliriz” dedi.

Gambiya Çevre, İklim Değişikliği ve Doğal Kaynaklar Bakanı Rohey John Manjang, Katar'ın Doha kentinde düzenlenen Beşinci En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nda (LDC5).

İklim dostu tarım


Çoğu LDC gibi, Gambiya da ağırlıklı olarak tarımsal bir ülkedir ve nüfusun büyük bir kısmı geçimlik tarıma dayanmaktadır. Daha yüksek sıcaklıklar ve değişen yağış düzenleri gibi iklim değişikliğinin etkileri, ülkedeki mahsullerin üretkenliğini etkileyerek daha düşük verim ve çiftçiler için daha düşük gelirlere yol açar.

Gambiya Çevre, İklim Değişikliği ve Doğal Kaynaklar Bakanı Rohey John Manjang, “Tarım, Gambiya’nın bel kemiğidir, ancak aynı zamanda onu iklim dostu bir formüle dönüştürmemiz gerekiyor” dedi. BM haberleri.

“Gıda yetiştirmek istediğimiz sürece – gıdanın verimli olması, iklim değişikliğinin etkisine yanıt vermesi – en azından bunun iklim açısından akıllı olması gerektiği anlamına gelir; İklim değişikliğinin etkisiyle ilgili.”

Bakan, “Yolumuza devam etmek için paraya ihtiyacımız var” diye vurguladı. “Gelişmiş ülkelerden desteğe ihtiyacımız var. En azından yerdeki durumu etkisiz hale getirmek için daha büyük yayıcıların desteğine ihtiyacımız var.”

Dirençli tarımsal gıda sistemleri oluşturmak


BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) baş ekonomisti Máximo Torero, “Tarımsal gıda sistemlerimizde dayanıklılık oluşturmamız gerekiyor” dedi.

İklim değişikliği, su stresi, hastalıklar ve zararlılar, ticaret ve makroekonomik politikalar ve beklenmedik olaylar nedeniyle tarımsal gıda sistemlerinin risklerine ve belirsizliğine karşı LDC’lerin en savunmasız ülkeler olduğunu açıkladı.

“Tarımsal gıda sistemlerimiz risk ve belirsizlik altında çalışıyor ve çalışmaya devam edecek ve LDC’ler buna karşı en savunmasız ülkeler olacak” dedi.

FAO baş ekonomisti, tarımsal gıda sistemlerini daha esnek hale getirmek için, gıda güvensizlik alanlarını belirlemek için erken uyarı sistemlerine, yeni zoonotik rezervuarların ortaya çıkmasıyla mücadele etmek için Tek Sağlık yaklaşımına ve en savunmasız olanları desteklemek için hedeflenen sosyal korumalara yatırım yapılması gerektiğini söyledi. . para transferleri ve iş karşılığı yemek programları gibi.

FAO uzmanı, “Tarım ve gıda sistemlerini dönüştürmek için enerji, su, teknoloji ve insan kapasitesini birleştirmeliyiz” vurgulayarak, ortak yaşamımıza ve ortak gezegenimize rehberlik edecek yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

“Bu toplumsal sözleşmenin koşulu, tüm insanlar için evrensel gıda hakkının tanınmasını ve bunu başarmak için gerekli araçların sağlanmasını sağlamak üzere dayanıklılık oluşturmak için birlikte çalışmamızdır.”

Alhadje ve Abdoulie Faal kardeşlerin Gambiya, Kanuma'daki sebze ve meyve işletmesi BM Sermaye Geliştirme Fonu tarafından destekleniyor

Gıda güvenliği ve beslenme programı başlatıldı


LDC5 konferansının oturum aralarında, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) ve FAO Pazartesi günü, LDC’lerin tarımsal gıda sistemlerini daha verimli, kapsayıcı, dayanıklı ve esnek hale getirmelerine yardımcı olacak küresel bir program olan Tarımsal Gıda Sistemleri Dönüşüm Hızlandırıcısını (ASTA) başlattı. ortaklıklar yoluyla ve kamu-özel sektör yatırımlarından yararlanarak sürdürülebilir.

FAO Genel Direktörü QU Dongyu, “Tarımsal gıda sistemlerinin geleceğini ele almak, iklim krizi, tarımsal üretim, değer zinciri verimliliği, kapsayıcılık, beslenme, arazi kullanımı ve biyolojik çeşitlilik dahil olmak üzere birçok konuyu kapsayan bütüncül bir bakış açısı gerektiriyor” dedi.

“ASTA, ülkelerin tarımsal gıda sistemlerini dönüştürme hedefine ulaşmalarına yardımcı olacak somut bir araç sağlıyor” diye açıklıyor.

2018 itibariyle, ASTA yaklaşımı dünya çapında 15 ülkede test ediliyor. ASTA modelinin başarılı bir şekilde test edildiği bir örnek, ananas değer zincirini dönüştürmek için 8 milyon $’ lık özel yatırımı çekmek üzere 2 milyon $’ lık kamu finansmanının sağlandığı Surinam’dır.

İleriye bakıldığında, ASTA önümüzdeki beş yıl içinde en az 300 milyon $ özel yatırım elde etmeyi hedefliyor.

UNIDO Genel Müdürü Gerd Müller, “ASTA, yatırım fırsatlarını tespit ediyor ve bu yatırımların gıda değeri zincirlerine yönlendirilmesine yardımcı oluyor” dedi.