Kansızlık için maydanoz: Mutfak bitkisini bu kadar sağlıklı yapan şey nedir?

Aşçı
Sağlıklı mutfak otu: Maydanozu bu kadar özel yapan şey nedir?





Çok yönlü popüler mutfak: Maydanoz, tadı ve malzemeleri nedeniyle değerlidir

© Olga Lepeshkina / Getty Images

Annette Kerckhoff


kaydeden Annette Kerckhoff


6 Mart 2024, 18:42
3 dakika



Maydanozun tadı güzeldir ve çok sağlıklıdır. Yazarımız maydanozun neden doğa bilimlerinde kansızlığı tedavi etmek için de kullanıldığını açıklıyor.





Bunları hâlâ eski yemek kitaplarında, sandviçli soğuk tabakların, Mettigeln'in veya üzerinde bir demet maydanozlu yumurta dolması fotoğraflarında görebilirsiniz. Ancak günümüzde, kıvırcık maydanozun bu yaygın dekorasyonu artık pek bulunmuyor – ne yazık ki: maydanoz, her süpermarkette taze, dondurulmuş veya kurutulmuş olarak da bulunabilen sağlıklı ve uygun fiyatlı bir mutfak bitkisidir.



Malzemeler söz konusu olduğunda maydanoz çok sayıda vitamin ve mineral içeren çok yönlü bir besindir. Bununla birlikte, bir araya getirildiğinde anemiyi önleme veya anemiyle mücadele etme konusunda özellikle ilgi çekici olan seçilmiş bazı bileşenlere daha yakından bakmak istiyoruz. Tıbbi olarak anemi olarak bilinen anemi, kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) eksikliğinden veya “eris”te bulunan kırmızı kan pigmenti hemoglobinin eksikliğinden kaynaklanır. Hemoglobin oksijeni bağlar ve onu kan dolaşımı yoluyla vücutta taşır. Burada hücrelerin metabolizması için gerekli olan oksijen yeniden serbest bırakılır. Aneminin tipik bitkinliği muhtemelen oksijen eksikliğinden de kaynaklanmaktadır, bu da hemoglobin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bir yan detay: Demir içeren hemoglobine oksijen bağlanırsa, demir ile oksijen arasında kimyasal bir reaksiyon meydana gelir ve kan parlak kırmızıya döner. Oksijen vücuda salındığında kan koyu kırmızıya döner.


Maydanoz ve kan oluşumu




Peki maydanozun bununla ne alakası var? Tüm yeşil otlar ve sebzeler gibi maydanoz da yeşil yaprak pigmenti klorofil içerir. Klorofil molekül olarak hemoglobininkine çarpıcı biçimde benzeyen bir yapıya sahiptir. Neredeyse tamamen aynı bileşenlerden oluşur. Tek fark: Hemoglobin molekülünün ortasında daha önce açıklanan demir atomu, klorofil molekülünün ortasında ise magnezyum atomu bulunur. Bunun anlamı şudur: Klorofil ve dolayısıyla yeşil otlar, yeşil sebzeler, yeşil smoothieler, hemoglobin oluşumu için gerekli bileşenlerin büyük bir kısmını sağlar. Hala eksik olan şey demir. Burada da maydanoz 100 gramda 3,6 miligramla çok da kötü sonuç vermiyor, özellikle de demir emilimini artıran özellikle yüksek oranda C vitamini içerdiğinden.

Enginar kapsülleri

Mikroskop altında
Enginar kapsülleri aslında kolesterolü düşürebilir mi?




28 Haziran 2023


Maydanoz tüketilirse ve ideal olarak demir açısından zengin besinlerle (kırmızı et, mercimek, nohut, kabak çekirdeği, amaranth, kinoa ve darı) birlikte tüketilirse vücut kan oluşumu için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olur. Yeşil bitkileri ve yapraklı yeşillikleri mutfağa yeniden entegre etmek için iyi bir neden – ve “Yeşil ol” hareketi eğiliminin ve yeşil smoothie'lerin popülaritesinin argümanlarından biri. Bununla birlikte, vücudun hayvansal kaynaklardan gelen demiri bitkilerden gelen demirden daha iyi emebildiğini de unutmamak gerekir.


Klorofil, C vitamini ve demir kombinasyonu, demir eksikliği ve oksijen tedariği açısından ne kadar faydalıysa, maydanoz otunun da (toprak üstü kısımları) düzenli olarak tüketilmesi gerekir, ancak çok “yüksek dozlarda” tüketilmemelidir. Maydanozun esansiyel yağı, yalnızca idrar söktürücü etkiye sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda yüksek dozlarda doğumu da uyaran aktif madde apiol içerir. Aslında apiol konsantrasyonunun yapraklardakinden daha yüksek olduğu maydanoz tohumları halk hekimliğinde düşük yapıcı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle hamile kadınların maydanozu dikkatli tüketmesi gerekir.


Maydanoz anemi için mucizevi bir tedavi değildir; semptomların sıklıkla demir takviyeleri ile tedavi edilmesi gerekir. Yine de kan oluşumunu bir nebze olsun destekleyebilir, canlılığı güçlendirebilir ve mutfak için yeniden keşfedilmeyi hak ediyor. Maydanoz ve limonu farklı varyasyonlarda birleştiren iki tarif:

Maydanozlu ekmek sosu tarifi


İçindekiler:

1 demet maydanoz

1 limonun suyu ve kabuğu rendesi

1 diş sarımsak

2 taze soğan

Hazırlık:

Maydanozu yıkayın, kurulayın, kaba saplarını çıkarın ve ince ince doğrayın. Sarımsakları soyun ve bastırın. Taze soğanları temizleyip ince halkalar halinde doğrayın. Tüm malzemeleri limon suyuyla karıştırın.

Garnitür olarak veya ekmeğin üzerinde lezzetli.

Vegan maydanoz pesto


İçindekiler:

2 demet maydanoz

50 gr çam fıstığı (daha da demir açısından zengin: kabak çekirdeği, antep fıstığı)

50ml zeytinyağı

Yarım limonun suyu

1 diş sarımsak

Tuz

Hazırlık:

Çam fıstıklarını tavada (yağsız) kuru olarak kavurun, maydanozu yıkayın, kurulayın, kaba saplarını çıkarın, ince bir şekilde tartın, diş sarımsağı bastırın ve karıştırıcıya veya havanda bir araya getirin. Yağı yavaşça karıştırın ve limon suyu ve biraz tuzla tatlandırın.

#Konular