Jessamyn Stanley, yoga sahnesindeki klişelere karşı çıplak yoga yapıyor

Jessamyn Stanley yogayı seviyor ve uyguluyor. Bu, Amerikalı yoga öğretmeni için uzun zamandır hayal bile edilemeyen bir şeydi. Sebebi ise şişman, eşcinsel ve siyahi olması. Klasik yoga sahnesinde nadiren bulunan özellikler. Yaşam tarzı sporu ve hayata yeni bir bakış açısı hakkında bir sohbet.

Endüstrinin yüzeysel imajına rağmen, yoga öğretmeni olarak çalışmaya karar verdiniz ve aynı zamanda sosyal medyada açıklayıcı yoga seanslarınızla tanınıyorsunuz – aynı zamanda kendinizi tamamen çıplak göstermeyi de seviyorsunuz. Bütün bunlar senin için ne anlama geliyor?

Jessamyn Stanley:
Yogayı birlik, birlik olarak tanımlıyorum. Bu, kendimizin farklı kısımlarını uyumlu hale getirmekle ilgilidir. Birbiriyle sürekli çatışan görünen pek çok farklı parçamız var. Yogada hareket, nefes çalışması ve meditasyon yoluyla bunları birleştirmeyi öğrenebiliriz. Yani benim için yoga sadece mat üzerinde pozlar uygulamaktan ibaret değil, bundan çok daha fazlası. Yoga hayatın her anında olur. Benim için her şey yogadır.

Bu çok mutlak geliyor.

Bu. Yoga pratiğimin en güçlü anları da yoga matında olmuyor ve çoğu zaman poz pratikleriyle hiçbir ilgisi yok. Ve asıl yoga hocalarım öyle olduğunu iddia edenler değil. En güçlü yoga öğretmenlerim aşk arkadaşlarım, arkadaşlarım ve ailemdir.

Sıska beyaz kadınlar için yoga mı?

Yogaya olan bu derin tutku nereden geliyor?

Yirmili yaşlarımın başında gerçekten zor bir dönem geçirdim. O zamanlar çok depresyondaydım. Daha sonra bir arkadaşım Bikram yogaya başladı ve onunla derse gelmek isteyip istemediğimi sordu. Yine de pek heyecanlanmadım ve ona şöyle dedim: “Bunu yapmıyorum. Bu sadece zayıf, beyaz kadınlar için.”

Bunu nasıl buldun?

Lisedeyken teyzem beni yoga dersi almaya ikna etti ve gerçek de buydu. Bundan nefret ettim ve yoga hikayesinin arkasına büyük bir kanca koymaya karar verdim. Ama kız arkadaşım bana her şeye bir şans daha vermemi sağladı. Bugün şunu söyleyebilirim: Neyse ki.

İkinci denemede ne oldu?

Aslında her iki yoga kursu da hemen hemen aynı yoga tarzındaydı. Her ikisi de Bikram yoga kursuydu ve genellikle hep aynı yöne gidiyorlardı: Aynı 26 duruşu 90 dakika boyunca iki kez uyguluyorsunuz, odanın açısı 100 dereceden biraz fazla. Bu yüzden ona yoganın McDonald’sı adını vermeyi seviyorum. Ama ikinci seferde farklı olan şey bendim. Sıcaklığa ve bu yeni mücadeleye ne kadar ihtiyacım olduğunu fark etmemiştim. Egzersizlerin ilk başta son derece zor olmasının yanı sıra başka bir şeyi daha fark ettim: Ben parkurdaki az sayıdaki şişman insanlardan biriydim ve tek siyah insanlardan biriydim. Yani bana benzeyen pek kimse yoktu. Ve sanki herkes bana ne yaptığımı bilmiyormuşum gibi bakıyormuş gibi hissettim. Bu yabancılaştırıcı bir duyguydu.

akıl sağlığı

Zihinsel hijyen: Bu on alışkanlık ruha merhemdir

Yogaya yeni bir bakış açısı

Neden hala topun üzerinde kaldın?

Bikram yogada egzersizler sırasında aynalarda kendinize bakarsınız. O zamanlar bilinçli olarak bedenime bakmanın en büyük kabusum olduğunu bilmelisiniz. Ancak yoga dersinde başka seçeneğim yoktu. Ve elbette kendimi utandırmaktan korkuyordum. Ama o anda eğer hayatımı gerçekten yaşamak istiyorsam onu kendi ellerime almam gerektiğini fark ettim. Sadece kendimi yoga yapamayacağıma ikna etmekle kalmayıp, aynı zamanda çoğu zaman kendi yolumda durduğumu da açıkça anladım. Bu sefer bilinçli olarak şöyle dedim: Yine de yapacağım.

Genel hatlarıyla ifade etmek gerekirse: Yoga neler getirir?

Yoga, hayattaki değişikliklerin her zaman yaklaştığını ve bunlarla nasıl başa çıkacağımızı anlamamıza yardımcı olabilir. İşler istediğiniz gibi gitmediği için öfkelenmek yerine kabullenmeyi öğrenirsiniz. Belki bir gün onlarla arkadaş bile olabilirsin ve yeni bir çığır açman için sana ilham vermelerine izin verebilirsin. Yoga aynı zamanda kendimizi daha iyi anlamamıza da yardımcı olur.

Peki pratik sınırlar nelerdir?

Yoga pratiğinin sınırlarının olmadığını savunuyorum. Elbette nasıl yaşadığınıza bağlı. Yogayı benim gibi, hayata bütünsel bir bakış açısı ve kendinizi takdir etme fırsatı olarak anlarsanız, o zaman yoga hayatınızı zenginleştirir.

Nefes almak yogadır, yoga hayattır

Birçok insan için yoga ya humbuk ya da bir yaşam tarzı sporudur. Sizce en büyük yanlış anlama nedir?

Bence bunun görünüşle alakası var. Bunu kitabımda yazıyorum ve mümkün olduğunca vurguluyorum: Yoga tam anlamıyla herkes içindir. Herkes bunu uygulayabilir ve yapmalıdır. Açıkçası hepimiz bunu bebekken yaparız, ancak çoğu zaman yapmayı unuturuz. Bilinçli nefes alma ve çevreye dair farkındalık da bir yoga şeklidir. Daha sonra büyüdükçe bedenimizin hangi pozisyonlarda rahat hissettiğini öğreniriz, bizi strese sokan bir şey olduğunda derin nefes alırız vb. Bu da yogadır. Biz insanlar kadar bireyseldir.

Yani herkesin kendi yoga pratiği var mı?

Kesinlikle. Bunu bu kadar net söylüyorum çünkü konu yoga olunca aklımıza hâlâ zayıf ve atletik insanlar geliyor. Çoğu zaman beyazdırlar ve ağırlıklı olarak kadınlardır. Bunların hepsi birçok insanın kendini dışlanmış hissetmesine neden olan stereotiplerdir. Aslında bu kadar basit: Nefes alabiliyorsanız yoga da yapabilirsiniz.

Kitabınızda yoganın herkes için tam olarak neye benzeyebileceğini çok daha ayrıntılı olarak anlattınız. Dünyaya hangi mesajı vermek istiyorsunuz?

Okuyucularıma yeni bir bakış açısı sunuyorum; belki de kendin olma cesareti ve özgürlüğü, vahşi, özgür, çelişkili, karmaşık ve dağınık. Her hayat değerlidir ve hiç kimse görünüşünden dolayı özür dilemek zorunda kalmamalı.

#Konular