Kendini yansıtma: Hayatta kendinize sormanız gereken 15 soru

Kendini yansıtma
Herkesin hayatında en az bir kez kendine sorması gereken 15 soru

Öz-düşünüm, kendimizi ve çevremizi daha iyi anlamamıza ve hayatlarımızı kendi ellerimize almamıza yardımcı olabilir.

© Ridofranz / Getty Images

Leonie Zimmermann

Kişiliğimiz sürekli bir değişim süreci içerisindedir. Bu durum eylemlerimizi ve düşüncelerimizi anlamamızı daha da zorlaştırır. Kendini yansıtma gerçek bir oyun değiştiricidir.

Gerçekten ne istiyorum? Muhtemelen her birimizin bir noktada kendimize sormuş olduğu bir soru. Ancak bu sorunun cevabını bulmak hiç de kolay değil. Bir yandan bunun nedeni, hayatımızın seyri boyunca sürekli olarak değişmemiz ve bununla birlikte hayattan ne istediğimizi de değiştirmemizdir. Ve sonra, günlük işlerin sürekli yoğunluğu, internet ve boş zamanlarımızdaki stres nedeniyle, kendimizi gerçekten sorgulamak bizim için çoğu zaman zordur.

Düzenli olarak öz-düşünüm yaşamlarımızı açıkça zenginleştirebilir. Kendilerini, düşüncelerini, duygularını ve eylemlerini düzenli olarak sorgulayanlar, yalnızca daha iyi kararlar vermekle kalmaz, aynı zamanda değerlerini, sınırlarını ve ihtiyaçlarını daha net bir şekilde iletebilir ve uygulayabilir ve hedeflerini ve hayallerini daha spesifik olarak takip edebilirler – çünkü onları tanırlar.

Özdüşünüm üretkenliğimizi artırabilir

Milyarder Warren Buffett birkaç yıl önce “Her şeyden önce kendinize yatırım yapmalısınız. Bu, karşılığını bin kat kazandıran tek yatırımdır” demişti. O zamanlar her şeyden önce başarıya yapılan yatırımdan bahsediyordu. Artık bilimsel olarak kanıtlanmış olan bir kendini yansıtma etkisi.

Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar Francesca Gino ve Gary Pisano, yaptıkları bir araştırmada mesleki ve kişisel başarı üzerine günlük düşünmenin verimliliğimizi artırabileceğini kanıtlamayı başardılar. Kendimizi düzenli olarak sorgulamak, davranışlarımızı daha iyi yönde değiştirmemize yol açabilir.

Kendini yansıtmanın her şeyden önce bir şeye ihtiyacı vardır: Zaman

Benzer bir etki olumsuz duygularda da mümkündür: Kendimiz hakkında düşünmeye alışkınsak, korkuları ve endişeleri bu kadar kolay kabul etmeyiz ve onlarla daha iyi başa çıkabiliriz. Uzun vadede, öz-düşünüm, dürtülerimizi daha iyi kontrol etmemize ve hatalarımızı tekrar tekrar tekrarlamak yerine gerçekten ders çıkarmamıza olanak tanır.

Anlam krizi mi?

Gerçekten önemli olan: Kendi hayatınızda daha fazla anlam kazanmanın 26 yolu

Ancak, kendinize doğru soruları sormanız ve bu konu hakkında yoğun bir şekilde düşünmeye gerçekten zaman ayırmanız, öz-düşünüm için önemlidir. Ve kendimizi daha iyi tanımak için her birimizin kendimize sorması gereken sorular var. Aşağıdaki 15 parça kesinlikle dahildir.

Her birimizin kendimize sorması gereken 15 soru

1. Kimse izlemediğinde ben kimim?
  2. Nasıl bir insan olmak istiyorum?
  3. Hayatta benim için gerçekten önemli olan insanlar hangileri?
  4. Her sabah ne için kalkıyorum?
  5. Başarı benim için ne anlama geliyor?
  6. En büyük hayalim nedir?
  7. Beni bunu yerine getirmekten alıkoyan ne?
  8. Hangi değerler benim için önemlidir ve neden?
  9. Hangi konuda iyiyim ve hangi konuda iyi değilim?
  10. Ben iyi bir arkadaş mıyım?
  11. Aslında kendimi nasıl bulabilirim?
  12. Ölümden korkuyor muyum?
  13. Hayatımda paranın, aşkın ve dostluğun ne önemi var?
  14. Hayatımın en güzel anı neydi?
  15. Eğer yeniden başlayabilseydim – neyi farklı yapardım?

İdeal kişilik imajını unutmak

Elbette bu sadece kendimizi biraz daha iyi anlamak için kendimize sorabileceğimiz soruların ilham kaynağı. Öz değerlendirmeye açık bir tavırla yaklaşmak ve kendinize karşı dürüst olmaya çalışmak önemlidir. Çoğu zaman söz konusu sorulara gerçekte düşündüğümüz şekilde değil, olmak istediğimiz şekilde yanıt veririz.

Bu yüzden kişiliğinize ilişkin ideal imajınızı bir kenara bırakmaya çalışın ve gerçekte kim olduğunuzu kucaklayın. Sizin için gerçekten neyin iyi olduğunu ve hayattan ne istediğinizi öğrenmenin tek yolu budur. Çünkü büyük filozof Seneca'nın bir zamanlar dediği gibi: “Yelken açmak istediğin limanı bilmiyorsan, hiçbir rüzgar sana uygun değildir.”

#Konular