ŞENNAİ: Araştırmacılar Hindistan Teknoloji Enstitüsü – Madras’ta (IIT Madras), üç boyutlu (3B) kağıt tabanlı taşınabilir bir cihaz geliştirdi. cihaz 30 saniye içinde sütte tağşiş tespit edebilen.
Test evde yapılabilir. Üre, deterjanlar, sabun, nişasta, hidrojen peroksitsodyum hidrojen karbonat, tuz ve diğerleri.
Hem pahalı hem de zaman alıcı olan sütün saflığını test etmeye yönelik geleneksel laboratuvar yöntemlerinin aksine, bu yeni teknoloji ekonomiktir ve su, taze meyve suları ve milkshake gibi diğer sıvılarda tağşiş izleri olup olmadığını test etmek için kullanılabilir.
Makine mühendisliği bölümü doçenti Pallab Sinha Mahapatra, “Sahte ürünleri test etmek için numune olarak yalnızca bir mililitre sıvı kullanılacaktır” dedi. HTE-Madrassoruşturmayı kim yönetti.
Kolorimetrik tespit teknikleri kullanılarak, çeşitli sıvı numunelerinde tüm kalpazanlar tespit edilir. Mahapatra, “Araştırmadan, bu yöntemdeki reaktifin süt içerikleriyle değil, yalnızca belirli katkı maddeleriyle reaksiyona girdiği sonucuna varıldı.” Dedi.
Tasarımdaki yenilik, cihazın birden fazla kalpazanı tespit edebilmesidir. “Kağıt tabanlı 3D mikroakışkan cihaz üç katmandan yapılmıştır. Bu tasarım, daha yoğun sıvıları sabit bir hızda taşımak için iyi çalışır. Kağıt, reaktiflerle işlenir ve kurumaya bırakılır. Tüm reaktifler, bağlı olarak damıtılmış suda veya etanolde çözülür. çözünürlük hakkında” diye ekledi.
Bu analitik araç, sıvı gıdaların güvenliğini izlemeye yardımcı olabilir ve böylece gelişmekte olan ülkelerin uzak bölgelerinde bozulmuş sütün izlenebilirliğini artırabilir.
Süt tağşişi, özellikle Hindistan, Pakistan, Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde büyüyen bir tehdittir. Katıştırılmış süt tüketimi böbrek sorunları, bebek ölümleri, gastrointestinal komplikasyonlar, ishal ve hatta kanser gibi tıbbi komplikasyonlara neden olabilir.