Kötü işitmek ve hiçbir şey yapmamak ciddi sonuçlara yol açabilir

KBB doktorundan ipuçları
Kötü işitmek ve bu konuda hiçbir şey yapmamak ciddi sonuçlara yol açabilir

Mevcut bağlantıyı kopyala

Birkaç gündür Airpods Pro 2'yi işitme cihazı gibi kullanabilirsiniz. Burada önde gelen bir KBB doktoru ne düşündüğünü açıklıyor. Peki işitme testi yaptırmanın tam zamanı ne zamandır?

Yazarımız Apple'ın işitme cihazı Airpod'larının kendi kendine testini yaptı. Şimdi sonuçları kontrol etmek ve önemli bir konu olan işitme kaybı hakkında daha fazla bilgi edinmek için KBB doktoru Bernhard Junge-Hülsing'i ziyaret etti. Araştırmaya göre Almanya'da 14 ila 33 milyon kişi bu durumdan muzdarip, bazıları sadece tek kulağında, çoğu da bunu fark etmiyor.

Bay Junge-Hülsing, benim için her zaman zor olan gürültülü barlar dışında, günlük yaşamda hiçbir kısıtlamam yok. Anketlere göre insanlar size geç geliyor. Neden?
Çünkü gözlüklerin aksine işitme cihazları seksi olmayan bir şey olarak algılanıyor ve yaş ve kalın kafalılık kavramıyla ilişkilendiriliyor. Bu, Alman diline derinden bağlıdır. “Aptal” kelimesi, Eski Yüksek Almanca'da “aptal, sağır, aptal, basit fikirli” gibi bir anlama gelen “tumb” ile yakından ilişkilidir. Wittgenstein bir keresinde şöyle demişti: Eğer onun hakkında konuşamıyorsan, onun hakkında düşünemezsin. Yani zekamız sözel zekadır.

© Tanja Kernweiss / kıç

Kişiye

Bernhard Junge-Hülsing ve iki meslektaşı Starnberg'de kulak, burun ve boğaz tıbbı, foniatri ve pediatrik odyoloji alanında büyük bir uzman muayenehanesi yürütüyor. Aynı zamanda Bavyera KBB Doktorları Meslek Birliği'nin eyalet başkanıdır.

Hastalarınız gönüllü olarak mı geliyor yoksa çaresiz kalan yakınları ve eşleri tarafından mı gönderiliyor?
Elli elli. Artık tiyatroda, televizyonda ya da kilisede bazı şeyleri iyi anlamayanlar var. Ama aynı zamanda eşleri veya çocukları tarafından baskı altında tutulan ve şuna ikna olanlar da var: Aslında hala iyi duyuyorum, henüz işitme cihazına ihtiyacım yok, duymam gereken her şeyi duyuyorum.

İşitme bozukluğu ortalama ne kadar ileri düzeydedir?
İşitme testlerimiz için referans görevi gören normal işiten gençlerle karşılaştırıldığında, konuşmayı anlama becerilerinde genellikle yüzde 25 ila 30 civarında bir kayıp yaşanmıştır.

Zamanında müdahale edilmezse ne kadar tehlikeli olur?
Demans özellikle büyük bir tehlikedir. Uzman literatürüne göre bu, tedavi edilmeyen işitme engelli kişilerde yaklaşık dört yıl daha erken ortaya çıkabilir. Uzayda yönünüzü kaybedersiniz ve bu nedenle daha sık düşersiniz. Ambulansın sesini duyamamanız veya ufak bir kaza geçirmeniz nedeniyle araç kullanırken de sorun yaşarsınız. Bir keresinde geri geri giderken camdan bir eve giren ve bunu duymayan bir hastam vardı. Bu uç bir örnek ama sonra ehliyetini kaybetti. Yaşlı insanların araba kullanmasına karşı değilim ama görme ve işitme zayıflıklarını telafi etmeleri gerekiyor, aksi takdirde halk için tehlike oluşturabilirler.

İşitme kaybının başladığının en erken belirtisi nedir?
Partneriniz sık sık şunu söylüyorsa: Beni anlamıyor musun? Bu çok erken başlıyor! Bu yüzden ortam gürültüsünü pek anlayamayan 30-40 yaşlarındaki birçok insan bana geliyor. Daha sonra yüzde üç veya dört işitme kaybı oluyor, yani o kadar da kötü değil.

