YerdenYüksek
Member
Eski bir Batı Afrika tahılı olan fonio ile yapılan yengeç kekleri veya gıda israfını azaltmak için ‘kusurlu’ ürünlerle hazırlanan Ratatouille, yakın zamanda piyasaya sürülen 70’den fazla tariften sadece birkaçı. Birleşmiş Milletleri destekleyen yemek kitabı: insanlar ve gezegen için.
Kitap – UNESCO, BM Çevre Programı (UNEP), BM İklim Değişikliği (UNFCCC) ve BM Küresel İletişim Departmanı gibi diğer BM kuruluşlarıyla istişare içinde BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile işbirliği içinde hazırlanmıştır – on yıldır mutfak sanatları, sürdürülebilirlik ve eğitim arasında köprü kuran ve gıda sistemlerini dönüştürme ihtiyacına ilişkin tartışmaları yönlendiren bir kuruluş olan Kitchen Connection’ın buluşudur.
Kitchen Connection kurucusu ve New York Üniversitesi profesörü Earlene Cruz, “Yemek kitabı tüketiminin arttığını ve insanların bunları bir eğitim ve ilham kaynağı olarak kullandığını anladığımız için, bir yemek kitabı fikri her zaman masada olmuştur” diye açıklıyor. BM Haberleri.
Dünya Gıda Programı İyi Niyet Elçisi Şef Manal Al Alem ve Kitchen Connection’ın kurucusu Earlene Cruz, Birleşmiş Milletler’i desteklemek için yemek kitabını tutuyor.
Peki bu yemek kitabını farklı kılan nedir?
Önünde İnsanlar ve gezegen gıda sistemleri, biyolojik çeşitlilik, sürdürülebilir tüketim ve üretim, iklim, aynı zamanda gıda atıkları, yemek tarifleri, evet, ama aynı zamanda her yemeğin ekolojik ayak izini anlamak üzerine bölümlere ayrılmıştır.
“Dünyanın en yüksek emisyona sahip ülkelerindekilerin, yiyecek seçimlerimiz yoluyla öğün başına yaklaşık 3 kilogram CO2 emisyonu saldığını bulduk. Bu kitaptaki tarifler, dünyanın yüksek emisyonlu bölgelerinden gelen ortalama bir yemekle karşılaştırıldığında yüzde 58,6 daha az karbon içeriyor. Bu kitap gezegene ithaf edilmiştir,” diyor Bayan Cruz.
Yemek kitabı ayrıca BM’nin Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) makrobesin yönergelerini vurgular ve takip ederek tarifleri yalnızca gezegen için değil, bizim için de sağlıklı kılar.
Ama en önemlisi, yemek seçimlerimizin ne kadar önemli olduğuna ve yemek pişirdiğimiz her yerde yakın çevremizi nasıl etkileyebileceğine ışık tutuyor.
Birleşmiş Milletler’i desteklemek için yemek kitabında yer alan tariflerden biri olan Lionfish ve Carambola Kaju fıstığı.
Gıda seçimlerimizin iklim maliyetleri
Bayan Cruz, Antarktika’daki NASA bilim adamlarının şefi olan Lisa Johnson tarafından paylaşılan bir kiş tarifini anlatıyor: “Bu tarif şunları içerir: [chicken] yumurtalar ve Antarktika’da, [chickens cannot] penguenlerle etkileşime girdiği için aşçı Lisa, tarifin o kısmını tamamen ayrı bir tesiste pişirmek zorunda kaldı. Bu, uzak bölgelerde yemek pişirmenin zorluklarını gösteriyor.”
“Mesele şu ki, ister şehirlerde, banliyölerde veya kırsal alanlarda, ister Antarktika kadar uzak bir yerde olalım, yiyecek seçimlerimizi ve bunların yakın çevremizi nasıl etkilediğini göz önünde bulundurmak çok önemlidir” diye ekliyor.
Kitap, 75 yemek tarifinin yanı sıra hazırlama talimatlarının yanı sıra yerli topluluklar ve küresel gıda tedarik zincirinin kaynağı olan çiftçiler de dahil olmak üzere yansımalar ve hikayeler içeriyor.
Kitaba katkıda bulunanlar, yemek pişirme dersleri ve eğitimi için çevrimiçi bir platform sağlayan Kitchen Connection tarafından bir araya getirildi.
“Aktivist, restoran işletmecisi ve girişimci Kimbal Musk da sesini ödünç verdi ve bu kitabı tanıttı, böylece yerli Sioux topluluğundan Antarktika’ya, [it] çeşitli gıda sistemimizin ve doğal mutfak kültürlerimizin gerçeklerini yansıtır. En tatmin edici şey, 200’den fazla kişinin bir araya gelip bu davayı desteklemek için kaydolduğunu görmekti” diye vurguluyor Bayan Cruz.
