YerdenYüksek
Member
İngiliz eğitimi
Cips, kola, dondurulmuş pizza: Yüksek oranda işlenmiş gıdalar kanser riskini artırabilir
Kolalar, cipsler ve tatlılar cezbedici atıştırmalıklardır, ancak aşırı işlenmiş yiyecekler yiyenlerin genellikle kanser riski daha yüksektir.
© Yuliya Apanasenka / Getty Images
Hazır yemekler, mısır gevreği ve cips lezzetlidir. Bununla birlikte, bu yüksek oranda işlenmiş gıdalar sağlığınız için iyi değildir – kanser riskini bile artırabilirler.
Uzun bir iş gününden sonra körili sucuğu hemen mikrodalgaya koyun veya kremalı makarnayı ısıtın. Kısa sürede hazır olurlar, doyurucudurlar ve genellikle lezzetlidirler. Yüksek oranda işlenmiş gıdalardan bahsediyoruz. Ancak hazır yemeklerin, gazlı içeceklerin, kahvaltılık gevreklerin, paketlenmiş ekmeklerin ve diğer yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketimi, kanser insidansı ve ölüm oranlarındaki artışlarla ilişkilendirilebilir.
Bu, Imperial College London’daki bir araştırma grubunun varsayımıdır. Çalışmanın yazarı Dr. Eszter Vamos yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, aşırı işlenmiş gıdaların kanser riskimiz de dahil olmak üzere sağlığımız üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğine dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor” dedi.
Ağır şekilde işlenmiş gıdalar, halihazırda obezite, kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunuyla bağlantılıdır. Ürünler genellikle çok fazla tuz, yağ ve şeker içerir. İçerdiği katkı maddeleri, bardaktaki pesto veya dondurulmuş pizzanın uzun raf ömrüne ve iyi bir kıvama sahip olmasını sağlar. Diğer bir eksi nokta: Karbonhidrat içeren gıdaların üretimi sırasında çok fazla ısıtılırsa kanserojen madde olan akrilamid ile bulaşma meydana gelebilir. Veya ftalatlar veya bisfenoller gibi plastikleştiriciler, plastik ambalaj yoluyla gıdaya geçebilir.
Ancak: Aynı zamanda pratik ve lezzetlidirler – ve yüksek oranda işlenmiş gıdaların tümü tüketiciler tarafından kolayca tanınabilir değildir. Bu nedenle, pek çok insanın artık sebzeleri taze olarak pişirmeyip hemen hazır bir yemek hazırlamasına şaşmamak gerek: Almanya, İngiltere, Kanada ve ABD’de yüksek oranda işlenmiş gıdalar, toplam enerji alımının yaklaşık yarısını oluşturuyor. Alman Beslenme Derneği.
Kanser riski ve yüksek oranda işlenmiş gıdalar
Yüksek oranda işlenmiş gıdalar nelerdir?
Ultra işlenmiş gıdalar veya kısaca UPF’ler, İngilizce’de yüksek oranda işlenmiş gıdalardır. Bunlar, sentetik bileşenler ve gıda bazlı bileşenlerin bir kombinasyonundan yapılan yemeye hazır ürünlerdir. Genellikle raf ömrü uzundur, ucuzdur ve çok lezzetlidir. Ancak: Genellikle çok fazla şeker, tuz ve yağ içerirler. NOVA sınıflandırması olarak adlandırılan sınıflandırmada, gıdalar birinci seviyede “işlenmemiş” ile 4. seviyede “çok işlenmiş” arasında sınıflandırılır.
Tüketiciler için yardım
“Open Food Facts” ürün veri tabanı ile tüketiciler hangi gıdaların ultra-işlenmiş olduğunu öğrenebilirler. Burada beslenme bilgileri, Nutri-Score derecesi ve NOVA sınıflandırmasının derecesi verilmektedir.
Peki bilim adamları, aşırı işlenmiş gıdaları yemenin kanser riskini artırdığı varsayımına nasıl vardılar? Araştırma ekibi, Birleşik Krallık biyoveritabanından 200.000 yetişkinden alınan verileri analiz etti. Bilim adamları, deneklerin sağlığını on yıl boyunca gözlemlemiş ve onlara iki kez bir beslenme anketi doldurmalarını sağlamıştı. Toplamda, araştırmacılar 34 farklı kanser türünü yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketimiyle ilişkilendirdi.
Sonuç: Ultra işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesi, genel olarak daha yüksek kanser riski ve özellikle yumurtalık ve beyin kanseri ile ilişkilidir. Araştırmaya göre, menüde çok fazla işlenmiş gıda varsa kanserden ölme riski de artıyor.
Sadece ipuçları, kanıt yok
Ancak: Bu çalışma ile bilim adamları, artan kanser riski ile ultra işlenmiş gıdaların tüketimi arasında doğrudan bir bağlantı kuramazlar. Ürünlerdeki hangi bileşenlerin bundan sorumlu olabileceğini de bilmiyorlar. Yani bu, çalışmanın çok fazla işlenmiş gıda tüketen insanların kansere yakalanma veya kanserden ölme riskinin daha yüksek olduğuna dair ilk kanıtı sağladığı anlamına geliyor.
