YerdenYüksek
Member
gelişme önemli bir ölçü olacaktır. Geçmişteki adaletsizlikleri gidermek ve yarat daha kapsayıcı bir toplumBM’nin yerli halkların hakları Özel Raportörü José Francisco Cali Tzay, iki ülkeye yaptığı 10 günlük ziyaretin sonunda yaptığı açıklamada.
Eskimolar, 1953’e kadar bir koloni olan Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ını oluşturuyor.
Bay Cali Tzay’a göre, insan haklarından tam olarak yararlanma konusunda hala engellerle karşılaşıyorlar.
Kadınlar zorla kısırlaştırılıyor
“Danimarkalı sağlık hizmeti sağlayıcılarının rahim içi araçlarını (RİA) yerleştirdiklerini bildiren Inuit kadınlarının ifadeleri beni özellikle şok etti. onların bilgisi veya rızası olmadan. Bazıları sadece 12 yaşındaydı” dedi.
Bay Cali Tzay, Danimarka’da yaşayan ve çocukları öldürülen Eskimo kadınların raporlarını hatırladı. onlardan alınmış bilgisi ve rızası olmadan ve Danimarka koruyucu ailelerine yerleştirildi.
Danimarka’yı Inuit çocukları için ev dışı bakımı değerlendirme prosedürlerini gözden geçirmeye ve bakımdaki yapısal önyargıları ele almaya çağırdı.
İstismar, yoksulluk ve intihar
Bu arada Grönland, yoksulluk ve yeterli barınma, uygun kalitede eğitim ve kıt akıl sağlığı hizmetlerinin olmaması gibi sayısız sosyal zorlukla karşı karşıya kalmaya devam ediyor” dedi.
“Grönland’daki çocukların yaklaşık yüzde 20’sinin şiddete ve cinsel istismara maruz kaldığı tahmin ediliyor” diyen Bakan, ülkenin dünyadaki en yüksek intihar oranlarından birine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Özel Raportör, görevi sırasında, Inuit halkınınkileri uygulamak için yerleşik mekanizmaların eksikliğini kaydetti. ücretsiz, önceden ve bilgilendirilmiş onam hakkıayrıca Grönland’da turizm imtiyazlarının verilmesinde, iş projelerinin yürütülmesinde ve yasal ve idari yasaların çıkarılmasında.
Eskimolara danışın
BM uzmanı, “Grönland hükümetini, geleneksel geçim kaynakları madenciliği, turizmi ve altyapıyı genişletme planlarından doğrudan etkilenecek olan Inuit halkına danışmaya çağırıyorum.” dedi.
Ayrıca Grönland’ın kapsamlı özyönetimini “ilham verici bir örnek” olarak övdü. Uygulamada yerli özyönetim ve bir kendi kaderini tayin etmeye yönelik barışçıl süreç dünya çapındaki yerli halklar için.”
BM raportörleri hakkında
Bay Cali Tzay gibi Özel Raportörler, yetkilerini Cenevre’de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi’nden alırlar.
Belirli tematik konuları veya ülke durumlarını izlemek ve raporlamak üzere atanırlar.
Bu uzmanlar kişisel kapasitede çalışır ve herhangi bir hükümet veya kuruluştan bağımsızdır.
BM personeli değiller ve çalışmaları için maaş almıyorlar.