Örneğin, Lesotho’dan bir şef olan Ska Mirriam Moteane, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi yüksek emisyonlu ülkelerdeki ortalama yemekten yüzde 87,58 daha az karbon yayan karahindiba salatası içeren taret tarifini paylaşıyor.
Çanak, vahşi doğada ve kendi evinin çevresindeki yerel tarlalarda yetişen besleyici bir sebze olan karahindiba ekleyerek biyoçeşitliliği destekliyor.
Sürdürülebilirlik kitabın kendisinde bile var: sayfalar sorumlu bir şekilde tedarik edilen ağaç liflerinden yapılmıştır.
“Böyle bir şey üretmenin her zaman bir iklim maliyeti olacaktır, ancak kitabın kendisini ve içeriğini sürdürülebilir kılmak için baştan sona elimizden gelenin en iyisini yaptık. Gezegene ithaf edilen bu kitap basılmıştır. [Forest Stewardship Council]sertifikalı sürdürülebilir kağıt, yemek kitaplarının geleneksel olarak ciltli formatta bu şekilde tüketildiğini anlıyor,” diye açıklıyor Bayan Cruz.
Dünya Gıda Programı İyi Niyet Elçisi Şefi Manal Al Alem, Mısır’daki COP27’de Birleşmiş Milletler’i desteklemek için yemek kitabı lansmanı sırasında.
Bütün bunlar neden önemli
FAO’ya göre, gıda sistemleri iklim değişikliği, arazi bozulması ve biyoçeşitlilik kaybıyla ilgili aşırı hava olaylarına katkıda bulunur ve bunlardan etkilenir.
Bu zorlukların üstesinden gelmek, kapsamı ve karmaşıklığı kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde ele alan sistem tabanlı bir yaklaşım gerektirir. Bu yemek kitabı gibi girişimler müdahaleyi desteklemelidir.
“Yiyeceklerimizin yolculuğunu anlamamıza yardımcı olacak sorularla başlayabiliriz: Nerede yetişiyor? Kim inşa etti? Tabağıma nasıl girdi? Bilinçli ve yetkilendirilmiş bireyler olarak, çiftliklerden ve gıda şirketlerinden daha sürdürülebilir uygulamalar için baskı yapmak ve hükümetlerimizden cesur iklim politikaları talep etmek için birlikte çalışabiliriz,” diye ısrar ediyor Kitchen Connection’ın kurucusu.
Aynı zamanda BM Küresel İletişim Departmanı Gençlik Sivil Toplum Temsilcileri’nin bir üyesi olan Bayan Cruz, daha fazla yerel biyoçeşitliliğe sahip malzemeleri tüketmenin ve mutfakta israfı azaltmanın gerekli olduğunun altını çizdi.
“Ama aynı zamanda tadı da güzel olmalı. Bu nedenle, nasıl yetiştirileceğini gerçekten bilen ve bize yardımcı olacak harika tarifler yaratan aktivistlere, şeflere, çiftçilere ve yerli halklara dönmeliyiz” diye ekledi.
Aşçılık ve insani yardım çalışmaları ile tanınan ünlü şef Jose Andres, yemek kitabının bir diğer destekçisi ve katılımcısıdır.
“İnsanların ve gezegenin sağlığı için nasıl daha iyi beslenebileceğimiz konusunda kendimizi ve birbirimizi eğiterek, doğal afetleri gerçekleşmeden önce önleyip durdurarak aç insan sayısını azaltabiliriz. Birleşmiş Milletler’i insanlar ve gezegen için destekleyen yemek kitabı bunun harika bir örneği” dedi ve kitabın Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen son BM iklim konferansı olan COP27’de lansmanı için bir video mesajı verdi.
Earlene Cruz’a göre yanıtlar doğada var, çünkü “insanlar için iyi olan şey gezegen için de iyidir.”
“Örneğin yerli şef Rosalia Chay Chuc’un siyah fasulye tarifi, kitaptaki en düşük emisyonlu tarif. Fasulye, diğer tahıllarla birlikte tüketildiğinde bize insan ve gezegen sağlığı için harika olan eksiksiz proteinler sağlar. Ayrıca toprağa karşı naziktirler ve büyümek için çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. Doğanın kendisi, insan ve gezegen sağlığı için en iyi ‘tarifi’ ve formülü sağlıyor” diye açıklıyor.
