Kuşkonmaz yedikten sonra idrarımız neden kokar?

Bunu bildiğim iyi oldu
Kuşkonmaz yedikten sonra idrarımız neden kokar?





Kuşkonmaz idrarın kokusunu değiştirir.

© Imago Görselleri

Tina pokeri



Kuşkonmaz yiyen herkes tuvalette koku alma sürpriziyle karşılaşacaktır. Peki neden aslında? Peki kokulu kuşkonmaz idrarı hakkında ne yapabilirsiniz?





Kuşkonmaz yeniden yapılıyor. Süpermarkette görebilir ve tuvalette kokusunu alabilirsiniz. Çünkü kuşkonmaz mevsimiyle birlikte keyifle gelen kendine has kokular da geri geliyor. Peki kuşkonmazda, yedikten sonra idrarınızın kötü kokmasına neden olan ve her tuvalete gidişinizi koku alma mücadelesine dönüştüren şey nedir? Tipik koku hakkında ne yapabilirsiniz? Peki neden herkes kuşkonmaz idrarından etkilenmiyor?



Kuşkonmaz popülerdir. Bu sadece lezzetinden değil, aynı zamanda iç değerlerinden de kaynaklanmaktadır. Barların yüzde 90'dan fazlası sudan oluşuyor ve kalorileri düşük ama aynı zamanda bol miktarda vitamin ve mineral de içeriyor. Bunlar arasında demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve bakırın yanı sıra beta-karoten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar bulunur. Ancak tipik kuşkonmaz idrarından başka bir bileşen sorumludur: aspartik asit.

Kadınlarda göğüs kılları

Bunu bildiğim iyi oldu
Neden kadınlarda göğüs kılları da koyulaşıyor?




29 Mart 2023

Kuşkonmazdaki asit idrarın kokmasına neden olur




Aspargusik asit kükürt içeren bir karboksilik asittir. Bu asit, kuşkonmazın yeraltında özellikle hızlı bir şekilde büyüyebilmesini sağlar. Kuşkonmazın tüm çeşitlerinde (beyaz, yeşil veya mor) kuşkonmaz asit bulunur ve esas olarak kuşkonmazın uçlarında bulunur. Özellikle beyaz kuşkonmazın özellikle yoğun kuşkonmaz idrarına neden olduğu söyleniyor. Bunun nedeni beyaz kuşkonmazın yeşil veya mor kuşkonmazdan farklı olarak yalnızca yeraltında yetişmesidir. Saplar ne kadar çok güneş ışığına maruz kalırsa, hasat edildiğinde o kadar az aspartik asit elde edilir.


Kuşkonmazdaki asit yırtıcı hayvanlara karşı doğal bir kovucu görevi görür. Asit ayrıca kutupların etrafındaki diğer bitkilerin büyümesini de engeller veya tamamen engeller. Amino asidin kendisi kokmaz. Kuşkonmaz idrarının oluşmasına neden olan, kuşkonmaz yedikten sonra vücutta başlayan süreçlerdir. Amino asidin ayrışması kükürt içeren bozunma ürünleri oluşturur. Bazı insanların tüketimden sadece birkaç dakika sonra ayak tırnaklarını kıvırmasına neden olan tipik kokuya neden olan da tam olarak bu kükürttür.

Genç bir kadın bacak bacak üstüne atarak oturuyor

Bunu bildiğim iyi oldu
Neden bacak bacak üstüne atmayı bırakmalıyız?




02/13/2024

Kuşkonmaz idrarı – herkes bu fenomenden etkilenmez




Koku konusunda yapabileceğiniz (neredeyse) hiçbir şey yok. Kuşkonmaz idrarını önlemenin tek yolu kuşkonmaz yemeyi bırakmaktır. Kokuyu diğer gıdalar veya özel gıda içerikleriyle birleştirerek “nötrleştirmek” mümkün değildir. Federal Beslenme Merkezi'nin (BzfE) bir raporu Nisan ayında heyecan yarattı. Çilek ile kuşkonmaz idrarının azaltılabileceği söylendi. Bu doğru değil. Bu bir 1 Nisan şakasıydı. Ancak aslında yardımcı olabilecek şey çok fazla içmektir. Ne kadar çok içerseniz idrarınız o kadar sulu olur. Bu da kuşkonmaz idrarının yoğunluğunu kaybetmesine neden olur.

Peki neden bazı insanlarda kuşkonmaz idrarı gelişirken bazılarında gelişmez? İşin özüne indiğinizde bunun arkasında bir kusur var. Nüfusun yarısından fazlası, asidi parçalamak için gerekli enzimin eksikliğinden yararlanıyor. Bu işlem gerçekleşmediği takdirde kükürt ve dolayısıyla kötü kokulu kuşkonmaz idrar kokusu oluşmaz. Yani kuşkonmaz yedikten sonra idrarımızın özellikle güzel kokup kokmayacağı zaten beşiğimizde. Artık kuşkonmaz idrarının kokusunu alamayan kişilerin olduğu da bilinmektedir. ABD'li bir araştırma ekibinin keşfettiği gibi, “koklamama seçiciliği” de kalıtsaldır.


Kaynak: BzfE, NIH çalışması, NIH çalışması 2, AOK, Techniker Krankenkasse, Geo

#Konular