Hiroşima’nın nükleer yıkımından önceki yaşam anılarını yeniden başlatmak

Dünya Savaşı’nda Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kurtulan sadece birkaç kişi, anılarını paylaşmak için hala hayatta. Sorunlarla doğrudan ilgilenen son nesle ait olduğunun gayet iyi farkındadır. ebegümeci – Hiroşima’nın atom bombasından sağ kurtulanlar – Hiroşima’da doğup büyüyen genç bir Japon barış aktivisti olan Anju Niwata, hayatta kalanların ve ailelerinin şehirdeki ve kaybolan yerlerdeki savaş öncesi fotoğraflarını boyayan “Anıları Yeniden Başlatmak” adlı bir proje başlattı. bombalamalar

Savaş öncesi Hiroşima'da bir festival düzenlenir.

© Tokuso Hamai, Anju Niwata

Savaş öncesi Hiroşima’da bir festival düzenlenir.

Bayan Niwata, hayatta kalanlardan ödünç aldığı siyah beyaz fotoğrafları doğru bir şekilde renklendirmek için yazılım ve hayatta kalanlarla yapılan röportajların bir kombinasyonunu kullanıyor. “Siyah beyaz fotoğraflar bize cansız, durağan ve donuk gelebilir” diyor.

“Fotoğrafları renklendirerek, bombalama öncesi huzurlu yaşamların donmuş zamanı ve anıları yavaş yavaş yaklaşıyor ve nefes almaya başlıyor. Uzun zaman alıyor, ama her zaman beni cesaretlendiriyor. ebegümecirenkli fotoğrafları görünce seviniyor.

Çabaları çevre tarafından sıcak karşılandı. ebegümeciDünya Savaşı’nı takip eden yıllarda dünyanın dört bir yanındaki insanların nükleer silahların yıkıcı etkisini anlamalarına yardımcı olan kişi.

Tokuso Hamai, bombalamadan önce iki yaşındayken Hiroşima’dan tahliye edildi. Bütün akrabaları öldürüldü. Bayan Niwata’nın projesinin bir parçası olarak, ona, Hiroşima’nın Nakajima semtinde, babasının işlettiği berberin arazisine kadar eşlik etti.

Bugün, dükkânın ve çevresindeki binaların tüm kalıntıları gitmiş, trajik olayı anmak ve kurbanları anmak için inşa edilen Barış Parkı’nın altına gömülmüştür.

Olduğu yerde durup renkli fotoğraflara bakarken, Bay Hamai’nin savaş öncesi Hiroşima anıları canlandı. “Unuttuğumu hatırladım” diyor. “Fotoğraflar siyah beyaz olsaydı böyle olmazdı. Hatırladığım ilk şey yeşil bir sedir caddesiydi. Oyuncak tabanca için mermi gibi sedir tomurcukları topladığımı hatırlıyorum.

Bayan Niwata’nın nükleer savaşın sonuçlarına ilişkin farkındalığı canlandırma amacı, kendisi de Japon olan BM Silahsızlanma İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Izumi Nakamitsu tarafından güçlü bir şekilde destekleniyor.

“Silahsızlanma Birleşmiş Milletler’in DNA’sında var. Genel Kurul’un ilk oturumu, Hiroşima ve Nagazaki’den sadece birkaç ay sonra Londra’da gerçekleşti. Atom bombalarının şoku, o zamanlar dünyadaki herkes üzerinde büyük bir etki yarattı.

“O zamandan beri Birleşmiş Milletler’in öncelikli gündeminin bir parçası oldu ve kendimizi bir kez daha çatışmaların ve gerilimlerin yükseldiği tehlikeli bir dünyada bulduğumuz için bugün daha da önemli. Dünyanın cephaneliğinde yaklaşık 13.000 nükleer silah var ve nükleer silaha sahip devletler arasındaki ilişkiler gergin. Bu varoluşsal bir tehdit oluşturuyor ve bence insanlar kullanıldıklarında etkisini hayal etmeye başlamaları önemli.

Hiroşima'daki Barış Parkı.

BM Haberleri / David Mottershead

Hiroşima’daki Barış Parkı.

Bayan Niwata’nın projesinin büyük bir etkisi olacağını düşünüyorum. işlerin nasıl olduğunu gözünüzde canlandırabilirseniz, hayal gücünüzde daha canlı hale gelir ve önce zihninize, sonra da kalbinize bir şeyler yapar.

Niwata, dünyanın dört bir yanından düzinelerce ilham verici konuşmacının katıldığı bir BM etkinliği olan SDG Küresel Eylem Festivali’ne katıldığında, barış için çalışan ve her biri farklı yöntemler kullanarak barış için çalışan tek genç aktivist olmadığını görünce cesaretlendi. aynı hedef “Gelecekte atom bombasından sağ kurtulanların düşüncelerini ve anılarını yaymaya devam etmek ve nükleer silahların olmadığı bir dünya gerçekleştirmek benim görevim”.