Katkıda bulunan diğer kişiler arasında, en lezzetli şekillerde “mükemmel bir yemek” yaratmak için “kusurlu malzemeleri” kullanarak yemek israfını azaltan Make Do Ratatouille adlı lezzetli bir tarifi paylaşan Gıda Sistemleri uzmanı Dani Nierenberg yer alıyor.
“Ve Şef Pierre Thiam, ‘yeniden keşfedilmiş’ bir tahılın kullanıldığı bir fonio tarifiyle katkıda bulundu ve geleneksel olarak insanların daha iyi bir yaşam arayışıyla Avrupa’ya göç ettiği bir yer olan fonio yetiştirilen bölgedeki Senegalli çiftçilerin ekonomisini tamamen canlandırdı. Cruz, UN News’e, kaçtıkları ülkede zaten mevcut olan zenginliğin farkına varmadan” dedi.
Şef Manal Al Alem’in tarifi olan Bulgur ve Nar, Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen COP27’deki yemek kitabı lansmanında paylaşıldı.
Gelecekte
Halihazırda büyük kitapçılarda ve çevrimiçi mağazalarda bulunan ve yakında New York’taki BM Genel Merkezi’ndeki Ziyaretçi Merkezi’nden satın alınabilecek olan yemek kitabı, Yerli toplulukların keşfini içerecek bir belgesel dizisi olarak 2023’te de hayat bulacak. . ve iklim değişikliği tehdidi altındaki uzak bölgeler.
“Herkese uyan tek bir çözüm yok, ancak bunu yerel bağlama uyarlarsak, yiyecek seçimlerimizle gerçekten küresel bir etki yaratabiliriz. Oy pusulalarımızla olduğu kadar damak tadımızla da oy kullanırız” diyor Bayan Cruz.
Onun için kitap, her yerdeki küresel vatandaşları olumlu yönde etkileyeceğini umduğu harika bir işbirliğinin ve katkının sonundan çok başlangıcını temsil ediyor.
“Kitabın ortalama bir kişinin eline geçmesini istiyoruz – bu yüzden geleneksel bir yayıncıyla çalışıyoruz – bu mesajı yankı odalarından çıkarıp (henüz) bilmeyenlerin kalplerine ve zihinlerine ulaştırmak için. ya da umursama. gıda sistemlerimiz ve gezegen arasındaki güçlü simbiyotik ilişki hakkında. Biz sadece kitap satmak istemiyoruz; bir etki yaratmak ve haberi yaymak istiyoruz” diyor Bayan Cruz.
Kitap – UNESCO, BM Çevre Programı (UNEP), BM İklim Değişikliği (UNFCCC) ve BM Küresel İletişim Departmanı gibi diğer BM kuruluşlarıyla istişare içinde BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile işbirliği içinde hazırlanmıştır – on yıldır mutfak sanatları, sürdürülebilirlik ve eğitim arasında köprü kuran ve gıda sistemlerini dönüştürme ihtiyacına ilişkin tartışmaları yönlendiren bir kuruluş olan Kitchen Connection’ın buluşudur.
Kitchen Connection kurucusu ve New York Üniversitesi profesörü Earlene Cruz, “Yemek kitabı tüketiminin arttığını ve insanların bunları bir eğitim ve ilham kaynağı olarak kullandığını anladığımız için, bir yemek kitabı fikri her zaman masada olmuştur” diye açıklıyor. BM Haberleri.
Dünya Gıda Programı İyi Niyet Elçisi Şef Manal Al Alem ve Kitchen Connection’ın kurucusu Earlene Cruz, Birleşmiş Milletler’i desteklemek için yemek kitabını tutuyor.
Peki bu yemek kitabını farklı kılan nedir?
Önünde İnsanlar ve gezegen gıda sistemleri, biyolojik çeşitlilik, sürdürülebilir tüketim ve üretim, iklim, aynı zamanda gıda atıkları, yemek tarifleri, evet, ama aynı zamanda her yemeğin ekolojik ayak izini anlamak üzerine bölümlere ayrılmıştır.
“Dünyanın en yüksek emisyona sahip ülkelerindekilerin, yiyecek seçimlerimiz yoluyla öğün başına yaklaşık 3 kilogram CO2 emisyonu saldığını bulduk. Bu kitaptaki tarifler, dünyanın yüksek emisyonlu bölgelerinden gelen ortalama bir yemekle karşılaştırıldığında yüzde 58,6 daha az karbon içeriyor. Bu kitap gezegene ithaf edilmiştir,” diyor Bayan Cruz.
