Jürgen Klopp gibi pek çok kişi kendini bitkin hissediyor. Alarm işaretleri nasıl tanınır?

Jürgen Klopp birçok insanın istediğini yaptı: Gerginlik çok fazla olmadan ipi çekti. Başkaları nasıl başarılı olabilir?

Yüzü loş bir şekilde aydınlanıyor, kazağı pencere camının arkasındaki gökyüzü gibi gri. Liverpool FC'nin teknik direktörü Jürgen Klopp bir sandalyede oturuyor. Omuzlar çökmüş, gözlerin altında gölgeler oluşmuş. Sadece antrenman sahasındaki çimler umut gibi yeşil. Ama Klopp gitmek istiyor, gerçekten gitmek istiyor. Sezon sonunda, sekiz yılı aşkın bir sürenin ardından, Ocak ayının sonundaki bu kulüp Habersunda söylediği gibi, her şeyini kesinlikle sevdiği bir kulüpten vaktinden önce ayrılıyor. Bu duygusal bir mesajdır; 56 yaşındaki adam cümleler arasında duraklıyor, derin bir nefes alıyor ve sonunda şöyle diyor: “Enerjim tükeniyor.”

Toplumumuzun aynası gibi bir cümle. İdol Klopp: yorgun bir adam. Sanki birisi nasıl hissettiğimizi söylüyor gibi. Bitkin, zayıf, boş ve yorgun. Sanki Klopp hepimizin yanında taşıdığı bir yükü sırtımıza yüklemiş gibi.

Rekabetçi spor dünyasından onlara isim veren ilk ünlü o değil. Ralf Rangnick, yorgunluk sendromu yaşadığı öğrenildiğinde 53 yaşında ve Schalke'de antrenörlük yapıyordu. Schalke kulübü doktorunun 2011'de Rangnick hakkında söylediği gibi hafızası boştu. Oliver Kahn da kendini bitkin hissediyordu ve kariyerinin sona ermesinden birkaç yıl sonra inatçılığının onu sürüklediği bir tünelden söz etmişti: “Her zaman bir semptom hissettim, bu tükenmişlik, hepsi çok büyük bir güç gerektiriyordu.” 2022'de Borussia Mönchengladbach'ın o zamanki spor direktörü Max Eberl halka açıldı. Gözyaşları içinde şunları söyledi: “Dışarı çıkmam lazım, o kişiye bakmam lazım.” Ve şimdi sahaya çıkması gereken kişi Jürgen Klopp, dostum.

Yorgunluğun hayatın bir parçası olduğu bir toplum

Birinci sınıf spor dünyası kesinlikle kendine ait. En iyi antrenörler ve efsane kalecilerin yorgunluklarına tepki vermek için bizden farklı yolları vardır. Ama aynı zamanda zamanımızın insanlarıdırlar. Yorgunluğun işin bir parçası olduğu, hatta bazen dekoratif olduğu bir toplumda yaşıyorsunuz. Yorgun olan herkes en azından her şeyini vermiştir. Buna ihtiyaç vardı.

Tükenmişlik günlük yaşamdır, hemen hemen her şeyi yönetebildiğimiz ya da yönetemediğimiz bir yaşamın temel duygusudur. Bu duygu, kaynaklarımızın tükenmesi nedeniyle giderek daha fazlamızın başarısızlığa uğradığı bir şimdiki zamanı anlatıyor. AOK rakamları da bunu kanıtlıyor. Yorgunluk, stres bozuklukları, depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi ruhsal hastalıklar nedeniyle devamsızlık günleri ciddi oranda arttı.

Her ne kadar doktorlar bir kişiyi sırf “tükenmişlik” nedeniyle hasta olarak yazamasa da, ICD-10 tanı sınıflandırmasında hastalıkların kodlandığı ayrı bir ek sayı bulunmaktadır. Bu da yorgunluk nedeniyle çalışamayan gün sayısının son on yılda neredeyse iki katına çıktığını gösteriyor: yılda 1.000 sigortalı başına neredeyse 88 günden 160 güne. Kadınlar erkeklere göre neredeyse iki kat daha uzun süre hastalık izninde bulunuyor. İşyerindeki insanlarla çok ilgisi olan çalışanlar sıklıkla etkilenir: örneğin, hemşirelik personeli, özellikle yönetim sorumluluğuna sahip olanlar veya diyalog pazarlamasında müşteri hizmetleri çalışanları, ayrıca tedavi edici eğitim ve özel eğitim alanındaki meslekler.

Neden bu güce sahip değiliz?

Hastalıklardan önce genellikle gözden kaçırdığımız veya göz ardı ettiğimiz uyarı işaretleri gelir. Sanki yıpratma sürecine alışmışız gibi. Sanki iyi bir hayatın nasıl bir his olduğunu ya da nasıl olabileceğini sadece istisnai durumlarda düşünüyormuşuz gibi.

Haberler İçin Takip Edin

Reklamsızdır ve istenildiği zaman iptal edilebilir

?