Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde silahlı grupların saldırıları 100.000’den fazla insanı yerinden etti

İnsani yardım kaynaklarından alıntı yapan BM sözcüsü Stéphane Dujarric, Rutshuru şehrinden yerinden edilmiş 50.000’den fazla kişinin Kibirizi’de güvenliğe kavuştuğunu söyledi.

Masisisi bölgesinden yaklaşık 55.000 kişi yakınlardaki köylerin yanı sıra bölgesel başkent Goma’ya ve komşu Güney Kivu eyaletindeki Minova’ya kaçtı.

koşan çocuklar

BM istikrar misyonu MONUSCO’dan barış güçleri, bir yetimhaneden 50 çocuk da dahil olmak üzere doğudaki Sake kasabasındaki üssünde 95 çocuğu barındırdı.

“Bu, hafta sonu Kongo güçleri ile M23 silahlı grubu arasında bu bölgede yaşanan çatışmalardan sonra oldu” dedi. Dujarric.

Çatışmada dört sivil öldü ve en az beş kişi yaralandı.

Barış güçleri yaralılara üssünde tıbbi yardım sağladı ve daha sonra onları Goma’ya tahliye etti. Çocuklar da şehirdeki bir çocuk merkezine nakledildi.

Yerinden edilmiş kişiler için destek

MONUSCO’ya göre, ADF isyancı grubunun Mart ayının başından bu yana Kuzey Kivu eyaleti, Beni bölgesinde en az 97 sivili öldürdüğü bildirildi.

Dujarric, Uganda ve Kongo güçleri arasında devam eden ortak operasyonlar nedeniyle, barış güçlerinin Beni’nin güneyindeki şüpheli ADF üyelerinin saldırıları gerçekleştirdiği bölgeye erişemediğini söyledi.

“İnsani yardım ortaklarımızla birlikte, Beni ve çevresindeki binlerce kişiye çok ihtiyaç duyulan diğer hizmetlerin yanı sıra sağlık desteği, eğitim, gıda, su ve sanitasyon sağlıyoruz. Yanıtımızı artırmak için de çalışıyoruz” dedi.

Geçen yıl boyunca devam eden şiddet, Kuzey Kivu’da 600.000’den fazla çocuğun eğitimini etkiledi.

Ayrıca, altı milyondan fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiği bir ülkede 800.000’den fazla insanı yerinden etti.

Sitede Güvenlik Konseyi

Ziyaret edilen haberlere göre, geçen hafta sonu Güvenlik Konseyi büyükelçileri DKC’yi ziyaret ederek başkentte toplantılar yaparak ve ardından doğuda, bölgede bir MONUSCO üssünün de bulunduğu Goma’ya giderek vakit geçirdiler.

Ziyaretin amacı, Kuzey Kivu’daki güvenlik ve insani durumu, burada aktif olan birçok silahlı grubun faaliyetlerini daha iyi anlamak ve insan hakları ihlalleri ve doğal kaynakların yasa dışı kullanımı hakkında bilgi edinmekti. güvensizlik ve çatışmayı şiddetlendirmiştir.

Konsey üyelerinin Goma’dayken, aynı zamanda MONUSCO’ya başkanlık eden BM Özel Temsilcisi Bintou Keita’nın açıklamalarda bulunduğu bir etkinlikte, görev sırasında öldürülen MONUSCO barış güçlerini andıkları bildirildi.