Yemek kitabı ayrıca BM’nin Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) makrobesin yönergelerini vurgular ve takip ederek tarifleri yalnızca gezegen için değil, bizim için de sağlıklı kılar.
Ama en önemlisi, yemek seçimlerimizin ne kadar önemli olduğuna ve yemek pişirdiğimiz her yerde yakın çevremizi nasıl etkileyebileceğine ışık tutuyor.
Birleşmiş Milletler’i desteklemek için yemek kitabında yer alan tariflerden biri olan Lionfish ve Carambola Kaju fıstığı.
Gıda seçimlerimizin iklim maliyetleri
Bayan Cruz, Antarktika’daki NASA bilim adamlarının şefi olan Lisa Johnson tarafından paylaşılan bir kiş tarifini anlatıyor: “Bu tarif şunları içerir: [chicken] yumurtalar ve Antarktika’da, [chickens cannot] penguenlerle etkileşime girdiği için aşçı Lisa, tarifin o kısmını tamamen ayrı bir tesiste pişirmek zorunda kaldı. Bu, uzak bölgelerde yemek pişirmenin zorluklarını gösteriyor.”
“Mesele şu ki, ister şehirlerde, banliyölerde veya kırsal alanlarda, ister Antarktika kadar uzak bir yerde olalım, yiyecek seçimlerimizi ve bunların yakın çevremizi nasıl etkilediğini göz önünde bulundurmak çok önemlidir” diye ekliyor.
Kitap, 75 yemek tarifinin yanı sıra hazırlama talimatlarının yanı sıra yerli topluluklar ve küresel gıda tedarik zincirinin kaynağı olan çiftçiler de dahil olmak üzere yansımalar ve hikayeler içeriyor.
Kitaba katkıda bulunanlar, yemek pişirme dersleri ve eğitimi için çevrimiçi bir platform sağlayan Kitchen Connection tarafından bir araya getirildi.
“Aktivist, restoran işletmecisi ve girişimci Kimbal Musk da sesini ödünç verdi ve bu kitabı tanıttı, böylece yerli Sioux topluluğundan Antarktika’ya, [it] çeşitli gıda sistemimizin ve doğal mutfak kültürlerimizin gerçeklerini yansıtır. En tatmin edici şey, 200’den fazla kişinin bir araya gelip bu davayı desteklemek için kaydolduğunu görmekti” diye vurguluyor Bayan Cruz.
Örneğin, Lesotho’dan bir şef olan Ska Mirriam Moteane, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi yüksek emisyonlu ülkelerdeki ortalama yemekten yüzde 87,58 daha az karbon yayan karahindiba salatası içeren taret tarifini paylaşıyor.
Çanak, vahşi doğada ve kendi evinin çevresindeki yerel tarlalarda yetişen besleyici bir sebze olan karahindiba ekleyerek biyoçeşitliliği destekliyor.
Sürdürülebilirlik kitabın kendisinde bile var: sayfalar sorumlu bir şekilde tedarik edilen ağaç liflerinden yapılmıştır.
“Böyle bir şey üretmenin her zaman bir iklim maliyeti olacaktır, ancak kitabın kendisini ve içeriğini sürdürülebilir kılmak için baştan sona elimizden gelenin en iyisini yaptık. Gezegene ithaf edilen bu kitap basılmıştır. [Forest Stewardship Council]sertifikalı sürdürülebilir kağıt, yemek kitaplarının geleneksel olarak ciltli formatta bu şekilde tüketildiğini anlıyor,” diye açıklıyor Bayan Cruz.
Dünya Gıda Programı İyi Niyet Elçisi Şefi Manal Al Alem, Mısır’daki COP27’de Birleşmiş Milletler’i desteklemek için yemek kitabı lansmanı sırasında.
Bütün bunlar neden önemli
FAO’ya göre, gıda sistemleri iklim değişikliği, arazi bozulması ve biyoçeşitlilik kaybıyla ilgili aşırı hava olaylarına katkıda bulunur ve bunlardan etkilenir.
Bu zorlukların üstesinden gelmek, kapsamı ve karmaşıklığı kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde ele alan sistem tabanlı bir yaklaşım gerektirir. Bu yemek kitabı gibi girişimler müdahaleyi desteklemelidir.
“Yiyeceklerimizin yolculuğunu anlamamıza yardımcı olacak sorularla başlayabiliriz: Nerede yetişiyor? Kim inşa etti? Tabağıma nasıl girdi? Bilinçli ve yetkilendirilmiş bireyler olarak, çiftliklerden ve gıda şirketlerinden daha sürdürülebilir uygulamalar için baskı yapmak ve hükümetlerimizden cesur iklim politikaları talep etmek için birlikte çalışabiliriz,” diye ısrar ediyor Kitchen Connection’ın kurucusu.