Peki işitme testini kesinlikle ertelemeyi ne zaman bırakmalısınız?
Sessiz bir ortamda bile artık birini anlayamadığınız zaman. Artık sadece televizyondaki haber spikerini anladığınız, ana dilinizi de dudaklarınızdan okuyabildiğiniz “Tatort” gibi orijinal Alman dizilerinin oyuncularını anlayamıyorsunuz. Eğer böyle bir şey artık işe yaramıyorsa, o zaman tam zamanıdır.

20 Aralık 2022, 14:12

Kulaklıklı küçük çocuk sallanan atın üzerinde oturuyor

Gürültü kirliliği

Kulaklıklar ve konserler: Milyarlarca genç işitme kaybı riskiyle karşı karşıya

Bu durumda KBB doktoruna mı gitmeniz gerekiyor yoksa işitme cihazı mağazası yeterli mi? Ayrıca işitme testleri de yapıyorlar.
İşitme cihazı reçetesinin ilk olarak KBB doktoru tarafından verilmesi gerekmektedir. Ve ilk önce işitme bozukluğunun nedenine bakmanız mantıklıdır. Örneğin, kulak zarında bir delik olup olmadığı veya birisinin çok fazla kulak kiri olup olmadığı. Aslında uzun süredir işitme cihazı kullanan ve kulak kirini çıkardıktan sonra artık onlara ihtiyaç duymayan hastalarım oldu.

İşitme kaybının kolayca tedavi edilebilecek başka nedenleri var mı?
İlk başta aklınıza bile gelmeyen sebepler de var. Örneğin kulak trompetinin çökmesine neden olan alerjiler. Bu, timpanik boşluk ile orta kulak arasındaki bağlantı kanalıdır. O zaman, örneğin teleferikle bir dağa çıkıp burnumuzu tutup havayı içeri aldığımızda basınç dengeleme artık işe yaramaz. Eğer bu işe yaramazsa, kulağınızı içeriden tıkamak gibidir. O halde öncelikle bu kulak trompetiyle soluma bozukluğunu tedavi etmelisiniz. Bu özellikle gençleri etkiliyor.

28 Ekim 2024, 17:39

Çizimde izole edilmiş bir kulak ve Air Pods 2 Pro kulaklık gösterilmektedir

Kendi kendine test

İşitme güçlüğü mü çekiyorsunuz? Ben değil!

İşitme kaybının arkasında kesinlikle açıklığa kavuşturulması gereken daha ciddi nedenler olabilir mi?
Çok çok. Bir tarafta işitme ve denge sorunu ortaya çıkıyorsa mutlaka bir tümör akla gelmelidir. Çocukluk çağındaki orta kulak enfeksiyonunun uzun vadeli bir sonucu olarak ortaya çıkan ve yalnızca yetişkinlikte ortaya çıkan kemik iltihabı gibi kronik iltihaplanmalar vardır. İşitme kemikçiklerinde, özellikle de üzengi kemiklerinde kemikleşme meydana gelebilir. İlaçlar, özellikle sitostatikler işitme duyusuna zarar verebilir. Multipl skleroz gibi otoimmün hastalıklar da işitme kaybıyla başlayabilir. Daha pek çok şey sıralayabilirim…

Ancak en yaygın olanı yaşa bağlı işitme kaybıdır?
Onda dokuzu öyle, evet. Her ne kadar yanlış bir tabir olsa da, çünkü asıl sebep yaş değil, sürekli maruz kaldığımız çevresel gürültüdür. Örneğin trafikte veya çok yüksek sesli müzikte. Bu nedenle bugün “çevresel işitme kaybı”ndan bahsediyoruz. Ve bugün 50 yıl öncesine göre daha erken başlıyor, bu yüzden birçok insan işitme cihazına daha erken ihtiyaç duyuyor.

