Kendini yansıtma: Yılın başında kendimize sormamız gereken 15 soru

Eski şeyleri bırakıp yeniden başlamak
Kendini yansıtma: Yılın başında kendimize sormamız gereken 15 soru

Yeni yıl yaklaşırken birçok insan düşünmeye başlıyor.

© Westend61 / Imago Görseller

Leonie Zimmermann

Tam da Yeni Yıl yaklaşırken birçok insan duygusallaşıyor ve son birkaç ayı düşünüyor. Ve haklı olarak, çünkü öz-düşünüm bizi kendimize daha da yakınlaştırır ve daha da ileriye götürür.

Birkaç gün sonra 2023, 2024 olacak. Yeni yıl yaklaşırken çoğumuzda iyimserlik duygusu artıyor. Sonra düşünürüz ve son birkaç ayı düşünürüz. Ve on iki ay içinde pek çok şey olabilir, çünkü en geç bu yıl hakkında daha fazla netlik kazanmamız gerekirdi. Ancak sadece dünya olayları sürekli gelişmiyor, biz de bu dünyada her geçen yıl değişiyoruz.

Yılın başında kişisel değerlendirme için 15 soru

Geçtiğimiz birkaç aya dönüp bakmak ve gelişmeler üzerine düşünmek, nerede durduğumuzu görmek, gelecek yıla iyi bir hisle başlamak için fazlasıyla faydalı. Kendini yansıtmanın iyi yanı, doğru ya da yanlışın olmamasıdır. Bu daha çok kendinizi ve eylemlerinizi dürüstçe sorgulamakla ilgilidir. Pek çok insan hâlâ kendilerine doğru soruları sormakta zorlanıyor. Siz de aynı fikirdeyseniz, yılın başında düşünmeniz için birkaç fikrimiz var:

1. Bu yılı tek cümleyle nasıl anlatırdım?
  2. Bu yılki beş önemli olayım neydi?
  3. Yılımı hangi insanlar şekillendirdi ve neden?
  4. Bu yıl özellikle neye minnettarım?
  5. Bu sene ilk defa ne yaptım?
  6. Bu yıl en son ne yapmak isterdim?
  7. Bu yıl hangi zorlukların başarıyla üstesinden gelebildim?
  8. Bu yıl yeni ne öğrendim?
  9. Bu yıl neye ya da kime veda ettim?
  10. Bu yıl neyi yapmadığıma pişman oldum?
  11. Bu yıl beni özellikle şaşırtan ne oldu?
  12. Gelecek sene hangi nitelikleri yanımda taşımak istiyorum, neleri istemeyeceğim?
  13. Hangi hedeflere ulaştım ve kendim için hangi yeni hedefleri belirledim?
  14. Hangi insanlar/kitaplar/filmler beni özellikle etkiledi?
  15. Şu an yaşadığım hayattan memnun muyum?

Bu arada: Düzenli olarak öz-düşünme yaşamlarımızı açıkça zenginleştirebilir. Kendilerini, düşüncelerini, duygularını ve eylemlerini düzenli olarak sorgulayanlar yalnızca daha iyi kararlar vermekle kalmaz, aynı zamanda değerlerini, sınırlarını ve ihtiyaçlarını daha net bir şekilde iletebilir ve uygulayabilir ve hedeflerini ve hayallerini daha spesifik olarak takip edebilirler – çünkü onları tanırlar.

#Konular