Aynı zamanda BM Küresel İletişim Departmanı Gençlik Sivil Toplum Temsilcileri’nin bir üyesi olan Bayan Cruz, daha fazla yerel biyoçeşitliliğe sahip malzemeleri tüketmenin ve mutfakta israfı azaltmanın gerekli olduğunun altını çizdi.
“Ama aynı zamanda tadı da güzel olmalı. Bu nedenle, nasıl yetiştirileceğini gerçekten bilen ve bize yardımcı olacak harika tarifler yaratan aktivistlere, şeflere, çiftçilere ve yerli halklara dönmeliyiz” diye ekledi.
Aşçılık ve insani yardım çalışmaları ile tanınan ünlü şef Jose Andres, yemek kitabının bir diğer destekçisi ve katılımcısıdır.
“İnsanların ve gezegenin sağlığı için nasıl daha iyi beslenebileceğimiz konusunda kendimizi ve birbirimizi eğiterek, doğal afetleri gerçekleşmeden önce önleyip durdurarak aç insan sayısını azaltabiliriz. Birleşmiş Milletler’i insanlar ve gezegen için destekleyen yemek kitabı bunun harika bir örneği” dedi ve kitabın Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen son BM iklim konferansı olan COP27’de lansmanı için bir video mesajı verdi.
Earlene Cruz’a göre yanıtlar doğada var, çünkü “insanlar için iyi olan şey gezegen için de iyidir.”
“Örneğin yerli şef Rosalia Chay Chuc’un siyah fasulye tarifi, kitaptaki en düşük emisyonlu tarif. Fasulye, diğer tahıllarla birlikte tüketildiğinde bize insan ve gezegen sağlığı için harika olan eksiksiz proteinler sağlar. Ayrıca toprağa karşı naziktirler ve büyümek için çok fazla suya ihtiyaç duymazlar. Doğanın kendisi, insan ve gezegen sağlığı için en iyi ‘tarifi’ ve formülü sağlıyor” diye açıklıyor.
Katkıda bulunan diğer kişiler arasında, en lezzetli şekillerde “mükemmel bir yemek” yaratmak için “kusurlu malzemeleri” kullanarak yemek israfını azaltan Make Do Ratatouille adlı lezzetli bir tarifi paylaşan Gıda Sistemleri uzmanı Dani Nierenberg yer alıyor.
“Ve Şef Pierre Thiam, ‘yeniden keşfedilmiş’ bir tahılın kullanıldığı bir fonio tarifiyle katkıda bulundu ve geleneksel olarak insanların daha iyi bir yaşam arayışıyla Avrupa’ya göç ettiği bir yer olan fonio yetiştirilen bölgedeki Senegalli çiftçilerin ekonomisini tamamen canlandırdı. Cruz, UN News’e, kaçtıkları ülkede zaten mevcut olan zenginliğin farkına varmadan” dedi.
Şef Manal Al Alem’in tarifi olan Bulgur ve Nar, Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen COP27’deki yemek kitabı lansmanında paylaşıldı.
Gelecekte
Halihazırda büyük kitapçılarda ve çevrimiçi mağazalarda bulunan ve yakında New York’taki BM Genel Merkezi’ndeki Ziyaretçi Merkezi’nden satın alınabilecek olan yemek kitabı, Yerli toplulukların keşfini içerecek bir belgesel dizisi olarak 2023’te de hayat bulacak. . ve iklim değişikliği tehdidi altındaki uzak bölgeler.
“Herkese uyan tek bir çözüm yok, ancak bunu yerel bağlama uyarlarsak, yiyecek seçimlerimizle gerçekten küresel bir etki yaratabiliriz. Oy pusulalarımızla olduğu kadar damak tadımızla da oy kullanırız” diyor Bayan Cruz.
Onun için kitap, her yerdeki küresel vatandaşları olumlu yönde etkileyeceğini umduğu harika bir işbirliğinin ve katkının sonundan çok başlangıcını temsil ediyor.
“Kitabın ortalama bir kişinin eline geçmesini istiyoruz – bu yüzden geleneksel bir yayıncıyla çalışıyoruz – bu mesajı yankı odalarından çıkarıp (henüz) bilmeyenlerin kalplerine ve zihinlerine ulaştırmak için. ya da umursama. gıda sistemlerimiz ve gezegen arasındaki güçlü simbiyotik ilişki hakkında. Biz sadece kitap satmak istemiyoruz; bir etki yaratmak ve haberi yaymak istiyoruz” diyor Bayan Cruz.