Ayrıca, ultra işlenmiş gıdaları daha fazla tüketen insanların genel olarak daha sağlıksız davrandığı da görüldü. Daha az egzersiz yaptılar, daha çok sigara içtiler ve yüksek tansiyon veya diyabet gibi hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksekti. Ayrıca araştırmaya göre yüksek tüketim, düşük gelir ve eğitim düzeyi ile ilişkilidir. Yüksek oranda işlenmiş gıdalara ek olarak, bu veya diğer faktörlerin de kanser riski üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.
Obezite kanser riskinde de rol oynuyor
Çalışmanın yazarı Dr. Kiara Chang, “Düşük gelirli haneler, bu ucuz ve sağlıksız ultra işlenmiş gıdalara karşı özellikle savunmasız. Herkesin sağlıklı, besleyici ve uygun fiyatlı seçeneklere erişimini sağlamak için minimum düzeyde işlenmiş ve taze hazırlanmış yemekler sübvanse edilmelidir” dedi. çalışma hakkında açıklama. Nüfusun ağır işlenmiş gıdalardan korunmasını talep ediyor.
Diğer bir nokta da, çok fazla işlenmiş gıda tüketen kişilerin daha fazla kalori tüketmeleri ve bu nedenle çalışmada neredeyse hiç ultra işlenmiş gıda yemeyen deneklere göre obez olma olasılıklarının daha yüksek olmasıdır. Çünkü: Cips veya tahıl gevrekleri genellikle neredeyse hiç besin ve lif içermez, ancak çok fazla şeker ve doymuş yağ asidi sağlarlar. Obezitenin kendisi, özofagus kanseri, böbrek kanseri ve kolon ve rektal kanser dahil olmak üzere belirli kanser türleri için bir risk faktörü olarak kabul edilir.
Sağlıklı Yaşa. Sağlıklı kal.
En büyük kanser riskleri – ve bunlardan nasıl kaçınılacağı
ABD’de yapılan bir araştırma da birçok aşırı işlenmiş gıdanın tüketiminin erkeklerde kolon kanseri riskini artırabileceğine dair kanıtlar sunuyor. Çok fazla işlenmiş gıda tüketen insanların kanser riskinin arttığını gerçekten kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
kaynaklar: Imperial College London çalışması, çalışma hakkında iletişim, DGE, BMJ çalışması, tıp dergisi, Alman Kanser Derneği
#Konular
Cips, kola, dondurulmuş pizza: Yüksek oranda işlenmiş gıdalar kanser riskini artırabilir
Kolalar, cipsler ve tatlılar cezbedici atıştırmalıklardır, ancak aşırı işlenmiş yiyecekler yiyenlerin genellikle kanser riski daha yüksektir.
© Yuliya Apanasenka / Getty Images
Hazır yemekler, mısır gevreği ve cips lezzetlidir. Bununla birlikte, bu yüksek oranda işlenmiş gıdalar sağlığınız için iyi değildir – kanser riskini bile artırabilirler.
Uzun bir iş gününden sonra körili sucuğu hemen mikrodalgaya koyun veya kremalı makarnayı ısıtın. Kısa sürede hazır olurlar, doyurucudurlar ve genellikle lezzetlidirler. Yüksek oranda işlenmiş gıdalardan bahsediyoruz. Ancak hazır yemeklerin, gazlı içeceklerin, kahvaltılık gevreklerin, paketlenmiş ekmeklerin ve diğer yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketimi, kanser insidansı ve ölüm oranlarındaki artışlarla ilişkilendirilebilir.
Bu, Imperial College London’daki bir araştırma grubunun varsayımıdır. Çalışmanın yazarı Dr. Eszter Vamos yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, aşırı işlenmiş gıdaların kanser riskimiz de dahil olmak üzere sağlığımız üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğine dair artan kanıtlara katkıda bulunuyor” dedi.
Ağır şekilde işlenmiş gıdalar, halihazırda obezite, kardiyovasküler hastalık ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunuyla bağlantılıdır. Ürünler genellikle çok fazla tuz, yağ ve şeker içerir. İçerdiği katkı maddeleri, bardaktaki pesto veya dondurulmuş pizzanın uzun raf ömrüne ve iyi bir kıvama sahip olmasını sağlar. Diğer bir eksi nokta: Karbonhidrat içeren gıdaların üretimi sırasında çok fazla ısıtılırsa kanserojen madde olan akrilamid ile bulaşma meydana gelebilir. Veya ftalatlar veya bisfenoller gibi plastikleştiriciler, plastik ambalaj yoluyla gıdaya geçebilir.
Ancak: Aynı zamanda pratik ve lezzetlidirler – ve yüksek oranda işlenmiş gıdaların tümü tüketiciler tarafından kolayca tanınabilir değildir. Bu nedenle, pek çok insanın artık sebzeleri taze olarak pişirmeyip hemen hazır bir yemek hazırlamasına şaşmamak gerek: Almanya, İngiltere, Kanada ve ABD’de yüksek oranda işlenmiş gıdalar, toplam enerji alımının yaklaşık yarısını oluşturuyor. Alman Beslenme Derneği.
