Kan bağışçısı James Harrison: “Altın Kollu Adam” öldü

İki milyon anneye tutuldu
“Altın Kollu Adam” öldü – 2.4 milyon bebeğin tasarrufuna yardımcı oldu

Mevcut bağlantıyı kopyalayın

Anma listesine ekle

Neredeyse hiç kimse James Harrison kadar kan bağışlarıyla hayat kurtarmadı. Çünkü kanı çok özeldi. Şimdi eski demiryolu durağı öldü.

İlk bakışta, James Harrison emekli, Avustralya tren çalışanıydı. İkinci bakışta 2,4 milyon bebek tasarruf etti – kan bağışları. 60 yılı aşkın bir süredir nadir antikorlar içeren iki haftada bir kan bağışladı.

James Christopher Harrison 27 Aralık 1936'da Yeni Güney Galler'deki Junee Şehri'nde doğdu. Kan bağışına yönelik hayat boyu taahhüdü kendi hastanede kaldıktan sonra başladı: 14 yaşında büyük akciğer ameliyatı geçirdi. Daha sonra yoğun bakım ünitesinde nasıl uyandığını açıkladı ve çok sayıda kan transfüzyonu aldığını buldu.

15 Haziran 2023.17: 44

Genç yetenek eksik

Kan bağışı neden bağışçıları kullanıyor?

1966'da bilim adamları Harrison'un hayatını değiştirmek için bir keşif yaptılar: Anti-D-immünoglobinin olağandışı antikorunu içeren kan plazması, yenidoğanın (HDN) hemolitik hastalığını önlemek için hamilelik sırasında uygulanabilir. Bu, düşük gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Başka bir deyişle, anti-D, annenin doğmamış bebeği geri ödememesine yardımcı olur. Avustralya'da, tüm beklenen annelerin yaklaşık yüzde 17'si anti-D'ye ihtiyaç duyar.

James Harrison'un kanı son derece nadirdi

Kısa süre sonra doktorlar Harrison'un kan grubunun nadir olduğunu keşfettiler. Çünkü rhesus negatifti ve anti-D kanından elde edilebilir. Sadece bu değil: hatta alışılmadık derecede yüksek konsantrasyonlarda anti-D taşıdı. Bilim adamları neden neden emin değildiler. Ancak, gençliğinden kan transfüzyonlarının sorumlu olabileceğini tahmin ettiler.

26 Eylül 2024.07: 35

Kırmızı Kan Hücreleri Kan Grubu

Transfüzyon tıbbı

Araştırmacılar yeni bir kan grubu sistemi keşfediyor – bu şimdi ne anlama geliyor?

Avustralya Kızıl Haç canblood sözcüsü Jemma Falkenmire, Pazartesi günü “Washington Post” gazetesiyle yaptığı röportajda, “Plazmasından antikor 2,4 milyon bebek uygulandı.” Yani “biraz James ile koşan” birçok insan var. Toker, Mellowship, bir zamanlar D karşıtı bir enjeksiyon aldı.

Avustralya'daki bilim adamları, 1967'den beri James Harrison'un plazmasını 3 milyondan fazla doz anti-D immünoglobin enjeksiyonu üretmek için kullandılar. Avustralya Kızıl Haçına göre, ülkede uygulanan her ampul, bağışlanan antikorlarını içeriyor. Çünkü nesli tükenmekte olan bir hamilelik sırasında HDN hastalığını önlemek için sadece küçük bir miktar gereklidir.

08 Ağustos 2022.12: 48

Yapay Yok: Bir kişi tehdit edici miktarda kan kaybederse, başka bir kişiden kanı korumanın tek yoludur

Kan bağışı

Almanya'da bağışçıların kanı eksik, çok kolay: yedi dakika içinde hayat kurtar

“Altın Kollu Adam” kan bağışı ile 1173 kez idi

Harrison iğnelerden nefret ediyordu ve bağış sırasında konuşmalardan rahatsız olmayı tercih etti. Sydney Morning Herald gazetesine altı yıl önce bir röportajda, “Hemşirelere, tavana, duvardaki noktalara, her şey, sadece iğne değil, iğne değil, kendinizi iğne ile nasıl dikeceğinizi görmeyi düşünüyorum.”

Avustralya Kızıl Haçı'ndan “Washington Post” a Falkenmire, “Bu miktarda antikorla bir bağışçıya sahip olmak Avustralya için inanılmaz derecede önemliydi.” Canlı donör aktivitesi – 1173 bağışa getirdi – aynı zamanda resmi olmayan fahri unvanını “Altın Kollu Adam” ı açıklıyor.

Harrison, 2018'de “Sydney Morning Herald” a doktorların tavsiyesini bağışlamayı bıraktığında “O zamandan beri bir gine olmamı istediler ve ben bağışta bulundum.” Dedi. Çağındaki birçok bağışın etkilerinden endişe duyuyorlardı. Ayrıca 81 yaşında bağışçıların yasal yaş sınırını aştı. “Bana izin verirlerse devam ederdim,” dedi Harrison o zaman. Şimdi 88 yaşında Sydney'in kuzeyindeki bir banliyöde öldü.

Kaynak: “The Washington Post”, “Sydney Morning Herald”

YUDUM