İlerlemesini engellemek için ne yapabilirsiniz? Gerçekten her zaman işitme cihazı mı olmak zorunda, yoksa işitme eğitimi yeterli mi?
Bu, hastalarımın her zaman sorduğu çok tipik bir sorudur. Belirli bir diyetin işe yarayıp yaramayacağını, hatta işitme eğitiminin olup olmadığını sorarak benimle pazarlık yapmaya çalışıyorlar. Ancak ne yazık ki kendi başınıza yapabileceğiniz pek bir şey yok. Elbette kendinizi çok fazla gürültüye maruz bırakmamalısınız ancak aksi takdirde hayatınızı eskisi gibi yaşamaya devam etmelisiniz.

Peki ya dinleme eğitimi? Çok sayıda uygulama var…
Yetişkinler için işitme eğitimi, yalnızca zaten işitme cihazınız varsa ve profesyonel rehberlik altındaysanız anlamlıdır. Ayrıca işitsel işlemleme bozukluğu olan 14 yaşına kadar gençlere yönelik eğitim kursları da bulunmaktadır. Ancak bunlar yalnızca pediatrik odyolog ve konuşma terapisti ile işbirliği içinde kullanılmalıdır.

2 Ağustos 2024 11:40

Kuru öksürük: Bir adam dirseğinin kıvrımına doğru öksürür.

ilaç

Kuru öksürüğümün nedenini adım adım nasıl buldum?

Birçok kişi için işitme testi eşiği yüksektir. Ben Airpod'larla aştım, sen tekrar test ettin. Sonuçlar tutarlı mı?
Birbirlerine yakınlar, aradaki küçük fark günün şartlarından da kaynaklanıyor olabilir. İnternette hem iyi hem de kötü başka kendi kendine testler de var, AirPods işitme testi iyi olanlardan biri. Bu gelişme gerçekten ileriye doğru atılmış büyük bir adım çünkü bu tür testler çok az çaba gerektiriyor.

Ancak bu test, sizin uygulamalarınızda da deneyimlediğim gibi, dil anlayışımı test etmedi.. AirPod'lar bana yalnızca sesler çalıyordu ve bir şey duyduğumda ekrana basmam gerekiyordu…
Dil anlama testi, Almanya'da kullandığımız ek bir teşhis aracıdır. Pek çok ülkede Apple'ın testinde olduğu gibi işitme eşiği ölçümü yeterli oluyor.

Böyle bir test sonucu, hafif işitme bozukluğu henüz işitme cihazına ihtiyaç olduğunu göstermeye yetmeyen birçok kişi için ne anlama geliyor? İleri derecede sağır olabilecekleri geleceğe yönelik eğitim için AirPod'ları mı kullanmalılar?
Onlar için Airpod'lar konferans veya ders gibi durumlarda daha iyi geçinmenin iyi bir yoludur. Ve belki bir yıl sonra başka bir kendi kendine test yaparsınız. Sonuç kötüleşirse bir akustikçiye veya KBB doktoruna gidin.

Ama henüz Airpod'ları reçete edemiyor musunuz?
Hayır. Onaylanmış bir tıbbi ürün olmasına rağmen, tıbbi yardımlar listesinde yer alması gerekir ve henüz listelenmemiştir.

Gelecekte kulaklıkların işitme cihazı olarak nasıl bir rol oynayacağını düşünüyorsunuz?
Piyasa tamamen değişecek. Sadece Apple değil, kulaklık üreticileri de SennHaberlerr veya işitme cihazı üreticilerinin ürünleri gibi kulak kanalının derinliklerinde kaybolan kulaklıklara sahip işitme cihazları geliştirecek. Daha rahat, teknik açıdan gelişmiş ve daha çabuk takılabilen işitme cihazları geliştiriliyor. Yapay zeka alanındaki ilerlemelerle birlikte yakında televizyon şunu diyebilir: Bu gerçekten çok gürültülü, işitme testi yapın. Bu değişiklikler yalnızca işitme cihazlarıyla sınırlı kalmayacak, giyilebilir cihazlar ve gözlükler de dahil olmak üzere en geniş anlamda ev elektronikleri ile sınırlı kalacak. Kim bilir birkaç yıl sonra hâlâ gözlüklerle mi bakacağız, yoksa hepimiz gece görüş cihazları mı takacağız? Bu heyecan verici olacak. Bunu sabırsızlıkla bekliyorum, hayatlarımızı daha iyi hale getirecek.