Kanser riski ve yüksek oranda işlenmiş gıdalar
Yüksek oranda işlenmiş gıdalar nelerdir?
Ultra işlenmiş gıdalar veya kısaca UPF’ler, İngilizce’de yüksek oranda işlenmiş gıdalardır. Bunlar, sentetik bileşenler ve gıda bazlı bileşenlerin bir kombinasyonundan yapılan yemeye hazır ürünlerdir. Genellikle raf ömrü uzundur, ucuzdur ve çok lezzetlidir. Ancak: Genellikle çok fazla şeker, tuz ve yağ içerirler. NOVA sınıflandırması olarak adlandırılan sınıflandırmada, gıdalar birinci seviyede “işlenmemiş” ile 4. seviyede “çok işlenmiş” arasında sınıflandırılır.
Tüketiciler için yardım
“Open Food Facts” ürün veri tabanı ile tüketiciler hangi gıdaların ultra-işlenmiş olduğunu öğrenebilirler. Burada beslenme bilgileri, Nutri-Score derecesi ve NOVA sınıflandırmasının derecesi verilmektedir.
Peki bilim adamları, aşırı işlenmiş gıdaları yemenin kanser riskini artırdığı varsayımına nasıl vardılar? Araştırma ekibi, Birleşik Krallık biyoveritabanından 200.000 yetişkinden alınan verileri analiz etti. Bilim adamları, deneklerin sağlığını on yıl boyunca gözlemlemiş ve onlara iki kez bir beslenme anketi doldurmalarını sağlamıştı. Toplamda, araştırmacılar 34 farklı kanser türünü yüksek oranda işlenmiş gıdaların tüketimiyle ilişkilendirdi.
Sonuç: Ultra işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesi, genel olarak daha yüksek kanser riski ve özellikle yumurtalık ve beyin kanseri ile ilişkilidir. Araştırmaya göre, menüde çok fazla işlenmiş gıda varsa kanserden ölme riski de artıyor.
Sadece ipuçları, kanıt yok
Ancak: Bu çalışma ile bilim adamları, artan kanser riski ile ultra işlenmiş gıdaların tüketimi arasında doğrudan bir bağlantı kuramazlar. Ürünlerdeki hangi bileşenlerin bundan sorumlu olabileceğini de bilmiyorlar. Yani bu, çalışmanın çok fazla işlenmiş gıda tüketen insanların kansere yakalanma veya kanserden ölme riskinin daha yüksek olduğuna dair ilk kanıtı sağladığı anlamına geliyor.
Ayrıca, ultra işlenmiş gıdaları daha fazla tüketen insanların genel olarak daha sağlıksız davrandığı da görüldü. Daha az egzersiz yaptılar, daha çok sigara içtiler ve yüksek tansiyon veya diyabet gibi hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksekti. Ayrıca araştırmaya göre yüksek tüketim, düşük gelir ve eğitim düzeyi ile ilişkilidir. Yüksek oranda işlenmiş gıdalara ek olarak, bu veya diğer faktörlerin de kanser riski üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.
Obezite kanser riskinde de rol oynuyor
Çalışmanın yazarı Dr. Kiara Chang, “Düşük gelirli haneler, bu ucuz ve sağlıksız ultra işlenmiş gıdalara karşı özellikle savunmasız. Herkesin sağlıklı, besleyici ve uygun fiyatlı seçeneklere erişimini sağlamak için minimum düzeyde işlenmiş ve taze hazırlanmış yemekler sübvanse edilmelidir” dedi. çalışma hakkında açıklama. Nüfusun ağır işlenmiş gıdalardan korunmasını talep ediyor.
Diğer bir nokta da, çok fazla işlenmiş gıda tüketen kişilerin daha fazla kalori tüketmeleri ve bu nedenle çalışmada neredeyse hiç ultra işlenmiş gıda yemeyen deneklere göre obez olma olasılıklarının daha yüksek olmasıdır. Çünkü: Cips veya tahıl gevrekleri genellikle neredeyse hiç besin ve lif içermez, ancak çok fazla şeker ve doymuş yağ asidi sağlarlar. Obezitenin kendisi, özofagus kanseri, böbrek kanseri ve kolon ve rektal kanser dahil olmak üzere belirli kanser türleri için bir risk faktörü olarak kabul edilir.
Sağlıklı Yaşa. Sağlıklı kal.
En büyük kanser riskleri – ve bunlardan nasıl kaçınılacağı
ABD’de yapılan bir araştırma da birçok aşırı işlenmiş gıdanın tüketiminin erkeklerde kolon kanseri riskini artırabileceğine dair kanıtlar sunuyor. Çok fazla işlenmiş gıda tüketen insanların kanser riskinin arttığını gerçekten kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
kaynaklar: Imperial College London çalışması, çalışma hakkında iletişim, DGE, BMJ çalışması, tıp dergisi, Alman Kanser Derneği
#Konular